Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 01-05-10, 12:00
Το avatar του χρήστη Μπλε
Μπλε Μπλε is offline

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: Σε απόγνωση οι ψαράδες του Βόρειου Αιγαίου

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Έκτωρ Εμφάνιση μηνυμάτων
Να ρίξω και μια ιδέα. Δεδομένου ότι το σημείο της Καλόγριας το επισκέπτεται αρκετός κόσμος από τα φόρουμ (και καθ’όλη τι διάρκεια του έτους) μήπως θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευθούμε κάπως και να παίρνομαι πληροφορίες περιβαλλοντολογικού περιεχομένου? Πχ μπορούμε να κάνουμε μια λίστα από τα είδη ψαριών και λοιπών που συναντάμε συχνά εκεί και να τα τσεκέρνουμε αν τα βρήκαμε και κάποιες επιπλέον πληροφορίες. Θα είχε κάποιο νόημα αυτό?
Εγώ πάλι θα ήθελα, αν έχει κανείς το μεράκι και τη διάθεση, να στήσει μια παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου της νέκρωσης των σπόγγων. Αν ήμουν κάπου κοντά, θα το έκανα εγώ...Προϋποθέτει "μαρκάρισμα" συγκεκριμένων σπόγγων (όχι μόνο 1 ή 2) που βρίσκονται σε διαφορετική φάση νέκρωσης/προσβολής και φωτογράφηση τους από την ίδια θέση κάθε φορά, για να είναι συγκρίσιμες οι φωτογραφίες. Θερμοκρασίες, βάθη, ορατότητα και γενική εικόνα του φαινομένου (πάλι με φωτογραφίες) στη γενικότερη περιοχή (πάλι σε συγκεκριμένα βάθη).

Οι εδραίοι βενθικοί οργανισμοί (αυτοί που ζουν προσκολλημένοι στο βυθό), επειδή δεν μπορούν να σηκωθούν και να φύγουν όταν στρεσαριστούν, είναι καλύτεροι δείκτες της πίεσης που δέχονται από ρύπανση, ευτροφισμό κ.τ.λ. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία θα ήταν χρήσιμη, αλλά εμένα με έχουν εντυπωσιάσει οι σπόγγοι, αν όντως έχω καταλάβει καλά πως είναι η κατάσταση εκεί...