Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Σαν απάντηση στο αρχικό και τελείως θεωρητικό ερωτημά μου αυτό που έλαβα σαν απάντηση είναι ότι η κατανάλωση δεν παίζει ρόλο στην φόρτιση αζώτου. Αλλά αν κοιτάξει κάποιος τρίτος τις απαντήσεις σας θα καταλάβει πόσο πολύπλευρο είναι το θέμα και το πόσο εκτός πραγματικότητας (θεωρητική) ήταν η ερωτησή μου. Εννοείται ότι το θέμα της ενδεχόμενης νόσου είναι στατιστικό και εξαρτάται πόλύ απο άτομο σε άτομο, αυτό είναι δεδομένο. Εξού και η εφαρμογή των πινάκων τόσα χρόνια. Αλλά η ερώτησή μου ήταν θεωρητική γιατί ήθελα να δω και να καταλάβω τον ακριβή μηχανισμό απο πίσω και όχι να δώσω μια ξερή απάντηση σε ένα τόσο πολύπλευρο και πολυπαραγοντικό σύστημα.
Σαν επέκταση της αρχικής ερώτησης και μέσα απο τις απαντήσεις σας ειδικά αυτή του tobiastor έχω κάτι ακόμα να ρωτήσω, (αν δεν σας πειράζει βέβαια

)
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο tobiastor
Σημασία έχει ο χρόνος λοιπόν. Γιατί έχει βρεθεί ότι τα διάφορα μέρη του
σώματός μας, κάνουν περισσότερη ή λιγότερη ώρα να εξισορροπήσουν τη
διαφορά πίεσης. Το πόση ώρα θα κάνει το κάθε μέρος του σώματος να
εξισορροπήσει την πίεση εξαρτάται μεταξύ άλλων από το πόσο αίμα ρέει σε
αυτό.
Συνεπώς οι λέξεις κλειδιά, είναι η ώρα και η μερική πίεση. Για αυτόν τον
λόγο οι πίνακες γράφουν βάθη (μερική πίεση) και χρόνους και δεν γράφουν
λίτρα αέρα και χρόνους.
|
Το πόση ώρα θα κάνει κάποιος ιστός να κορεστεί εξαρτάται απο το πόσο αίμα τον ρέει σε αυτόν. Για παράδειγμα δλδ το συκώτι που αιματώνεται πολύ, έρχεται πολύ γρήγορα σε κορεσμό (γρήγορος ιστός), ενώ τα κόκκαλα που αιματώνονται λιγότερο θα κορεστούν σε μεγαλύτερο χρόνο (αργός ιστός). Αν δεν έγραψα καμια μπαρούφα μέχρι τώρα, τότε η γρήγορη κυκλοφορία (δλδ ταχυκαρδία πχ) θα σημαίνει και γρηγορότερη φόρτιση, δηλαδή μικρότερο χρόνο μέχρι την εξισορρόπηση μερικής πίεσης αζώτου. Σωστά?
Μήπως γι αυτό και κάποια "advanced" DC μετρούν παλμούς?
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Skipper
"Το DC διαβάζοντας ρυθμό κατανάλωσης (ενδεχομένως και σε συνδυασμό με παλμούς) και γνωρίζοντας τον χρόνο των υποχρεωτικών στάσεων αποσυμπίεσης που απομένουν, μπορεί να "εκτιμήσει / προβλέψει" ανά πάσα στιγμή την επάρκεια των διαθέσιμων bar στην φιάλη για να "βγεί" η αποσυμπίεση ...
|
Αυτό δεν το κατάλαβα ακριβώς. Τί σημαίνει να εκτιμήσει/προβλέψει αν θα βγεί η αποσυμπίεση? Σου λέει το DC ξεκίνα να ανεβαίνεις γιατί δεν θα σου φτάσει ο αέρας για DECO με το προφίλ σου? Εγώ απο τα λίγα που ξέρω είναι ότι τα DC σου δείχνουν χρόνο μηδέν και μετά χρόνο στάσεων και δεν σου δίνουν εντολές του τύπου "επίσπευσε την ανοδό σου γιατί δεν θα σου φτάσει ο αέρας."
sorry guys για το πρήξιμο και το μεγάλο ποστ...
καλό απόγευμα σε όλους