Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 07-02-08, 14:40
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: 02.02.2008 - Ημερίδα: Καταδυτικά Πάρκα στην Ελλάδα - Προβληματισμοί και Προοπτικές

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Σώτος Χριστοδούλου Εμφάνιση μηνυμάτων
Φαντάζομαι πώς έκανα την λάθος ερώτηση ε?
Σώτο, ξέρεις πρώτος εσύ ότι δεν υπάρχουν λάθος ερωτήσεις

Το πρόβλημα οπως εγώ το αντιλαμβάνομαι είναι η ανυπαρξία επίσημων θέσεων από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα συναρμόδια υπουργεία περί των προδιαγραφών για την ανάπτυξη των ΚΠ. Δεν έχουμε δηλαδή ακόμα το νόμο ή Διάταγμα ή ό,τι χρειάζεται τελοσπάντων για να ξέρουμε ποια είναι τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη, που και πώς θα γίνουν οι περιοχές αυτές, ποιές μελέτες απαιτούνται για την έγκριση και/ή τον έλεγχο λειτουργίας τους, ποιές είναι οι διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό τους και από ποιόν μπορούν να γίνονται οι αντίστοιχες αιτήσεις.

Κοινώς, δεν ξέρουμε ακόμα τίποτα και "Δατς Ιτ", όπως πολύ εύστοχα το έθεσε ο Ναύαρχος Θεοφανίδης σε αντίστοιχη ερώτηση......

Από την άλλη υπάρχει η εταιρεία Καταδυτικά Πάρκα ΑΕ, η οποία ως ιδιώτης κατεβάζει τις δικές της προτάσεις με ένα οργανωμένο σχέδιο και με συγκεκριμένα οράματα τα οποία κάποιοι τα αποδέχονται και κάποιοι ίσως όχι.
Αν η ιστορία των ΚΠ ξεκινήσει μόνο ως ιδιωτική πρωτοβουλία είναι προφανές ότι η Καταδυτικά Πάρκα ΑΕ θα έχει τον πρώτο λόγο ως η πλέον δραστηριοποιημένη εταιρεία στο αντικείμενο και με υπαρκτό ως τώρα έργο έστω και μόνο με τη μορφή διασυνδέσεων και προμελετών.

Έχοντας ήδη επενδύσει ένα κεφάλαιο των 100000 ευρώ (αυτό άκουσα αν δεν κάνω λάθος) είναι προφανές ότι θα αποβλέψουν κάποια στιγμή στην απόσβεση, είτε μέσω εισιτηρίου είτε και μέσω επιδοτήσεων.
Θεωρητικά αυτό είναι δικό τους θέμα και δεν έχουμε κανένα λόγο μέσα σε αυτό.

Αυτό που εμένα με προβληματίζει είναι το πόσο πολύπλοκο θα γίνει για όλους τους υπόλοιπους, όταν έρθουν με το καλό οι προδιαγραφές και τα κριτήρια, να ξεκινήσει μια αντίστοιχη προσπάθεια.... Θα μπορεί όντως ένας Δήμαρχος να υποβάλλει αίτηση για δημιουργία ΚΠ στην περιοχή του ή θα τον συμφέρει να κάνει στην άκρη και να το παραχωρεί σε μια τόσο καλά οργανωμένη επιχείρηση; Σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύουμε να αρχίσουμε να μιλάμε για μονοπώλιο κάτι που όπως ξέρουμε μόνο καλά νέα δεν είναι για την αγορά.

Ένα άλλο θέμα που με προβληματίζει εμένα προσωπικά είναι το πώς θα καθοριστεί το που τελειώνουν τα ΚΠ και που αρχίζουν οι Ελεύθερες Θάλασσσες. Θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε αν τα ΚΠ αποδειχτούν πράγματι κερδοφόρα δραστηριότητα να μην αρχίσουν να καταλαμβάνουν ασύστολα τις θάλασσές μας; Μπορεί να ακούγεται μακρινή ανησυχία αλλά όλα σαν μακρινές ανησυχίες ξεκίνησαν... Θα προβλέπει λοιπόν το όποιο διάταγμα το μέγιστο ποσοστο θαλάσσιων εκτάσεων που μπορούν να παραχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα ως ΠΟΑΠΔ και συγκεκριμένα ΠΟΑΚΠ ή θα το αφήσουμε κι αυτό όπως και τόσα άλλα σαν χρέος των μελλοντικών γενεών;

Αυτά ως ανησυχίες μιας αυτοδύτριας.
Ως περιβαλλοντολόγος έχω και άλλες αλλά ας πούμε ότι δεν είναι της παρούσης....

(Πέτρο μάς βλέπω να κυκλοφορούμε σύντομα με μπλουζάκια Δώστε Προζακ στο Λαό!)

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Physalia : 08-02-08 στις 01:12. Αιτία: αγάπη μου σκότωσα την ορθογραφία
Απάντηση με παράθεση