Έκτωρ και elinoplopάκι,
Θα ήθελα πολύ να το έκανα εγώ για σας (είναι φοβερά ενδιαφέρον) αλλά δεν προλαβαίνω καθόλου να κάνω το διαβασματάκι που χρειάζεται για να σιγουρευτώ ότι δε θα σας πω καμιά μπούρδα....
Από τα λίγα που γνωρίζω όμως, η όλη αυτή ιστορία με τις εποχικές εξάρσεις ζελατινώδους πλαγκτού τραβάει πολύ το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτά τα φαινόμενα όσο πάνε και πληθαίνουν, εκτός αν απλά μόλις αρχίσαμε να τα "βλέπουμε", δηλαδή να τα καταγράφουμε και να τα μελετάμε. Σίγουρα είναι ένα φαινόμενο φυσικό, και σίγουρα αναμενόμενο σε εκβολικές περιοχές όπου κατά καιρούς αποστραγγίζουν τεράστιες ποσότητες θρεπτικών. Για την Καβάλα καταλαβαίνω, για την Καλογριά δεν είμαι σίγουρη, δεν ξέρω καθόλου την περιοχη, έχει ρέμματα; έχει βιολογικούς; (αλλά σιγά δεν είναι δα και καμιά τουριστική σεζόν για να ανησυχούμε για τέτοια

), έγινε κανένας σεισμός;
Δεν είμαι καθόλου σίγουρη αν γνωρίζουμε ποια είναι τα ειδη που δημιουργούν όλη αυτή τη βαβούρα. Δεν είναι όμως ένα και δυο, μπορεί να είναι πολλά διαφορετικά, ενώ και οι ίδιες οι ζελατινώδεις μάζες μπορούν να είναι συσσωματώματα πολλών και διαφορετικών οργανισμών.
Τα φύκη πάνω στις Ποσειδωνίες σου Έκτωρ δεν είναι και εύκολο να τα αναγνωρίσουμε (είναι από αυτά τα σιχαμερά που θέλουν μικροσκόπιο

). Η νηματοειδής μορφή τους μπορεί να μας παραπέμψει ταυτόχρονα σε φαιοφύκη, χλωροφύκη ή και κυανοβακτήρια.
Είναι πάντως μια κλασική ένδειξη ευτροφισμού, θα μπορούσε όμως να σημαίνει και υψηλές θερμοκρασίες (παρατηρήσατε κάτι περίεργο; )
Όπως και να'χει όλη αυτή η μαλούπα δεν είμαι σίγουρη τι σχέση μπορεί να έχει με τα νεκρά σφουγγάρια (εμένα νεκρά ντιπ για ντιπ μου φαίνονται

...)
Αλλά οι ίδιες ακριβώς συνθήκες που ευνοούν τη μαλούπα, μπορούν ταυτόχρονα να ευνοούν και την ανάπτυξη διάφορων παθογόνων (βακτηρίων) στους όποιους κατά καιρούς αποδίδονται τέτοια φαινόμενα μαζικών νεκρώσεων σπόγγων και άλλων διηθηματοφάγων (φιλτραδόρων

) και αιωρηματοφάγων οργανισμών.
(έχει γοργονίες η περιοχή;; κάντε κάνα τσεκ πως τα πάνε εκείνες....)
Είναι πάντως ένα φαινόμενο που αξίζει να μελετηθεί.
Μια που είστε ορεξάτα και νέα παιδιά, προτείνω αρχικά google search για massive necrosis και mucilage events ή mucilaginous aggregates.
Θα σας αρέσει το ψάξιμο!