|
Απάντηση: Σχέδια για την πρώτη συνδιαχειριζόμενη αλιευτική ζώνη στην Ελλάδα
Οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού (διαχείρισης, προστασίας πες το όπως θέλεις) της αλιείας θα είχε θετικό αντίκτυπο όσο αφορά το περιβάλλον και σαν συνέπεια αυτού στα εισοδήματα των αλιέων και γενικότερα της οικονομίας της περιοχής. Φυσικά πρέπει να υπάρχει μια λογική πίσω από κάθε τέτοια προσπάθεια και να υπάρχουν τα σχετικά μέσα (αποδοχή από τους ενδιαφερόμενους, ανθρώπινο δυναμικό με την σχετική τεχνογνωσία, βούληση από αυτούς που θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις). Δεν νομίζω ότι μπορώ να προσθέσω κάτι παραπάνω διότι το κείμενο του newsbeast δεν λέει και πολλά πράματα. Οι Αμερικάνοι πάντως κάνουν διάφορα κόλπα όσο αφορά την διαχείριση της αλιείας που νομίζω ότι καλό θα ήταν να μπορούσαμε να κλέψουμε κάνα δυο από αυτά. Όμως εκεί τα πράγματα είναι πολύ πολύ πιο οργανωμένα και οι νόμοι διαφορετικοί. Αρπαζόμενος από το ότι στο κείμενο φαίνεται να θεωρούν ότι η αποκλειστική αιτία του προβλήματος είναι τα εργαλεία που έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδος φαντάζομαι ότι έχουν στο μυαλό τους το σύστημα που έχουν σε διάφορα μέρη της Αμερικής όπου δίνουν αποκλειστικά αλιευτικά δικαιώματα σε συγκεκριμένους αλιευτικούς συλλόγους σαν αντάλλαγμα για τον περιορισμό τους και συνεργασία τους για την συγκεκριμένη περιοχή. Θα ήταν αρκετά ενδιαφέρων αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι νομικά εφικτό κάτι τέτοιο. Αν έχω δίκαιο ,ως προς τις προθέσεις τους, μακάρι να είναι εφικτό και να το καταφέρουν οι γιάνκηδες.
Υγ. Από τις χώρες της Ευρώπης την μεγαλύτερη ακτογραμμή την έχει η Νορβηγία.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Έκτωρ : 02-12-11 στις 04:01.
|