Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 30-09-10, 15:09
Το avatar του χρήστη Dimitris Galon
Dimitris Galon Dimitris Galon is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Απάντηση: MDP (Milos Dive Project) 21-30 Σεπτεμβρίου 2007

Στο περιοδικό "Εφοπλιστής", τεύχος 210, Οκτώβριος 2010, υπάρχει το Α΄ μέρος άρθρου μου με τον τίτλο "Α/Π ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΙΤΤΑ - Το πλοίο και η ιστορία του".

Πρόκειται για μια καθαρά ιστορική μονογραφική προσπάθεια, σε μορφή άρθρου, η οποία σκοπό έχει να παρουσιάσει άμεσα την οκτάχρονη έρευνα της ιστορίας του πλοίου, τεκμηριωμένη με ανέκδοτες και σπάνιες φωτογραφίες, με χάρτες και σχέδια, με εκθέσεις μάχης και μαρτυρίες από Γερμανούς, Βρετανούς και Έλληνες αυτόπτες μάρτυρες, και με ντοκουμέντα των γερμανικών, βρετανικών, και ελληνικών αρχείων. Ένας επιπλέον, έμμεσος, σκοπός είναι η διόρθωση των ιστορικών λαθών του παρελθόντος, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έφερε η ιστορική έρευνα στο φως.

Το Α΄ μέρος του άρθρου μου αναφέρεται στην ιστορία του πλοίου από την ναυπήγηση του μέχρι και την βύθιση του, στις 21 Φεβρουαρίου του 1943. Ένα μικρό μέρος της εισαγωγής μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Το Β΄ μέρος του άρθρου, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2010, αναφέρεται στις εκτελέσεις που προέκυψαν από την βύθιση του πλοίου και στην βαθύτερη ιστορία των αντιποίνων, ενάντια στον ντόπιο πληθυσμό της νήσου Μήλου, από τον γερμανικό στρατό κατοχής. Επιπλέον δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ιστορική σύνδεση των εκτελέσεων της Μήλου με την εβραϊκή γενοκτονία της πόλης Λιεπάγια (βλ. Liepāja) της Λεττονίας.

Τέλος θέλω να επιστήσω την προσοχή, για μια ακόμα φορά, στο ότι πρόκειται για ιστορικό και όχι για καταδυτικό άρθρο. Πιστεύω όμως ότι είναι καλό να γνωρίζουμε την ιστορία των ναυαγίων του τόπου μας.

Καλή ανάγνωση.
DG

Απάντηση με παράθεση