Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 14-12-07, 11:16
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: Νέες ρυθμίσεις για την Αλιεία

Παναγιώτη φαντάζομαι "κάποια γνώση θα έχουν οι φύλακες". Προφανως θα γνωρίζουν ή θα αποσκοπούν σε κάτι το οποίο απλά δεν μας είναι γνωστό (χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι κακό απαραίτητα).
Δυστυχώς δεν έχω δουλέψει καθόλου στη περιοχή του Μαραθώνα και άρα δεν έχω αντίληψη του τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί.
Θα μπορούσες πάντα να ρωτήσεις. Κανονικά αυτά τα πράγματα δεν είναι απόρρητα.

Όπως και να'χει, το νόημα σε καμία περίπτωση δεν είναι να κλείσεις τα καλύτερα και να αφήσεις ανοιχτά τα ρημαγμένα. Υπάρχουν πολλές εκδοχές κατά περίσταση: π.χ. κλείνω τα ρημαγμένα και τα αφήνω να επουλωθούν καθώς στρέφω το ψάρεμα σε "δυνατότερες" περιοχές. Ή κλείνω κάποια από τα καλά σημεία και αφήνω κάποια άλλα εξίσου καλά για να μπορούν να ψαρεύουν εκεί οι επαγγελματίες.
Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πάμε για να κλείσουμε τα καλύτερα και να αφήσουμε τους ψαράδες σε νεκρές ζώνες.
Το νέο νομοσχέδιο προσπαθεί μάλλον να επιτύχει κάτι σαν την παλιότερη "αμειψισπορά" των γεωργών.
Η αμειψιψαριά (δική μου λέξη , μην την πείτε πουθενά!) γίνεται ως εξής. Φέτος ψαρεύεις στη Χ περιοχή και δεν ακουμπάς καθόλου την Υ. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί για αρκετά χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση. Αφού η περιοχή Υ ανακάμψει και ξαναδώσει ψάρι, οι αλιευτικές δραστηριότητες ξαναρχίζουν σε αυτή, ενώ αν χρειάζεται κλείνει και η Χ.
Ουσιαστικά είμαστε στη φάση που προσπαθούμε να βρούμε που και πόσα είναι τα λιβάδια Ποσειδωνίας στα νερά μας (και είναι άπειρα!) έτσι ώστε να εντοπίσουμε αυτό το 10% στο οποίο μπορούν να ψαρεύουν οι πεζότρατες. Δύσκολη δουλειά αλλά ξαναλέω: τουλάχιστον κάτι γίνεται...

Ίσως σύντομα σας έχω και νεότερα για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη αυτός ο νόμος (στην καλή εκδοχή του). Ως τότε προτείνω να μην καταγγέλλετε κανέναν, να προσπαθείτε να σεβαστείτε το μόχθο του ψαρά (δεν είναι δα και τράτες-μεγαλοεπιχειρήσεις) αλλά να καταγράφετε όσο περισσότερο μπορείτε αυτά που συμβαίνουν.
Ίσως κάποια στιγμή να έχουμε το νόμο ξεκάθαρο στα χέρια μας και τότε να μπορέσουμε να επέμβουμε.

Θα σας πρότεινα και κάτι άλλο χωρίς να έχω ιδέα κατά πόσο είναι εφικτό στην πράξη.
Να χαρτογραφούσαμε εμείς τα λιβάδια των ακτών του Σαρωνικού (και όχι μόνο).
Θα μπορούσε να αναλάβει ο Σύλλογος μια επιμόρφωση, ένα μίνι σεμινάριο του πώς θα μπορούσαμε να το κάνουμε ως δύτες χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις (πιστεύω πώς είναι δυνατόν).
Το μόνο που χρειάζεται είναι μια κάποια πιστοποίηση, που ίσως μπορέσουμε να αποκτήσουμε.
Αν τυχόν αυτό διευκολύνει και επιταχύνει την εφαρμογή του νόμου, δεν το βρίσκω κακή ιδέα.

Άσε που θα είχε απόλυτη πλάκα!

Θα το επεξεργαστώ λίγο και θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες...