Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Dimitris Galon
Ας ελπίσουμε ότι έγινε για καλό. Ίσως -όντας κινητό αντικείμενο και έχοντας πολλές πιθανότητες να κλαπεί και να πουληθεί (στοιχίζει πάρα πολλά χρήματα στην αγορά ειδών militaria) ή να ανελκυθεί και ενταχθεί σε κάποια ιδιωτική συλλογή- να ανελκύθηκε από κάποιους και να παραδόθηκε σε θεσμικούς φορείς, με σκοπό να παρουσιαστεί στην συνέχεια, σαν έκθεμα, σε κάποιο μουσείο.
|
Δυστυχώς είμαι πολύ πηγμένη για να συμμετάσχω σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, αλλά τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το κουότ του Δημήτρη, ήθελα να πω ότι η πρόθεση ποσώς με επαναπαύει πλέον σε τέτοια θέματα.
Όταν μιλάμε για τις προ της κοινωνικής ευαισθητοποίησης εποχές (e.g. Γκούμας) καταλαβαίνω απολύτως ότι τα δεδομένα δεν συγκρίνονται. Αλλά σε τέτοιες φρέσκες περιπτώσεις, θεωρώ ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για την ανέλκυση αντικειμένων.
Πέρα από το ότι πιστεύω ακράδαντα στη σημασία της
αρμοδιότητας (φοβερό το πως απαξιώνεται αυτή η έννοια στην Ελλάδα), ακόμα και τελείως πρακτικά να το δει κανείς, δεν νομίζω ότι ένας οποιοσδήποτε (καλοπροαίρετος έστω) είναι δυνατόν να συντηρήσει καλύτερα ένα εύρημα απ' όσο ένας ειδικός, με κατάλληλα εργαλεία και χώρους. Επιπλέον, μετά την κατάντια με τον τροχό του Πατρίς, φαντάζομαι έχουμε πλέον όλοι πειστεί ότι μες στη θάλασσα τα πάντα συντηρούνται καλύτερα απ' ό,τι έξω από αυτή.
Καμιά δικαιολογία, λοιπόν, για τέτοια φαινόμενα και καμία κατανόηση πλέον. Από μένα τουλάχιστον
Και φυσικά συμφωνώ με τον <GDPR Removal> ότι το θέμα της δεοντολογίας αξίζει να αγκαλιαστεί από το Σύλλογο αλλά τι άλλο δηλαδή πια πιο κατανοητό από το "Δεν σηκώνω τίποτα" χρειάζεται κανείς;;;
Ο Σύλλογος θα μπορούσε πιθανά να παίξει ένα ρόλο ως προς το πως παλιότερα (προ ευαισθητοποίησης) ανελκυσθέντα αντικείμενα θα μπορούσαν να καταλήξουν χωρίς περιπλοκές και νομικά προβλήματα στα χέρια της Εναλίων (είναι κάτι που θεωρώ ότι πρέπει οπωσδήποτε να συμβεί κάποια στιγμή).
Αλλά για το αν μπορεί ο καθένας και για οποιοδήποτε λόγο να σηκώνει οτιδήποτε, δεν νομίζω ότι χωράνε πλέον άλλες συζητήσεις.....
Πολλή συζήτηση έχει ήδη γίνει παλιότερα και
εδώ
ενώ ο κώδικας ηθικής που έχουμε συνυπογράψει ως Σύλλογος -κι έκτοτε δεν θυμάμαι να έχει αλλάξει κάτι στην ηθική μας θεώρηση- είναι
εδώ