| 

Απάντηση: Kατάδυση στο «Σπήλαιο των ελεφάντων»

Με εκφράζει απόλυτα το κείμενο του Γιάννη και χαίρομαι που διακρίνω ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία στις συζητήσεις του forum. Θέλω εδώ και μέρες να γράψω μία ανάλογη απάντηση με αυτή του grandbleu αλλά δυστυχώς βρίσκομαι στα τελειώματα των φετινών μας δειγματοληψιών στη Λέσβο και δεν μπόρεσα να το κάνω. Όσο μελετάω τη βιβλιογραφία που υπάρχει για τα υποθαλάσσια σπήλαια της Μεσογείου και όσο περισσότερο βουτάω σε σπήλαια του ΒΑ Αιγαίου τόσες περισσότερες εκπλήξεις συναντώ. Πραγματικά θα ήθελα κάποια στιγμή να παρουσιάσω σε φίλους αυτοδύτες τα μέχρι τώρα ευρήματα της έρευνας που πιστεύω ότι θα τους ενθουσιάσουν αλλά έχω ακόμα πολύ δουλειά μπροστά μου. Σέβομαι και πιστεύω στις καλές προθέσεις πολλών ομάδων και συλλόγων αυτοδυτών της χώρας αλλά δυστυχώς κάποιες φορές με φοβίζουν οι πιθανές συνέπειες από πρωτοβουλίες του τύπου : «να ‘αξιοποιήσουμε’ ένα υποθαλάσσιο σπήλαιο», «να δημιουργήσουμε έναν τεχνητό ύφαλο», «να ποντίσουμε ένα παλιό πλοίο» κ.α. Όσο καλές προθέσεις και αν έχουμε, όσο και αν αγαπάμε τη θάλασσα και την αυτόνομη κατάδυση, όσο και αν θέλουμε να βοηθήσουμε την ‘ανάπτυξη’ της περιοχής μας ή να ενισχύσουμε τον τουρισμό, είναι γεγονός ότι οποιαδήποτε ανεύθυνη κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες και πολλές φορές μη αναστρέψιμες συνέπειες και καταστάσεις. 
 Τα υποθαλάσσια σπήλαια είναι πραγματικά από τους τελευταίους και πιο σημαντικούς πυρήνες βιοποικιλότητας της Μεσογείου και παρουσιάζουν ΜΟΝΑΔΙΚΑ χαρακτηριστικά και ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ όπως ανέφερε και ο Γιάννης. Σε κάποια επόμενη φάση σκοπεύω να γράψω κάτι αναλυτικότερο σχετικά με το θέμα στο forum. Από όσο γνωρίζω (αν και δυστυχώς ακόμα δεν έχω βουτήξει), το «Σπήλαιο των Ελεφάντων» αποτελεί ένα μοναδικό σπήλαιο με γεωλογικό, παλαιοντολογικό, αρχαιολογικό-ιστορικό και βιολογικό ενδιαφέρον. Δεν πιστεύω ότι χρήζει επιπλέον τουριστικής ‘αξιοποίησης’ από τη στιγμή που ήδη το επισκέπτονται τακτικά ορισμένα καταδυτικά κέντρα της περιοχής. Αντιθέτως αυτό που θα χρειαζόταν είναι επιστημονική μελέτη, προστασία και λήψη διαχειριστικών μέτρων για την καταδυτική δραστηριότητα (π.χ. μέγιστος αριθμός επισκεπτών αυτοδυτών, ενίσχυση περιβαλλοντικής ευαισθησίας και πληροφόρησης, τήρηση κανόνων κατάδυσης). Αντί του όρου «αξιοποίησης» θα πρότεινα όποια κίνηση του συλλόγου σας να στοχεύει στην «ανάδειξη» της σημασίας και μοναδικότητας του σπηλαίου και στην προστασία του. Πιστεύω ακράδαντα ότι το καταδυτικό κοινό θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε τέτοιες υποθαλάσσιες περιοχές, όμως πρέπει να εξασφαλιστεί και η διατήρηση των οικοσυστημάτων. Σημασία έχει να μπορούμε να καταδυόμαστε και να θαυμάζουμε τέτοιες περιοχές και στο μέλλον και όχι να τις βλέπουμε μόνο μέσα από παλιές φωτογραφίες και να ακούμε για αυτές από ιστορίες παλαιοτέρων. Σε περίπτωση που χρειαστείτε κάτι θα ήμουν διατεθειμένος να παρέχω επιστημονική υποστήριξη στην προσπάθειά σας μαζί με τους συνεργάτες μου.

Βασίλης

|