Απάντηση: Kατάδυση στο «Σπήλαιο των ελεφάντων»
Αυτό που δε γίνεται ξεκάθαρο -φαντάζομαι για να μην πληγεί η εικόνα της αυτόνομης κατάδυσης- είναι από τι απειλείται το συγκεκριμένο σπήλαιο που χρήζει προστασίας... Δε μιλάμε ούτε για υπεραλίευση, ούτε για δυναμίτη, ούτε για αστική ή χημική ρύπανση, αλλά από την ήδη χωρίς έλεγχο επίσκεψη ερασιτεχνών αυτοδυτών.
Ο έλεγχος των ήδη υπάρχοντων επισκεπτών-αυτοδυτών θα μετρίαζε απλά το πρόβλημα, δε θα το έλυνε. Η "αξιοποίησή" του και η προσέλκυση επιπλέον επισκεπτών/τουριστών δε νομίζω ότι στοχεύει στην προστασία, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Υπάρχουν περιπτώσεις στη διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος και της φυσικής κληρονομιάς που ο ελεγχόμενος τουρισμός έρχεται να συμπληρώσει το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής όπου λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα ως προς τη χρήση των προστατευόμενων περιοχών. Έχει δηλαδή χαρακτήρα "οικονομικής στήριξης" της τοπικής κοινωνίας με τη μορφή αντισταθμιστικών οφελών, ώστε η τοπική κοινωνία (και συνάμα και οι επισκέπτες-τουρίστες με την ευαισθητοποίηση τους) να συνεργαστεί για την προστασία από άλλες αφαιρετικές χρήσεις που μπορεί να λάμβαναν χώρα στην περιοχή υπό προστασία (π.χ. αλιεία στην περίπτωση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, υλοτομεία και κυνήγι σε Δασικά Πάρκα κ.ο.κ).
Στην περίπτωση του σπηλαίου των Ελεφάντων, η μόνη χρήση που γνωρίζω ότι γίνεται είναι η τουριστική, με την μορφή της επίσκεψης από ερασιτέχνες αυτόνομους δύτες, διαφορετικά τα δημοσιεύματα θα μιλούσαν ξεκάθαρα για τις απειλές που εκείνο δέχεται. Συνεπώς, όταν κάνουμε λόγο για προστασία του σπηλαίου, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τον περιορισμό των καταδύσεων και όχι την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού σε αυτό._
|