Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #15  
Παλιά 20-12-07, 19:46
Το avatar του χρήστη neokles
neokles neokles is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 04-06-2007
Περιοχή: Ν. Ψυχικό
Μηνύματα: 1.172
Απάντηση: Δοκιμή Spare Air

Όσοι βαριέστε κατεβείτε στην τελευταία παράγραφο. Από εδώ μέχρι εκεί (αλλά και εκεί) κάνω μια ανάλυση η οποία είναι σωστή μόνο στο δικό μου μυαλό.

Σε μια κατάδυση αναψυχής (τι άλλο; ) μεταξύ 30-40 μετρα ίσως να ήταν καλό να βλέπουμε σιγά σιγά με πιο καλό μάτι ένα μικρό pony ικανό να μας ανεβάσει τουλάχιστον στην επιφάνεια με 5 λεπτά για στάση ασφαλείας τουλάχιστον. (Αν και όταν κάτι πάει στραβά συνήθως πάει παρέα με κάτι άλλο και στα 40 μέτρα ένα πιφ καθυστέρηση και είσαι σε deco .)

Ας τα βάλουμε κάτω:
4 λεπτά να ανέβεις και 3 λεπτά στάση ασφαλείας (πες 5) 9 λεπτά. Άρα; ποιό spare air; Αν τώρα βάλεις και αποσυμπίεση μπορείς πάρεις τον πίνακα (RDP/ US NAVY ανάλογα με την εκπαίδευση) και να υπολογίσεις στα 40 μετρα (εγώ θα υπολόγιζα το μέγιστο βάθος της προγραμματισμένης βουτιάς +2 +4 μέτρα. +2 γιατί σιγά μην μείνω από αέρα στα 40 και δεν παω 2 μέτρα πιο κάτω και +4 γιατί με την αποσυμπίεση μάλλον θα κρυώσω/αφυδατωθω κτλ κτλ) και θα έβλεπα σε τι αποσυμπίεση κινδυνεύω (σε λογικά πλαίσια) να μπω. Τα προσθέτεις και βγάζεις με εναν χονδρικό τρόπο τι αέρα θέλεις για να ανέβεις χωρίς να πρέπει να τηλεφωνήσεις στο ΝΝΑ με το που βγείς. Αφου πρόκειται για προγραμματισμό γιατί να μην το σχεδιάσουμε έτσι ώστε να περισσεύουν και 50 bar;

Επιπλέον είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε μια έκτακτη κατάσταση θα καταναλώνεις πολύ περισσότερο αέρα.

Αφού βγεις κάθεσαι και σκέφτεσαι: φτάνω που φτάνω κάθε φορά μεταξύ 30 και 40 μέτρων και βγαίνω κάθε βδομάδα σε deco... μήπως πρέπει να κάνω κανα σχολείο technical να τελειώνουμε, πριν τσιμπήσω τίποτα και τρέχω και να δω με πιο τρόπο μπήκα στο θάλαμο; (λέμε τώρα)

Επίσης:
Καταλαβαίνω ότι δύσκολα μένει κανεις από αέρα γιατί απλά ξεχάστηκε. Τουλάχιστον όχι αυτός που θέλει να βουτάει βαθιά. Από αέρα όμως μένεις και για άλλους λόγους:

πχ.
Δεν άνοιξες καλά το κλείστρο.
Σου δίνει σε όλη την βουτά μέχρι που η πίεση στην μπουκάλα σου πέφτει κάτω από ένα όριο (πχ 160bar) ή εσύ κατεβαίνεις βαθύτερα από χ μέτρα, οπότε και σταματάει να σου δίνει εντελώς (ανάλογα με το πόσο κλειστό είναι το κλείστρο, συνήθως γίνεται λίγο μετά τα 20).

Ο αέρας είναι μολυσμένος (πχ CO και CO2). Βουτάς σαν καλό παιδί, και όταν το βάθος και ο χρόνος παραμονής ανεβαίνουν,τόσο εσύ γεμίσεις με κάτι άλλο εκτός από οξυγόνο και άζωτο. Αρχίζεις να ζαλίζεσαι και λες (best case): Ρε γιατί ζαλίζομαι; Μήπως έχει κάτι ο αέρας μου; Δεν γυρίζω στην εφεδρική πηγή να ανέβω; (σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση αέρα θα φτάσει σίγουρα τιμές ρεκόρ)

Σε αυτές τις περιπτώσεις (ιδιαίτερα στην 2η) τα 50bar του ζευγαριού μας ασφαλώς και δεν φτάνουν... ασφαλώς

Έτσι λοιπόν καταλήγω στο ότι το spare air είναι πολύ λίγο μετά τα 30 και πολύ ακριβό πάνω απο τα 25 (αφού έχουμε και ζευγάρι). Αν βουτάτε μεταξύ 25 και 30 μπορείτε να πάρετε ένα!

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη neokles : 20-12-07 στις 20:14.
Απάντηση με παράθεση