Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Physalia
Χτες που μιλήσαμε με τον Δημήτρη, του είπα ότι είναι εξαβράγχιος (σαπουνάς) και όχι Προσκυνητής (Cetorhinus maximus) για τον οποίο γνωρίζω ότι προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σήμερα όμως είδα αυτό το μήνυμα του Δημήτρη Δαμαλά στο facebook:
"Εξαβραγχιος καρχαρίας ή σαπουνάς, Hexanchus griseus. Απαγορευεται η αλιεία του βασει ελληνικης κι οχι Ευρ. νομοθεσιας:
- του ΠΔ 67/1981. "Περί προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδος και της άγριας πανίδος και καθορισμού διαδικασίας συντονισμού και ελέγχου της ερεύνης επ'αυτών".
- και της ΥΑ 414985/29.11.85 “Μέτρα διαχείρισης της άγριας πτηνοπανίδας”.
Δεν εχει εφαρμοστει ΠΟΤΕ..."
Είναι όντως γελοίο να ψάχνουμε παραθυράκια και προεδρικά διατάγματα για να διεκδικούμε το αυτονόητο της αναγκαστικής προστασίας όλων των καρχαριοειδών, αλλά αφού υπάρχουν καλό είναι να τα αξιοποιούμε! Πείτε μου αν μπορώ να βοηθήσω, είναι σημαντικό να στείλουμε μια ενημερωτική επιστολή στο ντόπιο λιμεναρχείο!
|

Έτσι Μαρία και όπως θα σου είπε ο Δημήτρης εμάς τους κοντινούς σε Αίγιο και Ηλεία όπου ψαρεύτηκαν οι δύο καρχαρίες εχθές δεν μας άφησε ασυγκίνητους.
Φυσικά θέλουμε τη βοήθειά σου και αν ο Σύλλογός μας είναι να βγει μπροστά σε κάποια διαμαρτυρία στα κοντινά μας λιμεναρχεία καλό θα είναι να έχουμε και Πανελλαδική στήριξη από τους υπόλοιπους συλλόγους.