Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #10  
Παλιά 20-01-14, 18:47
Το avatar του χρήστη Πολικός
Πολικός Πολικός is offline
 
Εγγραφή: 07-01-2009
Μηνύματα: 67
Απάντηση: S.S. WAIHEMO (πρώην CANADA CAPE) 1904-1918

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Dimitris Galon Εμφάνιση μηνυμάτων
Ένα από τα στοιχεία που συνέβαλε στο συμπέρασμα αυτό είναι η διεξοδική αναφορά στον τόμο Ε΄ (νέα αρίθμηση, τόμος «Απρίλιος 1941 Α΄», Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού, Βοτανικός), σελ. 127, του Ημερολογίου Πολέμου του ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού όπου αναφέρεται επακριβώς ότι τα «καιόμενα ατμόπλοια ΠΕΤΑΛΙΟΙ, ΑΓΑΛΙΑΝΗ και ΣΤΥΛΙΑΝΗ» ρυμουλκήθηκαν στην «εκτός φράγματος περιοχή των Σελληνίων» στη Σαλαμίνα.
-----------------------------------------
Συμπεραίνω, επιπλέων, ότι η εκτίμηση σας στο ίδιο άρθρο, όπου δηλώνετε ότι: «Σύμφωνα με την εμπειρία μας οι αφηγήσεις από τα γεγονότα των ημερών αυτών, θα πρέπει να ερμηνεύονται με μια δόση προσοχής καθώς η κατάσταση ήταν εντελώς χαοτική και ως εκ τούτου δεν δύνανται να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες» (sic), αναφέρεστε σ την προαναφερόμενη καταχώρηση του Ημερολογίου Πολέμου του Βασιλικού Ναυτικού όπου κατονομάζεται επακριβώς ο αριθμός, ο τρόπος, η ημερομηνία και τα ονόματα των πλοίων που ρυμουλκήθηκαν στα Σελίνια.


Καλά έκανες και παρέθεσες αυτό το έγγραφο Δημήτρη γιατί πραγματικά χρήζει σχολιασμού. Καταρχάς να ξεκαθαρίσω οτι το Ημερολόγιο Πολέμου σε αυτή την καταχώρηση του δεν αποδίδει την πραγματικότητα.

Για να γίνει αυτό σαφές σε όλους θα παραθέσω εν συντομία μια σειρά από γεγονότα.
Κατά την έκρηξη του CLAN FRASER, πυρακτωμένα θραύσματα από το σκάφος μετέφεραν την πυρκαγιά σε όλο το λιμάνι συμπεριλαμβανομένων και μιας σειράς πλοίων που ελιμενίζονταν σε αυτό. Ανάμεσα σε αυτά τα σκάφη ήταν και το φορτηγό ΠΕΤΑΛΛΟΙ.

Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν δεν πρέπει να απήχαν πολύ από αυτές που περιγράφει ο πλοίαρχος του παρακείμενου φορτηγού πλοίου ΕΥΒΟΪΚΟΣ, επίσης ιδιοκτησίας του Μαρή Εμπειρίκου, κατά την εξέταση του από τον ανακριτή : «Την 3.30 πρωϊνή περίπου της 7ης Απριλίου ήκουσα μια τρομακτική έκριξην προερχώμενην από το βομβαρδισθέν αγγλικόν α/π. Είδα τότε να πίπτουν πυρακτομένα σίδερα εις το κατάστρωμα του α/π μας και αμέσως να πιάνει φωτιά».

Ο Πλοίαρχος (Π.Ν.) Ν.Πετρόπουλος γράφει στο βιβλίο του "Αναμνήσεις και Σκέψεις ενός Παλαιού Ναυτικού. Τόμος Β’" : "Αποφάσισα λοιπόν […] τα φλεγόμενα καράβια να τα βγάλουμε έξω από το λιμάνι και να τα εγκαταλείψουμε στην τύχη τους. […]Από τη φωτιά όμως οι λαμαρίνες είχαν ερυθροπυρωθή και ήταν αδύνατο ν' ανέβη κανείς πάνω στα καράβια. Έκοβαν λοιπόν τις καδένες των αγκυρών με το οξυγόνο, έκοβαν και τις πρυμάτσες απ΄εξω, τα ρυμουλκούσαν έξω από το λιμάνι και τα προσάραζαν, κατά το δυνατόν, στις νότιες ακτές της Σαλαμίνας".

