Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο digibill
Για να λύσω μια απορία μου: οι πίνακες του Hahn, όποια κατάδυση πραγματοποιηθεί μεταξύ 0 και 700 μέτρων υψόμετρο, την θεωρούν όμοια; Δηλαδή, αν ακολουθήσω τους πίνακες του Hahn κάνοντας μια κατάδυση στα πχ -20 μέτρα στην θάλασσα, μπορώ έπειτα (πάντα κατά τον Hahn Deco 2000) να ανέβω στα 500 μέτρα χωρίς πρόβλημα; 
|
Δεν αναφέρεις τον χρόνο κατάδυσης ο οποίος είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας.
Υποθέτω πως η βουτιές σου είναι μέσα στα πλαίσια του
“χρόνου 0”.
Τον πίνακα
DECO 2000 (διάβασε και εδώ) μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις με ασφάλεια μέχρι και στα 700m υψόμετρο,
κάνοντας σωστή χρήση του πίνακα, συνυπολογίζοντας όλες τις λεπτομέρειες που λογικά πρέπει να εφαρμόζουμε σε κάθε κατάδυση.
Αν η κατάδυση γίνει σε υψόμετρο 0m (στην επιφάνεια της θάλασσας) προϋποθέτει,
ότι η αλλαγή του υψομέτρου θα γίνει ομαλά (αργά-αργά) και όχι αμέσως μετά την κατάδυση
“μπένω στο αυτοκίνητο και σε 2min βρίσκομαι στα 700m”.
Πάντα μετά από μια κατάδυση αποφεύγουμε την ξαφνική αλλαγή περιβαλλοντικής πίεσης, επίσης αποφεύγουμε την σωματική εργασία (κούραση),
δίνοντας στον οργανισμό μας την ευκαιρία να προσαρμοστεί ομαλά στις προσωρινές συνθήκες και να αποβάλει φυσιολογικά κάποια ποσότητα δεσμευμένου άζωτου.
Άσχετα με το αν μετά από μια κατάδυση ανέβουμε σε μεγαλύτερο υψόμετρο ή όχι, αφήνουμε πάντα να περάσει κάποιος χρόνος 1-2 ώρες πριν ξεκινήσουμε άλλες δραστηριότητες.
Παράθεση:
Το θέμα της ανόδου σε υψόμετρο μετά την κατάδυση αρχίζει να με απασχολεί, γιατί συνειδητοποιώ ότι γενικά κινούμαι σε υψόμετρα στην καθημερινότητά μου (το σπίτι μου είναι στα 115 μέτρα, το πατρικό μου που επισκέπτομαι συχνά - πυκνά στα ~330 μέτρα, η πόλη που μένω -Μενίδι- και όπου μετακινούμαι για διάφορες δουλειές εκτείνεται από τα ~100 εώς τα ~350 μέτρα και φυσικά η δουλειά μου -πυροσβέστης- όπου ειδικά το καλοκαίρι κινούμαι συνήθως σε υψόμετρα ~150-500 μέτρα.....)
|
Σε αυτή την περίπτωση, θα σε συμβούλευα, να αποφεύγεις την κατάδυση όταν ξέρεις πως αμέσως μετά έχεις υπηρεσία.
Ο συνδυασμός, αυξημένη σωματική απόδοση, διαφορά υψόμετρου 500m (ακόμα και μέσα στα επιτρεπτά όρια), υψηλές θερμοκρασίες, πιθανή αφυδάτωση,
είναι παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν/επιταχύνουν θετικά ένα καταδυτικό ατύχημα.
Παράθεση:
Προσωπικά βουτάω με το suunto vyper και backup τους πίνακες της padi. Συνήθως οι βουτιές μου φτάνουν μέχρι τα -20 το πολύ (πολύ πιο σπάνια πάω παρακάτω). Με βάση το air RDP της padi, ακόμη και οριακές ομάδες αζώτου μετά από διάστημα επιφανείας ~2,5 - 3 ωρών γίνονται Α. Αυτό μπορεί σημαίνει ότι με μια "στάση" μετά την βουτιά στο επίπεδο της θάλασσας για ένα τριωράκι, είμαι -θεωρητικά πάντα- καλυμμένος για τα υψόμετρα που ανέφερα; 
|
Θεωρητικά, αν τηρείς όλα τα παραπάνω είσαι καλυμμένος.
Χρήστος Ευθυμίου