Απάντηση: Έλεος με τις τιμές
Akef,
Έχεις δίκαιο σε πολλά από αυτά που λές. Αν και παράνομο και άκρως αντίθετο με τους όρους του ανταγωνισμού έτσι είναι όπως τα περίγραψα.
Ας γίνω λοιπόν λίγο πιό αναλυτικός.
Ο κατασκευαστής ενδιαφέρεται να πουλήσει. Ο τιμοκατάλογος που λές υπάρχει και έχει τις εξής στήλες:
Τιμή αντιπροσώπου. Εϊναι η τιμή στην οποία αγοράζει ο αντιπρόσωπος το εμπόρευμα και η οποια δεν κοινοποιείται σε κανέναν άλλο εκτός από τον αντιπρόσωπο και γίνεται γνωστή και στους τελωνιακούς, εκτελωνιστές που κάνουν διεκπεραίωση εγγράφων όταν γίνεται εισαγωγή εμπορεύματος.
Διάφορες Τιμές για dealers τις οποίες επίσης καθορίζει ο κατασκευαστής. Αυτές είναι οι τιμές χονδρικής πώλησης και πάνε με κλίμακες ανάλογα με τον όγκο αγορών του κάθε dealer.
Ελάχιστη τιμή διαφίμησης. Απαγορεύεται στον εισαγωγέα και στους dealer και γενικά σε όλα τα καταστήματα πωλήσεως που έχουν συμβόλαιο με τον κατασκευαστή, συμπεριλαμβανομένων και των online shops να διαφημίσουν κάτω από αυτή την τιμή. Η μη συμμόρφωση αποτελεί παράβαση των όρων του συμβολαίου και αποτελεί λόγο μονομερούς ανάκλησης της συμφωνίας και αφαίρεση των δικαιωμάτων του αντιπροσώπου. Απαγορεύεται επίσης η λιανική πώληση κάτω από αυτή την τιμή. Αν έσύ δεν με χωνεύεις μπορείς να παρουσιάσεις τιμολόγια μου σε πελάτη λιανικής με χρέωση κάτω από αυτή την τιμή και παπαλα!
Ελάχιστη συνιστώμενη τιμή λιανικής πώλησης. Αυτή είναι η εισήγηση που κάνει ο κατασκευαστής για τις τιμές λιανικής πώλησης και που συνήθως είναι ελάχιστα πιό πάνω από την ελάχιστη τιμή διαφίμησης.
Ο κάθε αντιπρόσωπος έχει το δικαίωμα να προσθέσει σε αυτή την τιμή τους φόρους εισαγωγής (εισαγωγικός δασμός αν πρόκειτε για εισαγωγή από χώρες εκτός ΕΕ) καθώς επίσης και οποιουσδήποτε άλλους φόρους πώλησης ή κατανάλωσης όπως ΦΠΑ.
ξεκάθαρο το θέμα με τις δεσμεύσεις?
Πάμε τώρα στην γκρίζα αγορά. Ένα κατάστημα πωλήσεων από το διαδίκτυο έχει κάποιες πηγές από τις οποίες προμηθεύεται το εμπόρευμα με τιμές βεβαίως πάνω από τις τιμές αντιπροσώπου. Αυτές οι πηγές είναι εξουσιοδοτημένοι dealers, αντιπρόσωποι κλπ διότι μόνο σε αυτούς πουλάει ο κατασκευαστής, και οι οποίοι βάζουν ένα πολύ μικρό ποσοστό κέρδους διότι η πώληση είναι μόνο μία πράξη και οι αγορές των online shops είναι μεγάλες. Εγώ για παράδειγμα ο αντιπρόσωπος της Κύπρου κάνω παραγγελία 100 BCD τα οποία δεν έρχονται ποτέ σε μένα αλλά πάνε στο X κατάστημα online. Αυτό το κατάστημα δεν είναι υποχρεωμένο βάση συμβολαίου με τον κατασκευαστή να διαφημίζει ή να πουλά σε συγκεκριμένες τιμές οπότε καθορίζει την τιμή που θεωρεί ότι τον συμφέρει και του αποφέρει μέγιστο κέρδος. Δεν μπορεί για παράδειγμα να πουλήσει όσο πουλά ένας dealer εξουσιοδοτημένος διότι όπως πολύ σωστά και εσύ επεσήμανες δεν θα έχει υπόθεση! Θα πουλήσει αρκετά πιό χαμηλά για να κερδίσει πελάτες. Αφού επίσημα δεν έχει την έγκριση του κατασκευαστή να πουλάει, το μόνο πλεονέκτημα που έχει είναι η τιμή.
Πρόσεξε τώρα και το παράδοξο της υπόθεσης. Τα περισσότερα από τα προιόντα που πουλιούνται σε αυτά τα μη εγκεκριμένα καταστήματα έχουν σειριακούς αριθμούς. Ο κάθε ρυθμιστής, ο κάθε υπολογιστής έχει μια ταυτότητα. Με βάση αυτή την ταυτότητα ο κατασκευαστής γνωρίζει ποιός είναι ο αρχικός αγοραστής. Γιατί δεν κινείται εναντίον του αρχικού αγοραστή? Γιατί στην ουσία δεν θέλει να μπλοκάρει την γραμμή τροφοδοσίας των "μη εγκεκριμένων" (και το βάζω σε εισαγωγικά τώρα που το καταλάβαμε) καταστημάτων.
Εμένα τώρα τι μου μένει. Επίσημα δεν δικαιούμε βάση του συμβολαίου μου να πουλήσω, αλλά ούτε και να διαφημίσω σε αυτές τις τιμές? Αυτό το εξήγησα και πιό πάνω.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Σώτος Χριστοδούλου : 06-02-08 στις 21:45.
|