Η πρόθεση των αρχών ήταν σαφώς να μεταφερθούν τα φλεγόμενα σκάφη στα αβαθή των απέναντι όρμων της Σαλαμίνας και να προσαραχθούν. Όμως κατά τη ρυμούλκηση τους συνέβησαν κάποια απρόοπτα τα οποία δεν καταγράφηκαν στο Ημερολόγιο Πολέμου. Κατά τη ρυμούλκηση του ΣΤΥΛΙΑΝΗ τα ρυμούλκια κόπηκαν λόγω του μεγάλου κυμματισμού και το σκάφος παρασύρθηκε, με αποτέλεσμα να προσαράξει στις νότιες ακτές της Κυνοσούρας και να καταστραφεί. Βλέπουμε λοιπόν ότι το Ημερολόγιο Πολέμου δεν μας λέει όλα όσα συνέβησαν τόσο στην περίπτωση του ΣΤΥΛΙΑΝΗ αλλά και στου ΠΕΤΑΛΛΟΙ όπως αποκάλυψε η ταυτοποίηση του ναυαγίου του.

Το ΑΓΑΛΙΑΝΗ και το ΕΥΒΟΪΚΟΣ προσαράχθησαν με επιτυχία στα Σελίνια. Μάλιστα υπάρχει η αναφορά (είδε Χ.Ντούνη «Τα ναυάγια στις Ελληνικές Θάλασσες 1900-1950») ότι μετά την προσάραξη του ΕΥΒΟΪΚΟΣ, ο υποπλοίαρχος του σκάφους άνοιξε τους κρουνούς κατάκλυσης προκειμένου να σταθεροποιηθεί αυτό στο βυθό και να μην αποκολληθεί σε κάποια κακοκαιρία.
Το ΑΓΑΛΙΑΝΗ ανελκύστηκε από τους Γερμανούς και ρυμουλκήθηκε πίσω στο λιμάνι του Πειραιά όπου και αφαίρεσαν τμήματα της μηχανής του. Τελικά βυθίστηκε ξανά κατά την αποχώρηση των Γερμανών τον Οκτώβρη του 1944 για ανελκυστεί ξανά μεταπολεμικά. Το προσαραγμένο ΕΥΒΟΪΚΟΣ μεταφέρθηκε το 1948 στα Αμπελάκια προκειμένου να διαλυθεί ενώ το ΣΤΥΛΙΑΝΗ ήταν κατεστραμμένο στην Κυνοσούρα.
Ωστόσο δεν προκύπτει κάποια αναφορά για ανέλκυση του ΠΕΤΑΛΛΟΙ, για ρυμούλκηση του σε κάποιο διαλυτήριο ή για επιτόπια διάλυση του στο χώρο όπου είχε προσαραχθεί.

Για την ακρίβεια το ΠΕΤΑΛΛΟΙ
1) απουσιάζει από τη λίστα των ναυαγίων που διαλύθηκαν/ανελκύστηκαν από τους Γερμανούς
2) απουσιάζει από τη λίστα των ναυαγίων που διαλύθηκαν/ανελκύστηκαν ή που πρόκειτο να διαλυθούν/ανελκυστούν και την οποία σύνταξε ο
μεταπολεμικά Ι.Μελισσηνός πιθανότατα βασιζόμενος στα αρχεία του Οργανισμού Ανελκύσεως Ναυαγίων.
Ο λόγος που το ναυάγιο του ΠΕΤΑΛΛΟΙ απουσιάζει από τους καταλόγους των ανελκυσθέντων και διαλυθέντων ναυαγίων μπορεί να είναι μόνο ένας. Το ναυάγιο του βρισκόταν σε μεγάλο βάθος και δεν απασχόλησε τους συντάκτες τους. Αυτό εξάλλου αποδείχτηκε από τον εντοπισμό του ναυαγίου σε μεγάλο βάθος.

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Dimitris Galon Εμφάνιση μηνυμάτων
Οι αρχειακές ιστορικές πηγές το φέρουν να βυθίστηκε στα Σελίνια, ενώ μόνο οι δικές σας εικασίες το φέρουν να βυθίστηκε κοντά στον δίαυλο, οκτώ ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά.

Το ότι βυθίστηκε στα 8 μίλια από το λιμάνι του Πειραιά δεν ανάγεται σε εικασίες αλλά στο γεγονός ότι το κουφάρι του πλοίου βρίσκεται εκεί. Αυτό είναι σαφές από τη σύγκριση των φωτογραφιών που παρέθεσε ο Νίκος αλλά και από τα υπόλοιπα ναυπηγικά χαρακτηριστικά του ΠΕΤΑΛΛΟΙ τα οποία ταυτίζονται με αυτά του εν λόγω ναυαγίου.
Κλείνοντας την τοποθέτηση μου έχω να κάνω και ένα σχόλιο. Το ότι οι συνθήκες κατάρευσης και χάους που ακολούθησαν τη γερμανική εισβολή δεν επέτρεψαν την ορθή ιστορική καταγραφή του τρόπου με τον οποίο το ΠΕΤΑΛΛΟΙ κατέληξε στη θέση όπου αναπαύεται δεν μπορεί να αποτελλέσει άλωθι για να μη γίνει παραδεκτό το οφθαλμοφανές. Δηλαδή ότι το εν λόγω ναυάγιο είναι το ΠΕΤΑΛΛΟΙ.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Πολικός : 20-01-14 στις 18:59.
Απάντηση με παράθεση