Παράθεση:
|
Γι'αυτό θα είμαστε εκεί: για να διεκδικήσουμε τη διαφάνεια.....
|
... όταν εκμαιεύεις τέτοιες δηλώσεις από μέλη Δ.Σ (χεχεχε) τότε σημαίνει πως τα λόγια σου τουλάχιστον δεν πάνε στράφι. Χαίρομαι ιδιαίτερα γι' αυτό.
Παράθεση:
|
Σε ότι αφορά το ‘αντίτιμο εισόδου’ σε ένα ΠΟΑΚΠ, θεωρώ πως είναι απολύτως απαραίτητο! Δεν μπορείς να προστατέψεις τίποτα με μηδέν χρήματα!
|
Προσωπικά, δεν διαφωνώ με τον τρόπο που το θέτεις. Σαφώς. Υπάρχει όμως ένα πολύ μεγάλο θέμα που αφορά την διαχειριστική ικανότητα αυτών των εσόδων.
Παράθεση:
|
Η καταβολή ενός αντίτιμου για την επιτρεπόμενη είσοδο και χρήση των ΘΠΠ από τους επισκέπτες αυτοδύτες έχει προταθεί σαν μια πιθανή λύση του προβλήματος αυτού.
|
Κι άλλο αντίτιμο ; Κι άλλο εισιτήριο ; Γιατί ; Υπάρχει ένα ερώτημα - μπορεί να φανεί κάπως - ωστόσο θα το διατυπώσω :
Γιατί να πληρώσω εγώ για να κάνεις εσύ κάτι ; (το εγώ και το εσύ δεν αναφερόνται προσωπικά, γενικά μιλάω) Δεν φτάνει τόσα χρόνια που πληρώνω ; Πολύ σωστά λες
"Δεν μπορείς να προστατέψεις τίποτα με μηδέν χρήματα!" Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να το καταλάβει ένας π.χ Ισπανός γιατί ο Ισπανός πληρώνει π.χ το Ταμείο Εθνικής Οδοποιϊας του και τα λεφτά του πιάνουν τόπο που λέμε. Μπορεί να το καταλάβει όμως ένας Έλληνας ; Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα που λέμε. Άντε πείσε εσύ τον Έλληνα γι' αυτό. Και σε πολλές περιπτώσεις, έχει και δίκιο. Γιατί ο Έλληνας πληρώνει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιϊας του αλλά τα λεφτά του γίνονται πάρτυ και χλιδάτες εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα. Γιατί λοιπόν να πληρώσω εγώ για να προστατέψω τις Θ.Π.Π ; Μα ...
ήδη πληρώνω! Δεν πληρώνω φόρους ; Δεν πληρώνω τέλη για χίλια δυο πράγματα ; Αυτά τα λεφτά, στα πληρώνω με το παραπάνω. Και μου ζητάς κι άλλα ; (όχι εσύ - εννοείται - γενικά μιλάω ...) Και τι φταίω εγώ αν εσύ δεν μπορείς να διαχειριστείς το χρήμα και συνεχώς βάζεις αντίτιμο για το ένα, αντίτιμο για το άλλο ; Πόσα ακόμη χρήματα θα μου ζητήσεις για να προστατέψεις τάχαμ το περιβάλλον ; Θέλω να πω δηλ. πως σε πολλές περιπτώσεις ο Έλληνας, μάλλον ο νέο-έλληνας, δικαίως φωνάζει και διαμαρτύρεται για την συνεχόμενη επιβολή φόρων με την μορφή αντιτίμων, εισητηρίων, τελών κτλ. αφού βλέπει αυτό που έλεγε πριν η
physalia πως τα χρήματα τα οποία πληρώνει δεν έχουν πραγματικό αντίκρυσμα. Στην Σκωτία ο Σκωτσέζος πληρώνει για τους δρόμους του αλλά
έχει δρόμους. Στην Γερμανία ο Γερμανός πληρώνει για την υγεία του, αλλά
έχει νοσοκομεία. Όταν λοιπόν αργότερα πεις σ' αυτούς τους ανθρώπους
"ε, φίλε, θα πληρώσεις για το περιβάλλον", φυσικά θα σου απαντήσουν
"Ναι, θα πληρώσω", γιατί ξέρουν πως τα λεφτά τους θα πάνε εκεί που πρέπει να πάνε. Είναι πολύ λογικό λοιπόν να συμβαίνει αυτό :
Παράθεση:
|
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με την προθυμία των αυτοδυτών να πληρώσουν (willingness to pay) προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος σε ΘΠΠ, οι αυτοδύτες φάνηκαν να είναι θετικοί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία της ΘΠΠ που επισκέπτονται (Arin & Kramer, 2002; Depondt & Green, 2006). Συγκεκριμένα, σε 3 καταδυτικές τοποθεσίες στις Φιλιππίνες (Anilao, Mactan Island και Alona Beach), τα δυνητικά έσοδα υπολογίστηκαν σε 3,5 χιλιάδες έως και 1 εκατομμύριο Αμερικανικά δολάρια, αναλόγως την περιοχή.
|
Θα μου επιτρέψεις να έχω πολύ μεγάλη αμφιβολία αν αυτό το "willingness to pay" θα ήταν ίδιο και στην Ελλάδα και αν θα το καταλάβαινε και ο νεοέλληνας - πλύν της
physalia