@ Έκτωρ, Καρέλας, Νεοκλής
Νομίζω ότι η προβληματική δεν έγινε απόλυτα αντιληπτή γι΄ αυτό δευτερολογώ.
Ο σύλλογος πολύ σωστά έπραξε και έστειλε την επιστολή της
11/5/2010 με θέμα του την
„Αναφορά του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αυτοδυτών «Τηθύς» για πιθανή παράνομη ανέλκυση όπλου από ναυάγιο αεροσκάφους Junkers 52 του Β’ Π.Π. στην θαλάσσια περιοχή της Κέας“. Το θέμα αυτό έχει πάρει τον δρόμο του και τρέχει.
Αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολήσει είναι το νέο θέμα που προέκυψε, τουτέστιν η επιστολή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων προς τις εκτελεστικές αρχές, και η παραποίηση του τίτλου του αρχικού θέματος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. ΤΗΘΥΣ σε „
διενέργεια παράνομων καταδύσεων σε αεροσκάφος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αφαίρεση οπλισμού του ...“, όταν μάλιστα το αεροσκάφος αυτό ήταν εν δυνάμει
ΑΓΝΩΣΤΟ και ταυτοποιήθηκε σαν αεροσκάφος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όχι μόνο μετά την κατάδυση σε αυτό αλλά και μετά την διεξοδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε.
Από την ρηματική αυτή απορρέουν μια σειρά ερωτημάτων με κύριο ανάμεσα τους αυτό:
-Είναι ad hoc νομική θέση ότι κάθε
μη πιστοποιημένο και
μη τεκμηριωμένο ναυάγιο θεωρείται αυτόματα
„παλαιότερο των 50 χρόνων από την βύθιση του“ με αποτέλεσμα να απαγορεύονται σε αυτό οι καταδύσεις;
Η προϊσταμένη της ΕΕΑ, σύμφωνα με την προσέγγιση και θεώρηση της, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την ρηματική της επιστολής της, μοιάζει να συμφωνεί (factio juris ?) με την θέση αυτή.
Επειδή όμως ο νόμος καθορίζεται και επεξηγείτε από τους νομικούς ας περιμένουμε να δούμε τι θα αποφανθεί ο εισαγγελέας.
Το γεγονός ότι εμείς, κατά την διάρκεια της αποστολής του 2009, ζητήσαμε την άδεια από το Λιμεναρχείο Λαυρίου και την Λιμενική Αστυνομία για την κατάδυση στο
άγνωστο αεροσκάφος, θέτοντας σαν επιχείρημα τις θέσεις του ΦΕΚ 1701/Β/19-11-03, και για την ακρίβεια τον περιορισμό των 50 χρόνων, όπως αυτό φαίνεται από την
αίτηση μας της 26ης Μαΐου 2009, και αυτό εγκρίθηκε, μας δίνει την δυνατότητα να ζητήσουμε την διευθέτηση του θέματος μέσω της νομικής οδού.
Μέχρι τότε οι θάλασσες μας, τουλάχιστον για μένα, δεν θεωρούνται ελεύθερες.
Αυτά και δεν θέλω να κουράσω περισσότερο ούτε να επεκταθώ καθώς έχω κληθεί σαν μάρτυρας, γεγονός το οποίο περιορίζει αυτόματα τις δηλώσεις μου.
Την καλημέρα μου σε όλους
DG