Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 20-09-11, 15:00
Το avatar του χρήστη Μπλε
Μπλε Μπλε is offline

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: Τα ναυάγια επηρεάζουν αρνητικά τις οικολογικές ισορροπίες στη θάλασσα;

Παράθεση:
The healthy corals of the windward side of Kingman Reef, permanently washed by the breaking waves, had died, and the reef shifted into a carpet of dark slime – filamentous algae and microbes. The former crystal clear waters were now murky like a swimming pool after turning off the filtration system. We called it the ‘black reef.’
Αυτά λέει ο Sala εδώ

Δεν έχω άμεση πρόσβαση στο πλήρες άρθρο της δημοσίευσης και μέχρι τότε εμπιστεύομαι την κρίση των κριτών του περιοδικού και των επιστημόνων που υποστηρίζουν τα ευρήματά και τα συμπεράσματά τους όπως αυτά εκφράζονται στην επίσημη περίληψη του άρθρου τους.

Θυμίζω επίσης ότι το συγκεκριμένο παράδειγμα προφανώς και δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτούσιο σε οποιαδήποτε άλλη θάλασσα, όποτε και η ανάλυση των λεπτομερειών, πέραν των όσων έχω αναφέρει μέχρι στιγμής, δε βοηθάει άμεσα στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τη δική μας περίπτωση. Ωστόσο, σε διαβεβαιώ Δημήτρη ότι είναι κάτι που δεν θα περιμέναμε σαν επίπτωση ενός ναυαγίου, δηλαδή "ναυάγιο --> αύξηση μικροβιακού φορτίου". Εκεί στέκομαι και πάνω σ' αυτό προβληματίζομαι.

Παρακάτω χάρτης από την ατόλη Millennium όπου φαίνεται η θέση ενός άλλου ναυαγίου (το οποίο βρίσκεται και σε αυτή την περίπτωση σε περιοχή εκτεθειμένη στους επικρατούντες ανέμους) και η σύνθεση των βιοκοινωνιών που καλύπτουν το βυθό γύρω από την ατόλη.

Εδώ μια αναλυτικότερη περιγραφή της έρευνας πριν την πρόσφατη δημοσίευση, απ' όπου και ο παραπάνω χάρτης.

Υ.Γ. Θα επικοινωνήσω με τους συγγραφείς της δημοσίευσης για να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες κι όταν μου είναι εφικτό θα επανέλθω για όσους ενδιαφέρονται.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Μπλε : 20-09-11 στις 15:23.
Απάντηση με παράθεση