Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 05-02-08, 00:18
Το avatar του χρήστη eye love scuba
eye love scuba eye love scuba is offline

Απάντηση: IWR (In Water Recompression)

O X.E. παρουσιάζει το θέμα με μεγάλη σαφήνεια, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, για να μπορεί κάποιος να πάρει τη σωστή απόφαση σε ένα παρόμοιο περιστατικό. Και αυτό γιατί η πραγματικότητα συχνά δεν είναι τόσο σαφής και όσο πιο ξεκάθαρα τα έχει κανείς τα πράγματα στο μυαλό του, τόσο καλύτερα. Φάνηκαν επίσης ξεκάθαρα τα μειονεκτήματα των διαφόρων μεθόδων. Η ερώτησή μου είναι τι θα πρέπει να κάνει κανείς στην μέθοδο που παρουσίασε αν ο δύτης παρουσιάσει συμπτώματα μέσα στο νερό κατά την επαναπίεση, ενώ δεν είχε στα 2-3 λεπτά που μεσολάβησαν από την κανονική του βουτιά πριν ξεκινήσει τη διαδικασία. Βέβαια ειπώθηκε ότι αν δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα Τύπου Ι σε αυτό το διάστημα, ο κίνδυνος αποτυχίας είναι μικρός, αν το κατάλαβα καλά. Τα πράγματα όμως δεν είναι συχνά άσπρο-μαύρο, και εξηγώ τι εννοώ:
- δεν είναι υποχρεωτικό να εμφανίσει κανείς νόσο τύπου Ι πριν εμφανίσει νόσο τύπου ΙΙ. (δεν θα συζητήσουμε τους μηχανισμούς, παραδείγματα τέτοια έχουν αναφερθεί και στο forum). Mπορεί κανείς κάλλιστα να εμφανίσει νόσο τύπου ΙΙ κατευθείαν, π.χ. με έμμετους, ζάλη, ίλλιγγο
- δεν είναι υποχρεωτικό ότι τα συμπτώματα θα εμφανιστούν στα 3-5 πρώτα λεπτά. Στην πρώτη 1 ώρα εμφανίζονται στο 95% των θυμάτων τα συμτώματα. Το πότε εξαρτάται από το προφίλ της βουτιάς, το βάθος, το μειγμα, το είδος των συμτωμάτων και πολλούς άλλους παράγοντες.
- κανείς δε διασφαλιζει ότι ένας δύτης που θα εκδήλωνε συμπτώματα στα 10 λεπτά αν έμενε στην επιφάνεια και επαναπιέστηκε στα 3 λεπτά χρόνο επιφανείας, τελικά δε θα εμφανίσει συμπτώματα και μάλιστα τ. ΙΙ μέσα στο νερό. Τότε τι γίνεται? μένει με την ελπίδα να υποχωρήσουν? αναδύεται, πώς , με τι ρυθμό? αν μείνει κάτω κινδυνέυει να χειροτερέψει με άγνωστη εξέλιξη, αν ανέβει έστω και ελεγχόμενα έχει πραγματοποιήσει μια διαδικασία που μοιαζει με yo-yo, με αποτέλεσμα πιθανή επιδείνωση της κατάστασης λόγω αύξησης των φυσσαλίδων.
Τα πράγματα είναι αρκετά περίπλοκα. Δεν ξέρω αν μπορεί να βγάλει κανείς άκρη εύκολα σε μία τέτοια περίπτωση. Νομίζω μετά από όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται σε αυτό το forum subject φαίνεται πιο ξεκάθαρα γιατί οι επίσημοι οργανισμοί δεν δίνουν guidelines για IWR.
Απάντηση με παράθεση