Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 27-03-10, 00:54
ΦΟΙΒΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΦΟΙΒΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Απάντηση: Ιδιαιτερότητες στον καταδυτικό μας εξοπλισμό

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Zin Εμφάνιση μηνυμάτων
Πολλές φορές αγοράζουμε κάτι πρόσθετο στον εξοπλισμό μας γιατί μας "γυάλισε" ή επειδή μας ειπε καποιος οτι χρειάζεται να το έχουμε ...
ετσι χωρίς περαιτερω δικαιολόγηση...

Όλα αυτά τα πρόσθετα σε συνδυασμό με το οτι ο καθένας ήδη ειναι διαφορετικός σε σχεση με την υπόλοιπη καταδυτική παρεα*, προϋποθέτει οτι κάθε φορά θα πρέπει να εξηγούμε που τοποθετούμε τι και πώς.
(Ή οτι εχουμε σταθερό ζευγάρι με τον οποίο τα εχουμε συζητήσει και δοκιμάσει όλα αυτά.)

Μπαίνετε στον κοπο να εξηγησετε σε κάποιον πριν απο βουτιά πως βγαίνει το BCD σας, που ειναι το μαχαίρι σας, πως αποσπώνται τα βάρη, που δένετε το χταπόδι κτλ... ??

Ή ακομα περισσότερο με τον buddy σας νοιώθτε οτι ειστε εξοικειωμένοι με τον εξοπλισμό του? π.χ. εχετε δοκιμάσει να παρετε το χταπόδι του σε μια βουτιά?

Μηπως τελικά σε εναν ιδανικό κοσμο κατάδυσης θα έχουν ολοι τον "ιδιο" εξοπλισμό?

*(διαφορετικο BCD, διαφορετικός τρόπος προσθήκης βαρών κτλ.)
Πολύ ωραίο το θέμα που άνοιξες !

Για την 1η σου ερώτηση: Μπαίνετε στον κοπο να εξηγησετε σε κάποιον πριν απο βουτιά πως βγαίνει το BCD σας, που ειναι το μαχαίρι σας, πως αποσπώνται τα βάρη, που δένετε το χταπόδι κτλ... ??

Βεβαίως !!! Θεωρώ πολύ σημαντικό ένας δύτης να εξηγεί σε κάποιον, με τον οποίο δεν έχει ξαναβουτήξει, τις ιδιαιτερότητες του εξοπλισμού του (αν υπάρχουν), πριν την βουτιά !

Εγώ το κάνω! Και δεν μου είναι κόπος ! Το θεωρώ υποχρέωση μου! Το τζάκετ μου βέβαια είναι ενα κανονικό recreational τζάκετ και δεν υπάρχει κάτι να εξηγήσω.

Όσο για τα αποσπώμενα βάρη μου, τα οποία είναι μόνον 1 kg σε κάθε πλευρά (τα υπόλοιπα είναι στην ζώνη), δεν μπαίνω στην διαδικασία να εξηγήσω κάτι, διότι εκτός του οτι είναι μικρό το βάρος, ο μηχανισμός τους είναι απλούστατος και με ένα απαλό τράβηγμα πάνε περίπατο...
Ίσως βέβαια να ήταν καλό να λέω σε κάποιον...”κοίτα...αυτά τα δυο είναι αποσπώμενα....απλά τραβάς....”

Εκτός αυτού παρατηρώ πάντοτε τον εξοπλισμό κάποιου, με τον οποίο βουτάω για πρώτη φορά (και των υπολοίπων βέβαια, αν υπάρχουν), και όταν βλέπω πράγματα που δεν τα καταλαβαίνω ή δεν μπορώ να διακρίνω πως είναι τοποθετημένα και γιατί, τον/τους ρωτάω !

Για την 2η σου ερώτηση: Ή ακομα περισσότερο με τον buddy σας νοιώθτε οτι ειστε εξοικειωμένοι με τον εξοπλισμό του? π.χ. εχετε δοκιμάσει να παρετε το χταπόδι του σε μια βουτιά?

Περισσότερο ανησυχώ για το αν ενας νέος buddy έχει καταλάβει τον δικό μου εξοπλισμό (σκεφτόμενος την δική του ασφάλεια). Τον τελευταίο καιρό δεν έχω δοκιμάσει να πάρω το χταπόδι του/των buddy μου, μάλλον επειδή έχω την αυτοπεποίθηση οτι θα πράξω το σωστό αν έρθει αυτή η ώρα (..έχοντας βέβαια τσεκάρει πιο πριν τις ιδιαιτερότητες του χταποδοσυστήματος του εκάστοτε πρωτοβούτηχτου buddy…)

Αυτό στο οποίο θα ήθελα να σταθώ και να ρωτήσω για τις απόψεις σας, διότι το χρησιμοποιώ και εγώ, είναι αυτό που ανέφερε η Μαρία, δλδ το long hose.

Πριν διατυπώσω τον προβληματισμό μου, οφείλω να εξηγήσω βέβαια πρώτα (έχει σημασία) τι longhose-σύστημα χρησιμοποιώ, διότι μάλλον υπάρχουν διάφορες εκδοχές και εδώ...σκεφτόμενος αυτά που έχουν δει τα μάτια μου...και επίσης..ίσως να υπάρχουν άνθρωποι που διαβάζουν αυτό το post, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν για τι πράγμα μιλάμε.

