Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Physalia
Νομίζω οτι έχει ενδιαφέρον να το διαβάσουμε πρώτα εμείς και στη συνέχεια να το κυκλοφορήσουμε όπως μπορούμε.....
|
Μαράκι, ωραία και ελπιδοφόρα όλα αυτά αλλά είναι ...75 σελίδες κείμενο και σε πολλά σημεία θέλει μάλλον ...μετάφραση στα ελληνικά

Κάποιος πρέπει να ξεχωρίσει τα σημαντικά σημεία και να μας τα μεταφέρει για να μπορέσει να γίνει αυτό το κείμενο χρήσιμο - τουλάχιστον για το μέσο αυτοδύτη που δεν είναι ούτε ψαράς, ούτε περιβαλλοντολόγος, ούτε γραφειοκράτης της ΕΟΚ.
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Physalia
Ο κανονισμός μιλάει επίσης για προστασία των "ασβεστοφυκικών βυθών" (τρελή ορολογία, δεν έχω ιδέα που την ψώνισαν) δηλαδή τραγάνες και άλλους βιογενείς βυθούς (ασβεστολιθικά ροδοφύκη, κοράλλια, βρυόζωα, ασκίδια -τα λέει όλα αυτά!!).... ούτε εκεί επιτρέπεται πλέον το ψάρεμα με συρόμενα εργαλεία.
|
Παρακάτω όμως αρχίζει τις εξαιρέσεις και επιτρέπει τη χρήση συρόμενων εργαλείων:
Παράθεση:
5. Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1, εδάφιο 1 η αλίευση με σκάφη μέγιστου συνολικού
μήκους 12 μέτρων και μέγιστη ισχύ κινητήρα 85 kW με συρόμενα δίχτυα βυθού, που κατά
παράδοση ασκείται σε εκτάσεις θαλάσσιας βλάστησης με Posidonia, μπορεί να επιτρέπεται από την
Επιτροπή σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 30, παράγρ. 2 του κανονισμού (ΕΚ) 2371/2002
υπό τους εξής όρους:
i) Οι σχετικές αλιευτικές δραστηριότητες ρυθμίζονται από σχέδιο διαχείρισης που προβλέπεται
στο άρθρο 19 του παρόντος κανονισμού.
ii) Οι σχετικές αλιευτικές δραστηριότητες δεν θίγουν περισσότερο από 33 % των εκτάσεων
θαλάσσιας βλάστησης με Posidonia oceanica εντός της περιοχής που περιλαμβάνει το σχέδιο
διαχείρισης.
iii) Οι σχετικές αλιευτικές δραστηριότητες δεν θίγουν περισσότερο από 10 % των εκτάσεων
θαλάσσιας βλάστησης στα χωρικά ύδατα του αφορώμενου κράτους μέλους.
|
δε θέλω να είμαι απαισιόδοξος αλλά άντε πες μου εσύ τώρα:
(α) Ποιος θα αστυνομεύσει τις περιοχές και θα εφαρμόσει αυτές τις οδηγίες?
Το Λιμενικό που τους παίρνεις τηλέφωνο ότι βρίσκεται η τράτα 500 μέτρα από την ακτή και έρχεται μόλις η τράτα φύγει?
(β) Έστω ότι έχω την "καλή" πρόθεση να καταγγείλω τον παράνομο.
Πως ξέρω ποιος είναι παράνομος και ποιος όχι αφού μου βάζει και εκατό εξαιρέσεις στον κανόνα?
(γ) Σημαντικό κι όποιος ξέρει καλό είναι να μας το περιγράψει:
Πως ξεχωρίζουμε τι είδους αλιεία κάνει κάθε καϊκι/βάρκα/αλιευτικό σκάφος?
Μπορούμε να έχουμε τουλάχιστον μια χοντρική περιγραφή για:
1. Τον τύπο/μέγεθος των σκαφών
2. Πως ξεχωρίζουμε τα αλιευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούν
3. Ποιους περιορισμούς (βάθους, απόσταση από την ακτή, μορφολογίας βυθού) έχει το καθένα?
Αυτό ίσως να αποδεχτεί πραγματικά χρήσιμο και πρακτικό...

Αν δεν έχουμε τουλάχιστον μια σαφή ένδειξη ότι κάποιος είναι παράνομος, δύσκολα μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε καταγγελία.