Απάντηση: 21-30.09.2008: Kea Dive Expedition (K.D.E. - Καταδυτική Αποστολή στην Κέα)
Το θέμα είναι εδώ που έχουμε φτάσει τι γίνεται παραπέρα.
Αρχικά έχουμε ένα γεγονός για το οποίο εάν δεν έχει δοθεί άδεια είναι και με στοιχεία πλέον (φωτογραφίες και video) ποινικά κολάσιμο. Επομένως όπως είπα και παραπάνω μας δίνεται η ευκαιρία να επιδείξουμε την εναντίωση μας ζητώντας από το Κράτος (αυτό έχουμε, όπως και να είναι) να επέμβει στην περίπτωση που κάποια στιγμή ο υποτιθέμενος διασώστης των τεμαχίων πιαστεί.
Αυτό είναι το πρώτο και το πιο εύκολο το οποίο θα δείξει και στους υπόλοιπους ότι δεν παίζουμε.
Δευτερευόντως έχουμε το θέμα του πως μεταδίδουμε στο ευρύ καταδυτικό κοινό το ότι δεν σηκώνουμε τίποτα από τον βυθό (εάν δεν προκύπτει αποδεδειγμένα και πιστοποιημένα ανάγκη για την ανέλκυση και διάσωση του)
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μία παρένθεση και παράλληλα να παίξω και τον δικηγόρο του Διαβόλου (παρόλο που τείνω στο ακραίο-ακραίο look but don’t touch…πόσο μάλλον raise).
Ας υποθέσουμε ότι μέλος του Συλλόγου συζητήσει την προοπτική (ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ) της ανέλκυσης συντήρησης και έκθεσης μέρους ενός ναυαγίου σε ΔΗΜΟΣΙΟ χώρο. Ας υποθέσουμε το Ναυτικό Μουσείο Πειραιά, και μάλιστα σε εσωτερικό χώρο γιατί εξωτερικός χώρος είναι αστα να πάνε από την βεβήλωση λόγω της μη επιτήρησης (last time I checked ο πύργος του Παπανικολή είχε γίνει μαύρο χάλι από το Graffiti και βέβαια υπάρχει και το λαμπρό παράδειγμα του Τροχού του Πατρίς)
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ζητάει την βοήθεια του Συλλόγου στην επικοινωνία με ένα σωστό σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τα άτομα και τον τρόπο συντήρησης, τα επίσημα έγγραφα που θα δηλώνουν ότι το μουσείο θα δεχθεί το έκθεμα το οποίο και θα περιστοιχίζεται ενδεχομένως και από οπτικοαουστικό υλικό (ίσως και με την συμβολή των μελών του Συλλόγου) και πληροφορίες για το ναυάγιο και την ιστορία του.
Σε αυτή την περίπτωση τι θα πούμε?
“Αυτός σηκώνει … Στην πυρά στην πυρά ”... ή θα τον υποστηρίξουμε ακόμα και χρηματικά αν χρειαστεί ? (εάν βέβαια δεν έχει απολαβές από αυτό).
Εγώ προσωπικά θα τον υποστήριζα.
Και μάλιστα θα χαιρόμουν εάν μάθαινα πως η συνδρομή μου πάει σε αυτόν τον σκοπό. (Όπως επίσης θα χαρώ αν μάθω ότι θα πάει σε δικηγόρο που θα κυνηγήσει και τον άλλον που το κάνει παράνομα)
Αυτή η κίνηση εγώ μόνο ως ωφέλιμη θα την έβλεπα, μιας και θα έδινε την ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο (τα παιδιά μας τα ανήψια μας κλπ κλπ) την δουλειά κάποιων ερασιτεχνών αυτοδυτών, όπως επίσης και του Συλλόγου που τους στηρίζει.
Όπως είπα όμως από την αρχή εάν γινόταν εκ των προτέρων με ενημέρωση, άδειες, και συμμετέχοντες επιστήμονες συντηρητές καθώς και σωστή, λογική και πραγματοποιήσιμη υλοποίηση. Εκ των υστέρων δεν παίζει πια.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί, - όπως πολύ σωστά λέει η Μαρία και στην συντήρηση από τους αρμόδιους, για να μην καταλήξει σαν τον Τροχό του Πατρίς.
Αλήθεια εκείνο το αεροπλάνο που είχε ανελκυσθεί από την Λέρο τι έγινε? Γνωρίζει κανείς τίποτα?
Τώρα αναφορικά με το θέμα του Κώδικα Δεοντολογίας είναι κάτι το οποίο όπως είπα και στην αρχή όντως έχει χρησιμότητα αλλά:
Σε βάθος χρόνου και με την συνεχή προσέλευση νέων αυτοδυτών κυρίως σε συλλόγους, σχολές, κοινότητες που έχουν και κάνουν γνωστό αυτόν το προσανατολισμό.
(Για παράδειγμα, το παιδί μου θα μάθει πολύ περισσότερα για την Ποσειδωνία από όσα ήξερα εγώ και αυτό είναι το Asset) αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο να ωριμάσουν άρα δεν είναι κάτι άμεσο που επειδή το συνυπογράψαμε ισχύει.
Θέλει προσπάθεια, ενημέρωση, και κυνήγι και τα αποτελέσματα θα το βρούμε μπροστά μας.
Προς το παρόν ξαναλέω ας κυνηγήσουμε νομικά αυτούς που δεν πρόκειται να μάθουν ποτέ ούτε από κώδικες δεοντολογίας ούτε από ηθικό χρέος.
Δεν ξέρω αν θα έχει αποτέλεσμα αλλά θα έχουμε κάνει κάτι συλλογικά αποδεικνύοντας άμεσα το συμφέρον μας για να μην σπιλώνεται το όνομα μας ως "Οι άνθρωποι που σηκώνουν" (όπως δεν θέλουμε να μας λένε ψαρομπούκαλους) από κάποιες μειονότητες υπανθρώπων.
Αναφορικά με τον Receiver of wrecks το πρόβλημα είναι καθαρά στο γεγονός ότι με βάση το Αγγλικό δίκαιο ο κομιστής του ευρέτρου έχει το δικαίωμα να ζητήσει λεφτά για αυτό που φέρνει.
'Ετσι οι περισσότεροι τα πηγαίνουν με πρώτο μέλημα να δουν τι αξίζουν, αν θα τα ζητήσει κάποιος για να του ζητήσουν τα εύρετρα, και σε δεύτερη φάση να τα δηλώσουν.
Γενικά όμως σαν concept με πολλές παραλαγές θα μπορούσε να δουλέψει στην Ελλάδα.
Θα μπορούσαμε να αναλωθούμε σε ώρες και χιλιάδες λέξεις πάνω σε αυτό το θέμα αλλά η ουσία είναι ότι μπροστά μας έχουμε ένα γεγονός που μας θίγει τον καθένα προσωπικά αλλά και στο σύνολο σαν οντότητα.
Το ερώτημα είναι εάν θα αντιδράσουμε με κάποιον τρόπο ή θα το βάλουμε κάτω από το χαλάκι?
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη RNA : 21-04-10 στις 08:51.
|