Φιλε Vagos .
Εδώ στην Αττική τα στίγματα τα χρειάζονται τα εξής άτομα.
1) Τα καταδυτικά
2) Οι σκαφατοι δύτες ( 4-5 παρέες σε όλη την Αττική,και πολλές λέω)
3) Οι αγαπητοί ψαράδες
4) Και οι κάφροι ψαράδες.
Εγώ προσωπικά με πολλά χρόνια στην καταδυτική 'κλίκα' δεν βλέπω κάποιον άλλο να τα χρειάζεται .
Αν αναλύσουμε λοιπόν τις επιλογές.
Τα καταδυτικά συνήθως έχουν τις γνωριμίες τους και μπορούν να βρουν για όσα ναυάγια θέλουν που είναι προσιτά για τον κόσμο τους όσα στίγματα θέλουν.
Οι παρέες έχουν πίστεψε με αρκετά στίγματα απο τα γνωστά ναυάγια να βουτάνε για χρόνια.
Ανταλλασουν συχνά στίγματα και το πιο εύκολο είναι να ζητήσει ο ένας στον άλλο ένα στίγμα και αφού το ναυάγιο δεν είναι υπο εξερεύνηση-ανακάλυψη η όπως αλλιώς θες να το πεις δεν βλέπω το λόγο να μην γίνει η ανταλλαγή εύκολα τηλεφωνικώς η με ένα απλό μήνυμα. Εγώ προσωπικά έχω δώσει-πάρει αρκετά.
Για τις επιλογές 3 και 4 δεν το συζητώ καν. Δεν θα ήθελα προσωπικά ενα δημόσιο χάρτη να αναφέρει ολα τα στίγματα και όταν πάω εγώ σε ενα ναυάγιο να βρω απο πανω 2-3 βάρκες με καλάμια να μου τραβαν το πέδιλο στο Deco (αλήθεια είναι αυτό) ούτε να βρίσκω δυναμητισμενους βυθούς και νεκρά ψάρια.
Αν και τα περισσότερα στίγματα που εγώ και η παρέα μου βουτάμε, απο ψαράδες τα έχουμε πάρει, αυτό δεν παει να πει πως θα ήθελα να το μάθουν και οι υπόλοιποι 350.000 στην Αττική.
Οπότε δεν βλέπω προσωπικά το λόγο να δημοσιεύσω ένα χάρτη με στίγματα αφού αν σκεφτείς τις άνω επιλογές όσοι πραγματικά τα χρειάζονται τα βρίσκουν.
Το μόνο που θα κατάφερνα είναι να δείξω πόσα στίγματα έχω και συγχρόνως θα τα έβλεπαν και όσοι δεν θα έπρεπε.
Αν χρειαστείς ποτέ να πας σε κάποιο ναυάγιο με δικό σου σκάφος και θες πληροφορίες η εσύ η κάποιο καταδυτικό ευχαρίστως να βοηθήσω.
Τα γνωστά εύκολα και προσιτά σε βάθος τα γνωρίζουν όλα και λίγα είναι αυτά που διαφεύγουν συνήθως όχι πολύ όμορφα ,χαμηλού ενδιαφέροντος, απομακρυσμένα κτλ.
Τώρα για τα άλλα τα βαθεια επικρατεί ένα κλίμα λίγο περίεργο ακόμα και ανάμεσα στις παρέες αλλά έμενα δεν με απασχολεί το θέμα.