Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 15-07-10, 23:29
Το avatar του χρήστη seafarer
seafarer seafarer is offline

Περιοχή: ΡΕΘΥΜΝΟ
Απάντηση: Σχεση Καταδυτικού κέντρου-ενοικιαστή εξοπλισμού

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Deep Rhodos Εμφάνιση μηνυμάτων
Αγαπητοί φίλοι
Σε κάποια συζήτηση που είχαμε στο forum τέθηκε ζήτημα σχέσης Καταδυτικού Κέντρου με κάποιον ο οποίος θέλει να νοικιάσει εξοπλισμό και να πάει μόνος ή με παρέα για κατάδυση.
Θα ήθελα λοιπόν να αναπτύξω τις απόψεις μου και θα σας παρακαλούσα να με παρατηρήσετε και να σχολιάσετε.
Εκπροσωπώ ένα καταδυτικό κέντρο στην Ρόδο.
Στις επιχειρήσεις αυτές έρχονται άνθρωποι διαφόρων ποιοτήτων και ζητούν διάφορα πράγματα, μεταξύ των οποίων και εξοπλισμό προκειμένου να καταδυθούν χωρίς την επίβλεψη του καταδυτικού κέντρου.
Όσων αφορά την νομιμότητα:
  • Πρέπει ο πελάτης να έχει πτυχίο αναγνωρισμένο στην Ελλάδα
  • Το κέντρο να διαθέτει πιστοποίηση Bereau Veritas.
  • Πρέπει να πραγματοποιήσει την κατάδυση του στα νόμιμα πλαίσια συμμετεχόντων, τόπου, ώρας, αντικειμένου (πράγμα που δεν γνωρίζεις)
  • Πρέπει να πραγματοποιήσει την κατάδυση στα ηθικά πλαίσια (πράγμα που επίσης δεν γνωρίζεις)
Τελικά, εφόσον όλα τα καταδυτικά κέντρα καλύπτουν καθημερινά όλο το νησί μετά το 2005-6, γιατί κάποιος (και μιλώ περισσότερο για ξένους επισκέπτες) να θέλει να πάει μόνος του;
Αν τελικά η κατάδυση γίνει παράνομη ή μοιραία, ποια είναι η νομική και ποια η ηθική ευθύνη του Κέντρου;
Είναι συνένοχος ο προμηθευτής αν είχε έστω και μια υποψία για την συμπεριφορά του πελάτη του και παρόλα αυτά έδωσε εξοπλισμό; Νομικά είναι; Ηθικά πάντως σίγουρα.
Τελικά τι πρέπει να κάνει ένα καταδυτικό κέντρο; Να δίνει εξοπλισμό; Να μην δίνει εξοπλισμό; Σε ποιόν και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Μήπως έτσι θρέφουμε το καρκίνωμα στον κλάδο; Πώς μπορούμε να ξέρουμε;

