Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση που εξελίσσεται με αφορμή το Σεμινάριο.
Επειδή ήμουν και στην πρώτη αλλά και στη δεύτερη ομάδα που οργάνωσε ο Σύλλογος για την ΚΑΡΠΑ (

ε, ναι λοιπόν, έκλεψα, αλλά ήταν για λόγους λειτουργικούς), θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πραγματάκια για να μην αφήσουμε χώρο σε παρεξηγήσεις:
Τα σεμινάρια του ΕΕΣ δίνουν μεγάλη σημασία στην πρακτική εξάσκηση σε κούκλα. Στο πρώτο σεμινάριο ας πούμε, δεν υπήρξε άτομο που να μην εφάρμοσε στην πράξη όσα διδάχτηκε θεωρητικώς και κανείς δεν κόλλησε σε θέματα νομικής φύσης.
Στο δεύτερο σεμινάριο τώρα, ο λαός διψούσε για Πρώτες Βοήθειες γενικά... Συζητήθηκαν θέματα πνιγμού, θέματα επιληψίας, θέματα καταγμάτων, θέματα αιμορραγιών, λιποθυμιών... εεε δεν αφήσαμε και τίποτα που να μη ρωτήσουμε! Σας διαβεβαιώ ότι η πρώτη ομάδα δεν άγγιξε ούτε τα μισά από τα θέματα που συζητήθηκαν αυτή τη Δευτέρα. Φυσικά η κα. Λυμπέρη γνώριζε όλα τα θέματα σε βάθος και απαντουσε σε όλες τις απορίες με θέρμη. Αυτό ομολογουμένως αποπροσανατόλισε από τον πραγματικό στόχο: την ΚΑΡΠΑ.
Δεν θα μπορούσα όμως να ρίξω το φταίξιμο στην εισηγήτρια ή τον ΕΕΣ, παρά στο αχόρταγο και άπληστο ακροατήριο!!
Ίσως την επόμενη φορά θα έπρεπε να είμαστε σαφέστεροι ως προς αυτό:
Οι
Πρώτες Βοήθειες του ΕΕΣ είναι ένας πολύ μεγάλος κύκλος σεμιναρίων που απαιτεί σημαντικό ποσοστό του ελεύθερου χρόνου μας. Στην παρούσα φάση ο Σύλλογος επέλεξε και απομόνωσε το σεμινάριο της ΚΑΡΠΑ σαν ένα λογικό ξεκίνημα. Σε καμία περίπτωση το δίωρο αυτό σεμινάριο δεν επαρκεί για να μας κάνει γιατρούς ή έστω πλήρεις πάροχους πρώτων βοηθειών.
Αυτό που έχει σημασία τελικά είναι το ενδιαφέρον και η δίψα του κόσμου.
Ξαναλέω λοιπόν ότι αυτό που μου έμεινε εμένα από την επανάληψη του σεμιναρίου ΚΑΡΠΑ είναι η ανάγκη να παρακολουθήσουμε τον
πλήρη κύκλο πρώτων βοηθειών.
Προσωπικά ο Ερυθρός Σταυρός με καλύπτει. Αν το σκορ 2/2 αρκεί για να κάνω γενικεύσεις, τότε οι εισηγήτριες του ΕΕΣ φαίνονται απόλυτα ενήμερες, με γνώσεις αρτιότατες αλλά και
έμπρακτες ενώ παράλληλα ήταν και οι δύο συμπαθέστατες και κέρδιζαν αβίαστα το κοινό τους.
Προσωπκά, ανυπομονώ να συνεχίσω μαζί τους τα σεμινάρια -κι ας τρέχω για όσο χρειαστεί πανικόβλητη μετά τη δουλειά στο κέντρο της Αθήνας!