Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Skipper
Η ερώτησή σου είναι «προχωρημένη» και λίγο «πονηρή» (όχι από εσένα) με το σκεπτικό ότι η εύκολη απάντηση είναι «μεγαλύτερη κατανάλωση – άρα μεγαλύτερη ποσότητα περνάει από τους πνεύμονες – άρα περισσότερο άζωτο θα περάσει στο αίμα και στην συνέχεια στους υπόλοιπους ιστούς».
Όμως νομίζω ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι, και ότι οι δύο δύτες στο παράδειγμά σου θα έχουν την ίδια φόρτιση αζώτου. Ο μηχανισμός φόρτισης (και αποφόρτισης) αζώτου βασίζεται στην διαφορά πίεσης που ασκείται στην επιφάνεια των κυψελίδων στους πνεύμονες, εκεί όπου το αέριο που αναπνέουμε σχεδόν «ακουμπάει» το αίμα μας και εκτός από την εναλλαγή οξυγόνου και CO2 φορτώνει και ξεφορτώνει άζωτο. Η ποσότητα «μεταφοράς» αζώτου εξαρτάται από το βάθος (διαφορά πίεσης) και τον χρόνο (ρυθμός απορρόφησης) και όχι από την ποσότητα του αερίου που κυκλοφορεί στα πνευμόνια μας, αφού έτσι και αλλιώς, λίγο-λίγο περνάει στο αίμα μας. Είναι, δηλαδή, σαν να έχουμε έναν κουβά με νερό που χάνει από μια τρυπίτσα. Το νερό που στάζει είναι το ίδιο είτε ο κουβάς έχει δέκα πόντους νερό είτε είναι γεμάτος.
Να σημειώσουμε ότι και το V-Planner, σε μια βουτιά π.χ. 90 λεπτών στα 25 μέτρα δίνει ίδιους χρόνους αποσυμπίεσης αδιάφορα με την κατανάλωση που του ορίζουμε.
|
Να μου επιτραπούν 1-2 ενστάσεις: Η διαλυτότητα ενός αερίου δεν εξαρτάται μόνον από την πίεση που ασκείται στο αέριο, αλλά και από την έκταση της επιφάνειας του αερίου που έρχεται σε επαφή με το υγρό. Μεγαλύτερη επιφάνεια, μεγαλύτερη διαλυτότητα και ας είναι ίδιος ο όγκος του αερίου. Έτσι λοιπόν (και πάντα θεωρητικά) σε μεγαλύτερο πνεύμονα, μεγαλύτερη επιφάνεια (περισσότερες κυψελίδες) περισσότερη διαλυτότητα. (και χωρίς να υπολογίζουμε την φυσιολογία του καθενός).
Επίσης, η ροή στην τρύπα του κουβά είναι διαφορετική αναλόγως την πίεση. (βλέπε αρχαιοΕλληνικές κλεψύδρες χρόνου ομιλίας στις αγορές). Σε όλους έχει τύχει να μειώνεται η πίεση σε μια βρύση και αμέσσως παρατηρούμε και μείωση της παροχής (ενώ η διάμετρος της βρύσης παραμένει ίδια).
Τέλος να προσθέσω ότι εκτός του ότι όλο το θέμα είναι ένα μαθηματικό μοδέλο, τα rec dc δεν είναι σχεδιασμένα για deco dives και ας δίνουν χρόνους. Προσωπικά (μιας και έχω και τα κολήματά μου) χρησιμοποιώ 3 και οι χρόνοι, ακόμα και στην ώρα 0, είναι άλλα γι'αλλα....