Το θέμα βέβαια στην παράγραφο μου θίχτηκε σε άλλη θεματική ενότητα στο forum είχε και τον χαρακτήρα παρατήρησης σχετικά με μια λάθος διατύπωση στο site μου την οποία δεσμεύομαι να διορθώσω.
Αναμένω τα σχόλια σας.
Aγαπητέ φίλε
Σωστοί οι προβληματισμοί σου σε μια χώρα σαν την Ελλάδα! (και μόνο)
  • Αν του νοικιάσεις εξοπλισμό δεν σε ενδιαφέρει αν θα έχει ή όχι πτυχίο ''αναγνωρισμένου'' οργανισμού. Αν τον πιάσουν θα πληρώσει το πρόστιμο και τέλος. Ασε που το λιμενικό δεν γράφει τους τουρίστες! Εσυ έχεις άδεια ενοικίασης εξοπλισμού (έτσι δεν είναι?) συνάμα με την παροχή υπηρεσιών κατάδυσης. Ε, τι στο διάολο την έβγαλες? - για να αρνήσε να ενοικιάσεις? Η δουλειά σου είναι.
  • Ναι, να διαθέτει. Νομίζω σε καλύπτει σε πολλά πράγματα και αξίζει τα λεφτά που δίνεις αν σου κάτσει καμία στραβή. Αλλα και σε γενικές γραμμές απο θέμα πιστοποίησης υλικών.
  • Δεν είναι δική σου δουλειά αυτό. Ούτε να σε ενδιαφέρει - ούτε τύψεις να αισθάνεσαι. Τι θα πει νομικά και τι ηθικά πλαίσια? Μην τρελλαίνεσαι. Ούτε θα καθορίσεις εσυ τις ορέξεις οποιουδήποτε να βουτήξει ελεύθερα χωρίς συνοδεία ή με τους φίλους του ή με την ομάδα του. Και φυσικά δεν έχεις εσύ καμμία ηθική δέσμευση για τις προθέσεις οποιουδήποτε. Τι θα πει συνένοχος? Μην μπαίνετε σε τέτοια μπερδέματα και τερτίπια. Αποστολή σου φίλε μου είναι να περάσει καλά ο τουρίστας - να ευχαριστηθεί - να μην τον σκίσεις και το καταλάβει και του χρόνου πάει Τουρκία - να βοηθήσεις τον τουρισμό του τόπου σου - να βοηθήσεις την χώρα σου - να έρθει και του χρόνου - να βγάλετε λεφτά - να αξίζει να επενδύσης περισσότερο κλπ. Τα ξέρεις καλύτερα απο εμένα - τι στα λέω? Είσαι σε ένα απο τα ομορφότερα μέρη στην Ελλάδα.
  • Σε ένα μπουρδέλο κράτος φίλε μου που ποινικοποιεί μια δραστηριότητα όπως η κατάδυση (και μάλιστα αναψυχής) μην γίνεσαι συνένοχος. Ούτε να νιώθεις οτι πρέπει εσύ να προστατέψεις κάτι. Δεν ειναι η δουλειά μας αυτή, ούτε καν η δική σου. Είναι το καλύτερο που έχεις - εχουμε να κάνουμε. Τα νομικά πλαίσια που έχει βάλει αυτό το κράτος είναι για γέλια. Και φυσικά πετυχαίνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οπως σε όλα τα επίπεδα τα έκανε σκατά - ετσι και εδώ! Και μετά ζητάει απο σένα και απο εμένα να βγάλουμε τα κάστανα απο την φωτιά! Ευχαριστώ δεν θα πάρω! Απο που και ως που να ελέγχεται (και γιατί - ποιός ο λόγος?) μια δραστηριότητα αναψυχής? Το έχεις δει εσυ πουθενά στον κόσμο αυτό? Είμαστε παγκόσμιο φαινόμενο. Εδω φίλε μου καλέ, γενιές ολόκληρες μεγαλώσανε με το στίγμα του αρχαιοκάπηλου - βουτηχτή. Υπάρχει ακόμα και σήμερα μια υποβόσκουσα αντίληψη του στύλ: ε, μα πως? εμείς έχουμε τα αρχαία! δεν είμαστε σαν τους άλλους - πρέπει να τα προστατεύσουμε - δεν μπορεί να βουτάει ο καθένας όπου θέλει - νύχτα? τι σημαίνει νύχτα? ε, αφού θέλεις να πας νύχτα κάτι πονηρό έχεις στο μυαλό σου! - μόνο με άδεια - φωτογράφηση? απαπά.... Απαγορεύεται! - να βγάλεις τον ενάλιο θησαυρό μας και να τον πουλήσεις στους ξένους? και μετά να πλακώσουν εδώ και να τα ''σηκώσουν'' όλα?
Καημένη ψωροκώσταινα, στα σηκώσανε οταν εσυ είχες την θάλασσα δίπλα σου και δεν έμπαινες γιατί δεν ήξερες κολύμπι!!! Τώρα που έμαθες (μετά το 2005 δηλαδή) βγάζεις και νόμους. Και επειδή είσαι ανίκανη να πληροφορήσης, να ενημερώσης και κυρίως να εκ- παιδεύσης τους πολίτες σου, ζητάς να σηκώσουν αυτοί το βάρος εεε?????

ΜΕ ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ
https://kostasandreadis.wordpress.com/
https://www.facebook.com/kandreadis
https://www.facebook.com/guidedivingmanual/

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη seafarer : 16-07-10 στις 09:22.
Απάντηση με παράθεση