Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 20-04-10, 18:45
Το avatar του χρήστη ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ is offline
Μέλος ΔΣ Άλλων Συλλόγων

Απάντηση: 21-30.09.2008: Kea Dive Expedition (K.D.E. - Καταδυτική Αποστολή στην Κέα)

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο RNA Εμφάνιση μηνυμάτων
Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν που τα διλήμματα είναι:

Ηθικά και εσωτερικής κατανάλωσης –
Δηλαδή ένας τέτοιος κώδικας συμπεριφοράς αναφέρεται κυρίως στον εσωτερικό δικό μας καταδυτικό μικρόκοσμο των ερασιτεχνών δυτών που διαβάζουν, γράφουν, ενημερώνονται, καταδύονται, φτιάχνουν ομάδες, εξερευνούν μέσω διαδικτυακών κοινοτήτων και συλλόγων. Σε αυτόν τον μικρόκοσμο ένας τέτοιος κώδικας θα είχε και νόημα και θα μπορούσε να δουλέψει. Επομένως είναι καλό να γίνει κάποια στιγμή μία τέτοια συζήτηση.
Eγώ πάλι είμαι σύμφωνος για τη δημιουργία του κώδικα, τι κώδικα δηλαδή, απλά προς το παρόν σεβασμό στα ναυάγια και τήρηση του "δε σηκώνουμε τίποτα από τα ναυάγια". Νομίζω ότι μπορούμε να προστατέψουμε εμείς τα ναυάγια, δε χρειάζεται να δίνουμε δικαιώματα. Έτσι όποιος στο μέλλον δε σεβαστεί αυτή την απλή φράση θα έχει απέναντί του τουλάχιστον όλη την καταδυτική κοινότητα. Ελπίζω έτσι ο ένας να μη φοβάται ότι το ναυάγιο που βρήκε θα το γδύσει ο επόμενος που θα καταδυθεί εκεί (ή η επόμενη ομάδα).
Υπάρχει πάντως σοβαρό πρόβλημα θεσμών στην Ελλάδα. Αν υπήρχε ένας σοβαρός φορέας τα πράγματα θα ήταν πιο ξεκάθαρα. Προσωπικά προσπαθώ μέσα από τα φόρα εδώ και χρόνια να ξεκινάω μια συζήτηση σχετικά με τον φορέα "receiver of wreck''
http://mcga.gov.uk/c4mca/mcga07-home...verofwreck.htm
http://www.mcga.gov.uk/c4mca/mcga-en...r_of_wreck.htm
που είναι Βρετανικό προνόμιο και κατά τη γνώμη μου θα ήταν ευχής έργο να δημιουργούνταν στην Ελλάδα μια ανάλογη υπηρεσία, όσο το δυνατό πιο πιστή αντιγραφή του "Αποδεκτη του ναυαγίου"
Στη Βρετανία η Υπηρεσία αυτή ανήκει στο Λιμεναρχείο αλλά είναι αυτόνομη υπηρεσία με καταρτισμένο προσωπικό ακόμα και επιστημονικό. Αν και πρεσβεύεται η ιδέα της μη ανέλκυσης αντικειμένων από τα ναυάγια -μιλάμε για σύγχρονα φυσικά-αν κάποιος δηλώσει ότι ανέλκυσε κάτι από κάποιο ναυάγιο δεν τυχαίνει δυσμενούς μεταχείρησης, το αντίθετο θα έλεγα.
Συχνά του δίνεται η δυνατότητα να κρατήσει αυτό που βρήκε στο σπίτι του αρκεί να το δηλώσει έγκαιρα. Αν δεν το κάνει μπορεί να δεχθεί πρόστιμο έως 2500 λίρες. Τα αντικείμενα φωτογραφίζονται και αξιολογούνται και αν η Υπηρεσία αποφασίσει να αφήσει να κρατήσει στο σπίτι του κάποια αντικείμενα κάποιος αυτοδύτης, παράλληλα υποχρεώνεται να τα παραδώσει στον receiver of wreck σε πρώτη ζήτηση από την Υπηρεσία.
Προβληματίζομαι τι θα γίνει στην Ελλάδα σε μια ανάλογη περίπτωση. Παίρνει κάποιος κάτι από ένα ναυάγιο, το δηλώνει στο Λιμεναρχείο, το Λιμεναρχείο με τη σειρά του ενημερώνει την Εφορία Εναλίων ή την Εφορία Νεοτέρων μνημείων (κατ' εξοχήν αρμόδια). Το αντικείμενο παραλαμβάνεται,καταγράφετ ι, έστω συντηρείται... τι γίνεται μετά; Αυτός είναι ο προβληματισμός μου, φοβάμαι ότι θα καταχωνιστεί και θα χαθεί ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα αντικείμενα.
Έχω ακούσει μια ιστορία που δεν έχω λόγο να μην την πιστεύω, περίστροφο που ανελκύστηκε από Γερμανικό αεροπλάνο του ΒΠΠ δόθηκε στο Τατόι για συντήρηση και κατόπιν δωρίστηκε σε πρώην Υπουργό Εθνικής άμυνας....
Απάντηση με παράθεση