Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Physalia
Τα μαχαίρια σκουριάζουν όταν δεν τα σκουπίζουμε πολύ καλά μετά τη βουτιά η το ξέπλυμα. Άπαξ και στεγνώσει το νερό πάνω τους σκουριάζουν (και νομίζω αυτό ισχύει στάνταρ ασχέτως ποιότητας ή τιμής)
Νομίζω όμως ότι επιτέλους βρήκα το εργαλείο μου αλλά είναι πολύ φρέσκο απόκτημα και δεν το έχω χρησιμοποιησει ακόμα αρκετά για να το κρίνω/προτείνω.
Δείτε όμως κι εσείς το ντέμο που με έπεισε να το αποκτήσω!
|
Φοβερό εργαλείο
Τα μαχαίρια από τιτάνιο δε σκουριάζουν.
Υπάρχουν δύο γενικά τύποι ανοξείδωτου χάλυβα για καταδυτικά μαχαίρια, η σειρά 300 και η σειρά 400.
Η 300ρα σκουριάζει πολύ δύσκολα (βλ. blue tang της UK), αλλά θέλει ακόνισμα γιατί είναι μαλακός ο χάλυβας.
Η 400ρα σκουριάζει ευκολότερα, αλλά διατηρεί την κόψη της. Και υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες, έχω παρατηρήσει σε δικά μου μαχαίρια.
Η βαζελίνη πιάνει, εναλλακτικά spray ή γράσσο σιλικόνης, αλλά τα τελευταία θέλουν τακτική επίστρωση. Τα μαχαίρια που αποσυναρμολογούνται, καλό είναι να τα αποσυναρμολογείς στο τέλος της βουτιάς, αν και είναι βαρετό...
επίσης το μαχαίρι στεγνώνει γρήγορα, καμία φορά όμως μένει νερό στη θήκη και αυτό οδηγεί στο σκούριασμα. αν το φυλάξεις με τον υπόλοιπο εξοπλισμό αν είναι βρεγμένος για κάποιες ώρες, αυτό καμια φορά αρκεί για να εμφανιστεί σκουριά.
Γενικά έχω δοκιμάσει πολλά μαχαίρια, το πιο ανθεκτικό στη σκουριά είναι ένα scubarpo ( killer, το έχω στο bcd) και ένα κοπίδι, που δεν έχει εμφανίσει ίχνος σκουριάς παρά τις πάρα πολλές βουτιές και την ανυπαρκτη προσοχή στο στέγνωμα που του δείχνω

. Επίσης το blue tang της UK είναι πολύ ανθεκτικό.