Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #1  
Παλιά 30-11-07, 14:42
Το avatar του χρήστη yan
yan yan is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 05-06-2007
Περιοχή: Santa Marina
Μηνύματα: 716
Απάντηση: Περιστατικό υπερκαπνίας με rebreather

Πραγματικα ειναι ένα περιστατικο που δειχνει πολλα και αξιζει να αναλυθει "καρε-καρε". Καθε πλανο σχεδον δινει και καποιο στοιχειο.
Τα σημαντικοτερα αναφερονται στο video και τα επισημανε και ο GKAM.

Αν η ομαδα ηταν διασκορπισμενη τα αποτελεσματα δεν θα ήταν και τα καλυτερα. Παρολο όμως που ειχε τον νου του ο ένας στον άλλο, οι δυο άργησαν αρκετα να καταλαβουν την φυση του προβληματος που αντιμετωπισε ο τριτος (χαρακτηριστικο σημειο ήταν όταν ο δυτης απαντουσε καθυστερημενα στα σηματα). Αυτο ειχε σαν αποτελεσμα την καθυστερηση της αναδυσης (γεγονός που αποδυκνείεται ακομα πιο σημαντικο απο τη στιγμη που η αλλαγη στο bail out δεν επεφερε μειωση του ποσοστου CO2 άρα εκανε την αναγκη αμεσης αναδυσης ακομα μεγαλυτερη).
Τι θα επρεπε να κανουν επομενως αν η καταδυση δεν ηταν στα 21m αλλα βαθυτερα και οι δυτες ειχαν υποχρεωση για στασεις αποσυμπιεσης?

Επισης φαινεται να μην αρκει η τηρηση της σωστης αποστασης και του συχνου ελεγχου αναμεσα στα μελη της ομαδας. Χρειαζεται και κατι άλλο που προφανως έλειπε απο την συγκεκριμενη καταδυση.
Έλλειψη εμπειριας ίσως? Η διαφορα αναμεσα στην θεωρια και στην πραξη? Έλλειψη σεναριων αναγκης?

Εντυπωση μου έκανε και η αυξημενη καταναλωση του δυτη. Καταναλωση που ειναι 4-5 φορες πανω απο αυτη βασει της οποιας υπολογιζουμε τα αερια για τις καταδυσεις. Πανε περιπατο λοιπον, θεωριες του υπολογιζω το αεριο εμπειρικα. Απο την άλλη πλευρα, το να υπολογισεις μια καταδυση με SAC 100 lpm σημαινει ότι θα πρεπει να κουβαλησεις πολλα μπουκαλια. Οποτε?

Και ένα ερωτημα που αφορα στο προβλημα αυτο καθ’ αυτο. Η τακτικη της αναδευσης παλιας με νεα σοδα δημιουργησε το προβλημα ή ο συνδυασμος τους? Δλδ, αν ο τυπος απλως προσθετε-συμπληρωνε στο κανιστρο νεα σοδα – χωρις να την ανακατεψει με την παλια - θα υπηρχε και παλι προβλημα?

Τελος νομιζω πως σημαντικη ειναι η επισημανση που γινεται στο τελος του video. Ότι τα RBs ειναι κατι τελειως διαφορετικο στην καταδυση και η εμπειρια απο τα OC δεν αντικαθιστα την σωστη εκπαιδευση και την επιφυλακτικη προσεγγιση.

Υ
__________________
But more wonderful than the lore of old men and the lore of books is the secret lore of ocean
H. P. Lovecraft


Απάντηση με παράθεση