Στέλιο..
Βασικά η ερώτηση σου είναι λίγο μπερδεμένη , για όσα καταλαβαίνω θα σου απαντήσω…
Τα περισσότερα κομπρεσέρ που έχω δει (επαγγελματικά) σε περίπτωση που έχουν ανεπίστροφες βαλβίδες τις έχουν πίσω από τα φίλτρα και όχι σε κάθε μαρκούτσι ξεχωριστά.
Αυτό σημαίνει πως όσα μαρκούτσια και να έχει το κομπρεσέρ αν βάλεις φιάλες με διαφορετικά μείγματα και ανοίξεις απο την αρχή τα κλείστρα θες δεν θες θα τα μπερδέψεις .
Όταν κάνουμε διάφορα μείγματα αναλύουμε πριν το γέμισμα πάντα για να διαπιστώσουμε το περιεχόμενο της φιάλης μας και να κάνουμε το ανάλογο topping.
Παράθεση:
ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ: ΚΑΤΑΔΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ NITROX NOMIZONTAΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΕΡΑ.
|
Αυτό δεν παίζει….αναλύουμε πάντα μετά το γέμισμα και λίγο πριν τη βουτιά. Δεν αφήνουμε ποτέ στη τύχη τα μείγματα μας.
Από τη στιγμή που το κομπρεσέρ είναι επαγγελματικό δηλαδή βρίσκεται σε κάποιο καταδυτικό κέντρο η ευθηνή για το γέμισμα είναι του καταδυτικού και εκείνο ξέρει πολύ καλά πως θα βάλει τις μπουκάλες να γεμίζουν χωρίς τα ‘παράξενα μπερδέματα’.
(π.χ ο χρόνος που θα ανοίξει την κάθε φιάλη είναι σε συγκεκριμένη πίεση).
Εμείς έχουμε την ευθηνή της 2ης μέτρησης με αναλυτή οξυγόνου και πίεσης.
Από κει και πέρα δεν μπορεί να γίνει λάθος , μα και ακόμα και να γίνει αναλύοντας θα το διαπιστώσουμε αμέσως.
Τώρα επειδή εσύ ρωτάς βέβαια τι γίνετε στη περίπτωση που εμείς πάμε ένα μείγμα ΕΑΝ 38% στα 150 bar στο καταδυτικό και δεν τον ενημερώσουμε για το τι περιέχει φιάλη , και συγχρόνως αυτός βάλει να γεμίζει άλλη μια ακόμα με αέρα σε χαμηλή πίεση…
Τότε το πιο πιθανό είναι να μπερδευτούν τα μείγματα και να πάρεις ένα 24-25 % και στις 2.
Δεν μιλάμε καθόλου για την περίπτωση μεγάλων ποσοστών οξυγόνου διότι αυτά δεν πρέπει έτσι και αλλιώς να γεμίζουν από κομπρεσέρ αλλά από αποθήκη αέρα….
1) Να ξέρεις πάντα πως ενημερώνεις για το τι περιέχει η φιάλη σου πριν τη δώσεις να στη γεμίσουν και παράλληλα ζητάς και το κατάλληλο μείγμα.
2) Αναλύουμε πάντα στην παραλαβή της φιάλης μας και αν είναι δυνατόν και πριν τη βουτιά.
3) Χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα markings στις φιάλες μας .
4) οι ανεπίστροφες βαλβίδες υψηλής πίεσης δεν πρέπει πότε να είναι το μέσο ασφάλειας μας. συνήθως χαλάνε πολύ γρήγορα και δεν είναι άξιες εμπιστοσύνης για πλήρωση αέρα σε μεγάλα ποσοστά οξυγόνου απο κομπρεσερ.