Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #37  
Παλιά 03-12-12, 10:55
Το avatar του χρήστη Explorer
Explorer Explorer is offline
 
Εγγραφή: 18-04-2012
Μηνύματα: 27
Απάντηση: Τα Ναυάγια του Νοτίου Πηλίου

Aγαπητέ Γιώργο, η αναγνώριση του τσιμεντόπλοιου τόσο στη φωτογραφία της ανέλκυσης, όσο και σε αυτήν που παρέθεσες, μου είναι δύσκολη.
Τα τσιμεντόπλοια χωρίζονταν σε διάφορους τύπους. Υπήρχαν τα τύπου IID, 440 τόνων που χρησίμευσαν ως υδροφόρες. Υπήρχαν τα 500 τόνων τύπου ΙΙΙΒ και 700 τόνων τύπου IV, που χρησίμευσαν για μεταφορές (μεταγωγικά) και οι 320 τόνων μπάριζες τύπου V. Επίσης υπήρχαν και μικρότερα τσιμεντόπλοια βάρους 60-100 τόνων.
Τα GENERAL LAMBERT και GENERAL JACOB 3 αναφέρονται από τον Μελισσηνό ως 400 τόνων αλλά μάλλον ήταν μεταγωγικά, ενώ το GENERAL JACOB 3 ήταν τύπου ΙΙΙΒ.
Η προβληματική για το θέμα των τσιμεντόπλοιων του Βόλου ενισχύεται από την έλλειψη στοιχείων για το τι απέγιναν όταν ανελκύστηκαν. Όπως ανέφερα το ένα σκάφος ανελκύστηκε το 1948, αλλά δεν ξέρω τι απέγινε. Άραγε οδηγήθηκε στο απόμερο καρνάγιο Καρταπάνη όπου ξαναβυθίστηκε όπως φαίνεται στη φωτογραφία σου; Ή μήπως κατέληξε στα Μέθανα; Δυστυχώς δεν γνωρίζω πότε ενσωματώθηκε το τσιμεντόπλοιο στο λιμενοβραχίονα του Αγίου Γεωργίου Μεθάνων.
Σε άλλο φόρουμ έχω διαβάσει που γράφεις ότι το τσιμεντόπλοιο στου Καρταπάνη παρέμεινε εκεί μέχρι περίπου το 1974. Αν λοιπόν η ενσωμάτωση του τσιμεντόπλοιου στα Μέθανα έγινε πριν το 1970 τότε πρόκειται για το τσιμεντόπλοιο που ανελκύστηκε το 1948. Αν όχι τότε θα μπορούσε να είναι αυτό που ανελκύστηκε από το καρνάγιο του Βόλου γύρω στο 1974. Βέβαια δεν είναι απίθανο το τσιμεντόπλοιο που ανελκύστηκε το 1948 να είναι το ίδιο που ανελκύστηκε το 1974 και που κατέληξε στα Μέθανα…
Θα ήταν ενδιαφέρον αν υπήρχαν φωτογραφίες, ή τα ναυπηγικά σχέδια των τσιμεντόπλοιων τύπου ΙΙΙΒ καθώς και οι ακριβείς διαστάσεις τους για να μπορέσουμε να τα συγκρίνουμε με αυτά των δυο φωτογραφίων καθώς και με τις διαστάσεις του τσιμεντόπλοιου στα Μέθανα. Αν τα GENERAL LAMBERT και GENERAL JACOB 3 αποδειχτούν ότι ήταν διαφορετικού τύπου μεταξύ τους, τότε θα μάθουμε ποιο από τα δυο τους είναι στα Μέθανα.


Αγαπητέ Δημήτρη ας μην κουράζουμε τα μέλη του φόρουμε με ρητορική περί τρόπου αναγραφής της βιβλιογραφίας. Θα σου απαντήσω με προσωπικό μήνυμα.
Απάντηση με παράθεση