Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 05-05-10, 00:54
fivos fivos is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα, Αγ.Ανάργυροι
Απάντηση: Προβληματισμός στα Γεμίσματα Φιαλών

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Vasilis_UW Εμφάνιση μηνυμάτων
Μιας και το ανέφερες.......
Χμμμ, γιατί μετά την εξίσωση έχουμε δύο φιάλες με ακριβώς ίδιο ΕΑΝ πχ 29%, αφού μόνο από την 'γεμάτη' θα πάει αέριο προς την 'άδεια' ; Νομίζω πρέπει να μείνουν ενωμένες και ανοιχτές για πολυυυυυύ καιρό για να γίνουν ίδιες, ανάλογα με τη θερμοκρασία, μήνες ίσως!
Μετά την εξίσωση της πίεσης έγώ το βγάζω 26,5% στην πρώτη περίπτωση και 36% στη δεύτερη (με κάθε επιφύλαξη γιατί τώρα νυστάζω). Αυτά. Εκτός αν δεν διάβασα σωστά κάτι στο θέμα......

φιλικά,

Β.
Πολύ καλή παρατήρηση
Έχω αρχίσει να διαβάζω για τους παράγοντες που επηρεάζουν τη παθητική διάχυση των αερίων (αφού εξισωθεί ή πίεση) και -αν βγάλω κάποια άκρη- επανέρχομαι

ΥΓ: Η παρατήρησή σου ήταν πολύ σωστή τελικά
Η παθητική διάχυση που συμβαίνει (αφού δηλ. αποκατασταθεί η ισορροπία πιέσεων και σταματήσει η ροή) είναι πολύ μικρή και μπορούμε να τη θεωρήσουμε προσεγγιστικά μηδενική στον ακαριαίο χρόνο της εξίσωσης πίεσης και τον πολύ μικρό χρόνο της πλήρωσης των φιαλών. Ενημέρωσα ήδη τους πίνακες με τις νέες προσεγγιστικές τιμές.
Το αρχικό συμπέρασμα πάντως ενισχύεται και γίνεται ακόμη πιο θετικό προς την πλευρά ασφάλειας του δύτη: Η επίδραση της "άγνωστης" φιάλης Nitroχ στη περιεκτικότητα Ο2 της δική μας φιάλης γίνεται ακόμη μικρότερη.

Παράθεση:
•Πρώτος νόμος του Fick:
Η ταχύτητα διάχυσης μιας ουσίας (ή η ροή μάζας της ουσίας) μέσα από μια επιφάνεια είναι ανάλογη του εμβαδού της επιφάνειας, S, και της αρνητικής βαθμίδας της συγκέντρωσης, σύμφωνα με τη σχέση:

dm/dt= -D. S. dρ/dχ,

όπου D = συντελεστής διάχυσης (σε m2.s-1)
και ρ = πυκνότητα της ουσίας που διαχέεται (σε Kg.m-3).
Το αρνητικό πρόσημο υποδηλώνει ότι η διάχυση πραγματοποιείται από περιοχή μεγαλύτερης συγκέντρωσης προς περιοχή μικρότερης συγκέντρωσης της ουσίας.

Αναφορές:
Η παθητική διάχυση σε ομογενές μέσο υπακούει στους δύο νόμους του Fick.

Calculating the Oxygen Diffusion Coefficient in Air

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη fivos : 05-05-10 στις 02:45.
Απάντηση με παράθεση