Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #2  
Παλιά 15-04-13, 12:00
Το avatar του χρήστη tecrec
tecrec tecrec is offline
 
Εγγραφή: 10-09-2009
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 175
Απάντηση: P-weight ή ζώνη

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο tobiastor Εμφάνιση μηνυμάτων
Καλημέρα,
ήθελα αρχικά να ρωτήσω την άποψη σας σχετικά με τη χρήση βαρών σε rec diving με backplate. Τι νομίζετε πως είναι καλύτερο για εξτρά βάρος? Ζώνη με βάρη (η οποία μπορεί να γίνει dump σε κάποιο περιστατικό) ή p-weight το οποίο κατανέμεται ομοιόμορφα στο backplate, δεν υπάρχει περίπτωση να θέλει σφίξιμο και να κάνει γύρους όπως η ζώνη, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να αφαιρεθεί σε περίπτωση ανάγκης?

Για όσους επέλεξαν το p-weight
Ξέρετε πουθενά στην αθήνα να πουλάνε p-weight? Με μια πρόχειρη αναζήτηση δεν βρήκα κάτι.. Τιμές στο περίπου?

Για όσους επέλεξαν τη ζώνη
Τι θεωρείτε καλύτερο? Η ζώνη πάνω από το harness ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει dump να πέσει εύκολα και να μη μπλεχτεί ή κάτω από το harness όπου είναι πιο κολλητά στο σώμα, σφίγγει καλύτερα, δεν πατάει πάνω από τσέπες/μαχαίρια κλπ (που μπορεί να είναι πάνω στο harness), αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί να λυθεί σε έκτακτη ανάδυση θα κολλήσει στο crotch strap?

Υπενθυμίζω ότι μιλάμε για recreational diving σε rec βάθη με νεοπρέν και όχι στεγανή (αλλά όποιος θέλει μπορεί να πει την άποψή του και για περίπτωση στεγανής )

Καλημέρες!
Εάν θεωρήσουμε έναν τυπικό rec δύτη, με μία στολή 5-7mm, αυτός θα χρειαστεί περίπου 5-7kg βάρη (πέρα από το βάρος του backplate).

Περιπτώσεις failure έχουμε εάν παρουσιαστεί πρόβλημα στην πλήρωση του ασκού ή ο δύτης μείνει από αέρα.

Εάν θερωρήσουμε ότι δεν υπάρχει το ζευγάρι του να τον βοηθήσει και πρέπει να κάνει αμέσως ανάδυση θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να πετάξει τόσα από τα βάρη του έτσι ώστε να μπορέσει να κάνει ανάδυση.

Υποθέτοντας ότι το περιστατικό συμβαίνει στο μέγιστο βάθος (40m, άρα η στολή του έχει χάσει περίπου 3kg πλευστότητα), κατά τη διάρκεια της κατάδυσης (οπότε το αέριο σε μία τυπική 15lt φιάλη θα ζυγίζει περίπου 3.5kg) και ότι ο δύτης είναι σωστά ζυγισμένος (να μπορεί να μείνει στην τελευταία στάση των 3m με 30bar), τότε ο δύτης είναι περίπου 6kg αρνητικός, το οποίο γενικά δεν μπορεί να το κολυμπήσει κάποιος rec δύτης μόνο με τα πέδιλα του.

Εάν μπορούσε να πετάξει τουλάχιστον 4kg θα έμενε περίπου 2kg αρνητικός το οποίο θα μπορούσε να το κολυμπήσει προς την επιφάνεια (και όπως ανεβαίνει να τον βοηθάει και η στολή που θα αποκτά ξανά περισσότερη πλευστότητα).

Οπότε, στο παραπάνω παράδειγμα θα μπορούσε ο δύτης να έχει 4kg σε ζώνη ή σε τσέπες που μπορεί να τα ρίξει ενώ τα υπόλοιπα 2-3kg θα μπορούσαν να είναι μόνιμα στο p-weight.

Ανάλογα με τον εξοπλισμό που έχει ο καθένας, μπορεί να υπολογίσει πως να μοιράσει τα βάρη.


Γενικά, όσα περισσότερα βάλουμε στο backplate (εξασφαλίζοντας την περίπτωση ανάδυσης σε περιστατικό) τόσο καλύτερα, γιατί τα βάρη στο backplate είναι πολύ κοντά στο κέντρο βάρους και μας βοηθάνε να πετύχουμε καλύτερη οριζόντια θέση.


Σχετικά με το "τσέπες vs ζώνη", υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι τσέπες είναι πιο ακριβές αλλά εν γένει πιο βολικές. Οι ζώνες είναι πιο απλό σύστημα αλλά είναι ένα επιπλέον στον εξοπλισμό.


Τυπικά, σε rec δύτη η ζώνη φοριέται έξω από το crotch strap, για να μπορεί να ελευθερωθεί αμέσως.

Ουσιαστικά, βλέποντας τα στατιστικά των ατυχημάτων (πχ DAN), μπορεί να δει κάποιος ότι περισσότερα είναι τα ατυχήματα από αυτούς που τους έχουν φύγει οι ζώνες χωρίς να το θέλουν, παρά αυτά που έχουν συμβεί γιατί τελικά ο δύτης δεν μπόρεσε να ελευθερώσει τη ζώνη. Προσωπικά, προτιμώ τη ζώνη μέσα από το crotch strap.


Σε κάθε περίπτωση, ο δύτης θα πρέπει να εκπαιδευτεί κατάλληλα για να αντιμετωπίζει με το ζευγάρι και την ομάδα του το πρόβλημα στο βάθος που παρουσιάζεται και να όχι απλά να μεταφέρει το πρόβλημα στην επιφάνεια.
__________________
Κώστας Κατσιούλης
SSI DMI #54328
PSI-PCI Inspector #24079
NGUE diving school
NGUE @facebook
Απάντηση με παράθεση