Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 18-10-07, 17:26
Το avatar του χρήστη neokles
neokles neokles is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Ν. Ψυχικό
Απάντηση: Εντυπώσεις από τον πρώτο σας εκπαιδευτή...

Ο εκπαιδευτής μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο δύτη ή να του δώσει μια τόσο κακή εμπειρία που να τον κάνει να μην συνεχίσει τις καταδύσεις.

Δεν θα ξεχάσω την εκδρομή στα Λιχαδονήσια που μετά την πολύ καλή εμπειρία από παλαιότερη εκδρομή με το theAbyssClub πήγα και εγώ την κοπέλα μου να της κάνουν Discover Scuba. Αντί όμως του εκπαιδευτή που ήξερα και εμπιστευόμουν, την ανέλαβε ο ιδιοκτήτης του καταδυτικού. Η εμπειρία ήταν καθ’ όλα αρνητική, η μάσκα της έβαζε νερά, έχανε συνέχεια την πλευστότητά της και ο «συνοδός» δεν έκανε τίποτα. Βγήκε με ένα αυτί χάλια (από το πάνω κάτω) και με την εντύπωση ότι η κατάδυση είναι ένα απίστευτο παίδεμα αδειάσματος της μάσκας. Γυρνώντας στην Αθήνα έμαθα ότι ο ιδιοκτήτης του καταδυτικού ήταν απλά advanced open water diver! Κοινώς η κοπέλα πείστηκε ότι δεν θέλει να κάνει κατάδυση!

Για να λέμε όμως και τα καλά (μην καούν όλοι μαζί με τα ξερά), το ότι η συγκεκριμένη κοπέλα πείστηκε να κάνει καταδύσεις (και να είναι και πολύ καλή) οφείλεται 100% στο μεράκι της Ελένης Κυρκιλή και του Οδυσσέα Γρηγοράτου, που έσκυψαν και με πολύ προσοχή (και με επιπλέον βουτιές από τις προγραμματισμένες) πάνω της και την βοήθησαν να ξεπεράσει την αρνητική της εμπειρία. Τους δύο αυτούς ανθρώπου θα τους ευχαριστώ για όλη μου την ζωή για αυτά που μου έμαθαν για την κατάδυση, που μου μετέδωσαν την νοοτροπία που πρέπει να έχουμε μέσα αλλά και έξω από το νερό, την ποιότητα της δουλειάς τους που είναι υποδειγματική τόσο στο OW (ίσως το πιο δύσκολο σχολείο) όσο και στα επόμενα και για την βοήθειά τους στα πρώτα μου βήματα (και όχι μόνο).

Μιλώντας γενικά θέλω να πω ότι βγαίνοντας από το σχολείο είσαι σαν ένα μικρό ελάφι που μόλις έμαθε να περπατάει. Ο εκπαιδευτής σου μαθαίνει να περπατάς. Μόνο η θάλασσα μπορεί να σου μάθει πραγματικά κατάδυση. Αν καταλάβεις (από μόνος σου) και αν σου δώσουν να καταλάβεις ότι πρέπει να ξεκινήσεις πολύ πολύ αργά τότε μπορείς να αφεθείς και να μάθεις πραγματικά από το ίδιο το νερό, χωρίς παλικαρισμούς και πράξεις αυτό-επιβεβαίωσης ή βιασύνη για το κάτι παραπάνω (ή μάλλον το παρακάτω ).Θες σκάφος πασά μου; Πρέπει να έχειw πλευστότητα (μπορεί να χρειαστεί να αιωρηθείς δίπλα από ένα τοίχο ή και πάνω από το πουθενά), να έχεις μάθει να ντύνεσαι (η πολυκοσμία συνήθως δεν ευνοεί την αργή και χαλαρή προετοιμασία που χρειάζεται ένας κανούργιος δύτης), άνεση στην εξίσωση (η βουτιά μπορεί να βαθαίνει απότομα), Φυσικά και πρέπει είτε ο εκπαιδευτής όταν κάνεις τα μαθήματα, είτε το καταδυτικό που πρόκειται να πας εκδρομή, να σε ενημερώσουν για όλα αυτά.

Ευλαβικά τηρώντας τα όσα έμαθες (βρίσκω πολύ δύσκολο να μην έχεις μάθει κάτι σημαντικό και να μην το έπιασαν οι εξετάσεις, τουλάχιστον όχι της PADI) προχωράς. Φυσικά πρέπει να έχεις και την σωστή νοοτροπία η οποία πρωτίστως είναι δουλειά του εκπαιδευτή, αλλά και δική μας που άθελά μας πολλές φορές παρασέρνουμε τους νεότερους δύτες σε μονοπάτια που δεν μπορούν ακόμα να ακολουθήσουν, υπερεκτιμώντας πολλές φορές τις δυνατότητες μας.
Απάντηση με παράθεση