Απο την δεξιά πλευρά λοιπόν του 1ου μου σταδίου φεύγει μια 2μετρη σωλήνα, η οποία περνάει κάτω απ’την δεξιά πλευρά του τζάκετ μου και στην συνέχεια περνάει διαγωνίως μπροστά απο το στήθος μου και περνάει γύρω απο την αριστερή πλευρά του λαιμού μου, αγκαλιάζοντας τον και στην συνέχεια έρχεται στο στόμα μου (..hogarthian το λέμε αυτό ?)

Απο αυτό λοιπόν αναπνέω καθ’όσον χρόνο διεξάγεται η βουτιά.

Το άλλο 2ο στάδιο μου, του οποίο η σωλήνα επίσης φεύγει απο την δεξιά πλευρά του 1ου σταδίου, είναι κανονικού μήκους (όσο μακρυά είναι η σωλήνα ενός κανονικού κύριου δέυτερου σταδίου).
Περνάει πάνω απο τον δεξιό ώμο μου και κρέμεται με ενα λάστιχο που είναι τοποθετημένο στο στόμιο, στον λαιμό μου, δλδ στο στήθος μου.

Οι σωλήνες και των δύο σταδίων είναι μαυροι και τα δύο δεύτερα είναι ίδιου τύπου και χρώματος.

Εαν δεν κάνω λάθος, ο τρόπος αυτός χρησιμοποιείται/προτείνεται για την ερασιτεχνική κατάδυση απο εκείνους που εκπροσωπούν την σχολή/νοοτροπία dir.

Αρκετοί απο αυτούς που διαβάζουν αυτό το post, θα γνωρίζουν ήδη οτι στην προκειμένη περίπτωση, το στάδιο απο το οποίο θα πρέπει να αναπνέυσει ο buddy μου σε μια out of air κατάσταση, είναι αυτό με την μακρυά σωλήνα, το οποίο δλδ βρίσκεται στο στόμα μου. Πρέπει δλδ να πράξει όπως θα έπρατε με ενα κοινό χταπόδι, δλδ να το αρπάξει. (Ας θεωρήσουμε οτι άνθρωπος ήδη σκάει, δλδ δεν αντέχει άλλο)

Εγώ λοιπόν τι κάνω ? Πριν απο κάθε βουτιά με εναν νέο buddy (οκ δεν είναι συχνό αυτό), κάνω δυο τρεις φορές την άσκηση αυτή στην αρχή της βουτιάς. Μου αρπάζει δλδ το στάδιο απο το στόμα χωρίς βέβαια να μου κάνει νόημα out of air.

Και ερωτώ:

Είναι σωστό/αρκετό αυτό ?? Θα το πράξει πραγματικά εαν έρθει μια αληθινή κατάσταση ?? Ή μήπως θα μπερδευτεί και αυτά τα δυο δευτερόπλεπτα ή κλάσματα που θα κάτσει να σκεφτεί ..”ουπς..ποιό παίρνω ?”…αποβούν μοιραία και αντί για αέρα απο τον buddy του προτιμήσει να κάνει μια γρήγορη βολτούλα για την επιφάνεια ? Mην ξεχνάμε οτι δεν υπάρχει εδω κίτρινο χταποδάκι φάτσα κάρτα κρεμάμενο στο στήθος.

Οκ...εγώ έκανα και ενα σχολείο, όπου εμπέδωσα (έτσι θεωρώ τουλάχιστον) την χρήση αυτού του setup. Αυτός όμως ?? Μήπως δεν αρκεί αυτή η ταχεία εκπαιδευσούλα ή να το πούμε καλύτερα ασκησούλα που του έκανα εγώ ?

Κάθε φορά λοιπόν που πάω για μια κατάδυση, έχω λιγάκι άγχος! Τον πρώτο καιρό μετέτρεπα το παραπάνω setup στο κλασικό, όταν επρόκειτο να βουτήξω με ανθρώπους που δεν το γνώριζαν ή που δεν είχαν εκπαιδευτεί σε αυτό το σύστημα.

Κάποια στιγμή όμως σταμάτησα (βαρέθηκα να βιδώνω και να ξεβιδώνω τους σωλήνες) και πλέον βουτάω μόνιμα με το long hose, έχοντας όμως το άγχος οτι κάτι μπορεί να πάει στραβά.

Θα μου πείτε...”αφού έχεις αυτό το άγχος, γιατί βαριέσαι να αλλάζεις το setup ρε μεγάλε ??” ...no answer here..

Ποιά η άποψη σας ?

Είμαστε δημόσιος κίνδυνος εμείς με τα long hose ή όχι ?

Θα πράξει ο πνιγόμενος (ο σκασμένος) αυτό που υποστηρίζουν αρκετοί techo-ινστράκτορες (και όχι μόνο), δλδ θα αρπάξει το κύριο στάδιο του buddy του ή θα μπερδευτεί και θα την κάνει πανικόβλητος για την επιφάνεια ?

Αυτή η ερώτηση βέβαια είναι αρκετά σχετική (όπως πολλά πράγματα στην ζωή μας) και επίσης μπορεί να ισχύσει και για το απλό setup.. /

θα μπορούσε όμως να συζητηθεί λιγάκι..
Απάντηση με παράθεση