Α ναι, και επί του θέματος.
Εγώ μετά το OW επέλεξα να κάνω όσες βουτιές θα μου χρειαζόταν για να νιώσω σχετικά άνετα με τα όσα είχα ήδη μάθει, και μετά να έκανα το AOW. Νομίζω πως είχα κάνει τελικά περί τις 100 μέχρι να το κάνω. Είχα κάνει και νυχτερινές, και drift, και απ' όλες κοντολογίς. Μόνο βαθιές δεν είχα κάνει. Εντάξει δεν είχα κάτσει στα 18, αλλά δεν είχα πάει και 30-40. Προσπαθούσα να ασχολούμαι πολύ με την πλευστότητά μου [πιστεύω δεν είμαι τραγικός], ζητήματα θεωρίας διάβαζα αρκετά (και εδώ και αλλού), εντάξει από φυσική κάτι σκαμπάζω, έκανα και ένα nitrox. Οπότε τελικά όταν έφτασα να κάνω το AOW, όχι δεν θεωρώ ότι έμαθα και κάτι συγκλονιστικό. Εντάξει κατέβηκα σε μεγαλύτερο βάθος, αλλά δεν βλέπω το λόγο να το επιδιώκω. Προτιμώ μια μεγαλύτερη σε χρόνο βουτιά. Α! Τα μόνα σημαντικά είναι που ζήτησα στον εκπαιδευτή μου να μου μάθει τη χρήση DSMB, και ένα άλλο περιστατικό που μου συνέβη σε μια νυχτερινή [αλλά αυτό κρίνεται ως άσχετο με το AOW].
Αυτά όμως για μένα και έτσι όπως μου έτυχαν ορισμένα πράγματα. Αν δλδ δεν είχα όρεξη να διαβάζω στο ελεύθερο χρόνο μου, αν δεν επεδίωκα να κάνω διαφόρων τύπων βουτιές, αν δεν ασχολούμουν από μόνος μου με τη πλευστότητα μου αντί να κάνω απλώς τη βουτιά μου, αν αν αν, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Αυτό το καταλαβαίνω και έτσι δεν πιστεύω ότι είναι απλώς και μόνο ένα εμπορικό/άχρηστο στάδιο.
Σημασία έχει να καταλαβαίνουμε τα πράγματα για τον εαυτό μας και να τα κρίνουμε επί τούτου. Όπως και να κρίνουμε κατά περίπτωση και τι σημαίνουν όλα αυτά. Το ότι έχω ας πούμε ένα AOW δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος ή εμπειρότερος δύτης από πολλούς OW. Γνωρίζω σίγουρα μερικούς OW από τους οποίους έχω πολλά να μάθω