Με αφορμή το ποστ του φίλου Υγρασία (βλ.
εδώ) -το οποίο έμμεσα πλην σαφώς αναφέρεται και στο πρόσωπο μου, με αποτέλεσμα να προσβάλλονται μέσω εμού οι αγαθές και πολύτιμες δραστηριότητες και αιγίδες του συλλόγου-, ζητώ την διαγραφή μου από τον σύλλογο (θα το ζητήσω και με προσωπικό μήνυμα) καθώς μέσω εμού πιστεύω ότι πλήττονται οι στόχοι, οι δεσμοί των μελών, και λασπολογείται η ίδια η νομιμότητα του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αυτοδυτών ΤΗΘΥΣ.
Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω δείχνοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό μου στην κοινή συλλογική προσπάθεια που πραγματοποιούν τα μέλη του καταδυτικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα, η οποία εκφράζεται μέσω του ΤΗΘΥΣ και των υπόλοιπων ερασιτεχνικών συλλόγων της Ελλάδας.
Η συμμετοχή μου στο Burdigala Project -σαν ιδιώτης και μη μέλος του συλλόγου ΤΗΘΥΣ- καθώς και σε άλλες συνεργατικές προσπάθειες που πρόκειται να ακολουθήσουν είναι δεδομένη και επιθυμητή από μένα και τους στενούς μου συνεργάτες. Μένει στην δικαιοδοσία του Δ.Σ. του ΤΗΘΥΣ να αποφασίσει αν θα άρει την αιγίδα του στο Burdigala Project ή όχι.
Η συμμετοχή μου στο φόρουμ του συλλόγου είναι επίσης δεδομένη, καθώς πιστεύω ότι προσφέρω αρθρωμένο και τεκμηριωμένο λόγο χωρίς να παρεκκλίνω από την ευπρέπεια και την σωστή και ευγενική χρήση της γλώσσας. Η προσφορά μου, σε σχέση με πληροφορίες ναυαγίων, άρθρα, γενικά δεδομένα (πλην στιγμάτων) καθώς και η ενεργή μου συμμετοχή στην ναυαγιοκατάδυση παραμένει επίσης.
Τώρα όσον αφορά ανελκύσεις και άλλα συναφή που αναφέρονται στο προαναφερόμενο ποστ, δηλώνω ότι το μόνο που προέκυψε από την πλευρά μου ήταν η δήλωση «Ας ελπίσουμε ότι έγινε για καλό». Αν κάποιος θεωρεί ότι ανέλκυσα ή έπραξα «ενεργεια και πραξη παρανομο» η οποία «ως εκ τουτου επιφερει ποινας εις τους παρανομουντες», παρακαλώ πολύ όπως μου αποστείλει μήνυση στην διεύθυνση που πολύ ευχαρίστως μπορώ να του παραχωρήσω με προσωπικό μήνυμα. Θεωρώ άδικη και μη τεκμηριωμένη μια τέτοια κατηγορία και επιφυλάσσομαι των δικαιωμάτων που μου δίνει ο νόμος.
Επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν προκύψει πολλές δημόσιες και κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, κοινώς «Ράδιο Αρβύλα», και υπονοούμενα για ανελκυσθέντα όπλα, ιπτάμενα παγούρια, δώρα ανελκυσθέντων αντικειμένων, υποψήφιες για ανέλκυση καμπάνες, χειριστήρια πλοίων που κοσμούν σαλόνια, και άλλα πολλά, -από τα οποία ούτε καν το ένα τρίτο δεν πιστεύω, και τα θεωρώ καθαρή λασπολογία- και καθώς όπως δήλωσα σε προηγούμενο ποστ «αποκλείεται στον αιώνα τον άπαντα να αναφέρω ονόματα σεβόμενος τα προσωπικά δεδομένα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ΟΛΩΝ με όσους έχω να κάνω», συμπληρώνοντας το, «με ΟΛΩΝ όσων είχα, έχω και θα έχω να κάνω», αρνούμαι την συμμετοχή μου στο πόλεμο αυτόν λάσπης που σκοπό έχει, κατά την γνώμη μου, να υποτιμήσει τους πολλούς, ικανούς και έχοντα λόγο και άποψη δύτες και ερευνητές, σύμφωνα με το δόγμα «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα».
Παραμένω στις αρχικές μου θέσεις της συζήτησης και διαμόρφωσης ενός «Δεοντολογικού Κώδικα Προσέγγισης Ναυαγίων», ο οποίος θα πρέπει να αναδειχθεί μέσα από τον σύλλογο, καθώς ο υπάρχων κώδικας που παρατίθεται συχνά είναι ενδεικτικός μόνο για τα αρχαία ναυάγια, ενώ τα νεώτερα ναυάγια αφ΄ ενός προστατεύονται από τις 19 Νοεμβρίου 2003 και μετά με τον ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/48604/3385, «Χαρακτηρισμός ναυαγίων ως πολιτιστικών αγαθών», ΦΕΚ 1701 (για να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τον αδόκιμο και εύκαμπτο όρο «προ της κοινωνικής ευαισθητοποίησης εποχές») και αφ΄ ετέρου δεν αποτελούν, τουλάχιστον προς το παρών, αντικείμενα έρευνας των κρατικών υπαλλήλων.
Παραμένω επίσης στην θέση μου ότι ο φυσικός χώρος των ναυαγίων και των βυθισμένων αντικειμένων παραμένει ο βυθός, και ευελπιστώ ότι το μέλλον θα φέρει την προσδοκούμενη αγαστή συνεργασία ανάμεσα σε όλους όσους ασχολούνται με τα αντικείμενα αυτά, στηριγμένη σε έναν από όλους αποδεκτό κώδικα, με αποτέλεσμα τα ναυάγια να συνεχίσουν να παραμένουν ανέγγιχτα στον χώρο που τα έταξε η τύχη και η ιστορία.
Ευχαριστώ πολύ τον ΣΕΑ ΤΗΘΥΣ για την μέχρι τώρα άμεση και έμμεση υποστήριξη του στο πρόσωπο μου και στις συνεργατικές προσπάθειες στις οποίες συμμετείχα, καθώς και στα μέλη του φόρουμ με τα οποία θα συνεχίσω να επικοινωνώ και να συμμετάσχω στις εκάστοτε συζητήσεις σαν μη μέλος του συλλόγου πλέον.
Αυτά είχα να δηλώσω και γράμματα γνωρίζω.
Ευχαριστώ
Δημήτρης Γκαλών