Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 06-04-11, 13:51
RNA

Απάντηση: Αγνοείται 28χρονη αυτοδύτρια στον Ποθητό

Ευελπιστώ πως κάποια στιγμή στο μέλλον τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στο ευρύ καταδυτικό κοινό όπως και προηγούμενα ατυχήματα στο παρελθόν (Αίγιο, Μάτι του Λιλη κλπ).. Απ’ όσο γνωρίζω πραγματογνώμονας ορίζεται άλλος επαγγελματίας του χώρου και όχι ομάδα ανεξάρτητων φορέων.

Επομένως έχουμε την περίπτωση κατά την οποία ορίζεται κάποιος ο οποίος έχει καταδυτικό μαγαζί, ή είναι αντιπρόσωπος καταδυτικού οργανισμού να κρίνει ένα περιστατικό είτε συνεργάτη του, είτε ανταγωνιστή του, και καλείται με κάθε αντικειμενικότητα να κρίνει το σωστό ή το λάθος συναδέλφων του με τον κίνδυνο της συναισθηματικής φόρτισης, μιας και πρόκειται για μία μικρή κοινωνία.

Το αποτέλεσμα είναι στα μέχρι σήμερα καταδυτικά ατυχήματα, (βλ. Αίγιο, Μάτι Λιλη, Βρεττανικός, Ποθητός) δεν έχει δημοσιευθεί (ή τουλάχιστον δεν γνωρίζω εγώ και παρακαλώ κάποιον να μας ενημερώσει εάν γνωρίζει) καμία ελληνική αναφορά με τα αίτια ή τα λάθη ή παραλείψεις που έγιναν. Φαντάζομαι ότι όλοι έχουμε ακούσει εκδοχές σε καταδυτικά πηγαδάκια αλλά επίσημα, προσωπικά δεν έχω δει τίποτα.

Αυτό προκύπτει γιατί συνήθως, εκ των υστέρων ακολουθεί “ενδο-οικογενειακή” ανάλυση στις εγκαταστάσεις του ιδιοκτήτη του καταδυτικού που κάνει την πραγματογνωμοσύνη ή του αντιπροσώπου του καταδυτικού οργανισμού και από εκεί και πέρα αρχίζει το χαλασμένο τηλέφωνο.

Προσωπικά στα περισσότερα από τα παραπάνω ατυχήματα δεν έχω επάρκεια γνώσεων έτσι ώστε να κρίνω – πόσο μάλλον να κατακρίνω πρόσωπα και καταστάσεις- από την άλλη όμως θα με ενδιάφερε να δω μία πρόοδο τόσο στην καταγραφή και σωστή δημοσιοποίηση του συμβάντος έτσι ώστε ακόμα κι εγώ να αποκομίσω κάτι κάνοντας το δικό μου Risk Assessment με βάση τις δικά μου κριτήρια από το να ακούω ιστορίες αριστερά και δεξιά. Τέτοιες αναφορές υπάρχουν στο εξωτερικό και σε όλες τις καταδυτικά προηγμένες χώρες που εκδίδουν στατιστικά καταδυτικών ατυχημάτων με αναλύσεις, (βλ. BSAC)

Ας ελπίσουμε ότι αυτό το θλιβερό γεγονός να δώσει την ευκαιρία (όσο μπορεί κάποιος να την χαρακτηρίσει ευκαιρία) να γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός και σε αυτόν τον δυστυχώς δυσάρεστο, παρόλα αυτά υπαρκτό τομέα της κατάδυσης.

Εάν δε, κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο σχετικά με την ύπαρξη τέτοιων δημοσιευμένων αναφορών από προηγούμενα ατυχήματα που αναιρούν τα όσα γράφτηκαν παραπάνω ας τα παραθέσει ώστε να μην δημιουργούνται εντυπώσεις.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη RNA : 07-04-11 στις 08:06.
Απάντηση με παράθεση