Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 13-09-12, 18:34
fivos fivos is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα, Αγ.Ανάργυροι
Απάντηση: Κατανάλωση αερίων και φόρτιση αζώτου

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Marios Εμφάνιση μηνυμάτων
Να μου επιτραπούν 1-2 ενστάσεις: Η διαλυτότητα ενός αερίου δεν εξαρτάται μόνον από την πίεση που ασκείται στο αέριο, αλλά και από την έκταση της επιφάνειας του αερίου που έρχεται σε επαφή με το υγρό. Μεγαλύτερη επιφάνεια, μεγαλύτερη διαλυτότητα και ας είναι ίδιος ο όγκος του αερίου. Έτσι λοιπόν (και πάντα θεωρητικά) σε μεγαλύτερο πνεύμονα, μεγαλύτερη επιφάνεια (περισσότερες κυψελίδες) περισσότερη διαλυτότητα. (και χωρίς να υπολογίζουμε την φυσιολογία του καθενός).
Μάριε η συγκεκριμένη ένστασή σου, μπορεί να δημιουργήσει σύγχιση γιατί έτσι που την έχεις εκφράσει είναι ενάντια ...στους νόμους της φυσικής.
Η διαλυτότητα είναι ένα μέτρο του πόσο αέριο (ποσοστιαία) μπορεί ένα υγρό να διαλύσει σε μια συγκεκριμένη πίεση και θερμοκρασία (και εξαρτάται μόνο από την πίεση, τη θερμοκρασία, τον τύπο του υγρού και τον για πιο αέριο μιλάμε).

Η έκταση της επιφάνειας επαφής (π.χ. περισσότερες κυψελίδες που ανέφερες) παίζει έναν ρόλο στο πόσο γρήγορα θα αποκατασταθεί η ισορροπία, δηλ. πόσο γρήγορα θα φτάσει το υγρό να περιέχει τη μέγιστη ποσότητα αερίού που μπορεί να διαλύσει, αλλά δεν παίζει κανένα ρόλο στο ποια είναι αυτή η μέγιστη ποσότητα (η διαλυτότητα δηλ.).

Συμφωνώ δηλ. με την αρχική απάντηση του Skipper ότι από άποψη απορόφησης αζώτου η κατάδυση είναι ίδια.

Αν θέλουμε τώρα να το πάμε λίγο παραπέρα, θα πρέπει να δούμε την αρχική ερώτηση δηλ. "2 δύτες, διπλάσια κατανάλωση αέρα από τον ένα δύτη" και να αναρωτηθούμε γιατί ο ένας δύτης καταναλώνει περισσότερο?
Θα μπορούσε π.χ. να οφείλεται σε κάποιον ή κάποιους από τους παρακάτω λόγους:

1. Απειρία στη ρύθμιση πλευστότας (συχνή πλήρωση/άδειασμα του BCD)

2. Άγχος (πιο βαθιές και ακανόνιστες αναπνοές)

3. Σημαντικά μεγαλύτερος όγκος πνευμόνων (έχετε βουτήξει ζευγάρι άνδρας - γυναίκα και να συγκρίνετε καταναλώσεις? χρειάζεται διαφορετικό πλάνο για άνδρες/γυναίκες?)

4. Ο δύτης είναι φωτογράφος (μεγαλύτερη ανάγκη για ρύθμιση πλευστότητας και πολλές φορές κράτημα της αναπνοής)

5. Ο δύτης είναι καπνιστής (χειρότερη εκμετάλευση του οξυγόνου, ανάγκη για πιο συχνή αναπνοή, αυξημένη πιθανότητα υπερκαπνίας)

6. Ο δύτης εργάζεται/παράγει έργο υποβρυχίως

Δε μου έρχεται τώρα κάποιος άλλος λόγος, αλλά κι από όλους τους παραπάνω μόνο οι (5) και (6) (άντε ίσως? και το κράτημα της αναπνοής) αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για νόσο και πάλι όχι λόγω αυτής καθαυτής της αυξημένης κατανάλωσης αλλά λόγω της αιτίας που προκαλεί την υπερκατανάλωση (καπνιστής/έργο).

Με λίγα λόγια -χωρίς να είμαι ειδικός- πιστεύω πως η αυξημένη κατανάλωση αέρα από μόνη της δε μπορεί να μας οδηγήσει σε συμπέρασμα αυξημένης πιθανότητας νόσου, αλλά εξαρτάται (κάποιες φορές) από την αιτία που την προκαλεί.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη fivos : 29-09-12 στις 16:24.
Απάντηση με παράθεση