Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο eye love scuba
Απλά γενικά πιστεύω ότι το πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι να θεραπεύσουμε τον ασθενή και όχι να εξαλλείψουμε τη νόσο.
|
ELS, ένας γιατρός ενδιαφέρεται για τη θεραπεία ενός ασθενή, ένας ερευνητής για την εξάλλειψη της νόσου. Εγώ απλά στην προκειμένη περίπτωση, τάσσομαι με τον ερευνητή!
Πέρα από την πλάκα, δε νομίζω ότι το παράδειγμά σου ταιριάζει στην περίσταση ή απλά εγώ δεν καταλαβαίνω ακριβώς ποιος είναι ο ασθενής και ποια η ασθένεια (ίσως φταίει και
αυτό από
εδώ).
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν υπάρχει πραγματική και ουσιαστική ανάγκη να επισκέπτονται αυτοδύτες-τουρίστες αυτά τα σπήλαια και να ασχολούμαστε κατόπιν με την προστασία τους από τους ίδιους τους αυτοδύτες. Τα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη με αφήνουν παγερά αδιάφορο μπροστά στην απώλεια όσων - όχι δυνητικά αλλά σίγουρα, λόγω της φύσης της δραστηριότητας - θυσιάζονται ελπίζω μόνο από άγνοια.
Είμαι κάθετα αντίθετος στις απαγορεύσεις προληπτικού χαρακτήρα του στυλ,
απαγορεύεται γιατί μπορεί κάποιος αυτοδύτης να προξενήσει ζημιά, άλλα όταν η ζημιά είναι δεδομένο ότι θα προκληθεί (και μάλιστα ακούσια), τότε στη δική μου λογική δε χωράει περιθώριο συζήτησης.
Ειδικά για το "Σπήλαιο των Ελεφάντων", ας γίνει αναλυτική χαρτογράφηση, στερεοφωτογράφηση και στερεοβιντεοσκόπηση από ειδικούς με όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την διασφάλιση της διατήρησης της κατάστασης του σπηλαίου και κατόπιν ας φτιαχτεί μουσείο-μακέτα σε πραγματική κλίμακα του σπηλαίου στην ξηρά (και μάλιστα υπό την επιφάνεια του εδάφους, για το εφέ!) που θα μπορούν όλοι οι επισκέπτες, ανεξάρτητα ηλικίας και καταδυτικής ή όχι δυνατότητας, να το θαυμάσουν πιθαμή προς πιθαμή. Επιπλέον, προβολή 3διάστατης ταινίας μιας εικονικής κατάδυσης στο πραγματικό σπήλαιο, όπου θα εξηγείται η ιδιαιτερότητα του και έξυπνα θα περνούν και μηνύματα περί ευαισθησίας του στην επίσκεψη κ.τ.λ. Όσο για το ίδιο το σπήλαιο, αν δεν υπήρχαν φώκιες, θα μου άρεσε να είχε κάγκελα στην είσοδό του με κλειδωμένη πόρτα και διαχειριζόμενη είσοδο σε επιστήμονες από τον τοπικό φορέα διαχείρισης που θα λειτουργεί και το μουσείο.
Α, και το καλύτερο για τέλος! Τμήμα του τιμήματος του εισιτηρίου για την επίσκεψη στο μουσείο θα διατίθεται για τη χρηματοδότηση ερευνών (με ccr παρακαλώ!) στο σπήλαιο αυτό καθώς και σε άλλα στην ευρύτερη περιοχή...
Αυτό είναι για μένα το παράδειγμα σωστής ανάδειξης-προστασίας και συνάμα αξιοποίησης του σπηλαίου στην εποχή μας (γιατί διαθέτουμε τόσο τη γνώση όσο και τα τεχνικά μέσα) και
όχι ο καταδυτικός τουρισμός σε αυτό.
Είμαι σίγουρος ότι ένα τέτοιο μουσείο θα είχε μεγαλύτερη οικονομική επιτυχία και από το ενυδρείο στο Ηράκλειο! Αντίστοιχο κόστος κατασκευής, μεγαλύτερη πρωτοτυπία και WOW effect, τουλάχιστον παρόμοια κίνηση επισκεπτών αλλά σημαντικά μικρότερο κόστος λειτουργίας.