Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 08-02-08, 14:11
Το avatar του χρήστη neokles
neokles neokles is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Ν. Ψυχικό
Απάντηση: 02.02.2008 - Ημερίδα: Καταδυτικά Πάρκα στην Ελλάδα - Προβληματισμοί και Προοπτικές

Όπως είπε και ο κ. Αναγνώστου από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε,. η άγνοια είναι αυτή που καταστρέφει. Οι άνθρωποι όταν πειστούν ότι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν κάτι, όταν καταλάβουν τι είναι αυτό που βλέπουν και την αναγκαιότητα να το προστατεύσουν είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν. Ο νόμος δεν μπορεί να προστατεύσει κανένα ψάρι, κοράλι, πίνα ή ότι άλλο θέλεις αν δεν ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί το καταδυτικό κοινό. Αυτός είναι και ένας από τους σκοπούς του συλλόγου. Να ευαισθητοποιεί και να ενημερώνει.

Ο καθένας από εμάς προσεγγίζει το θέμα με διαφορετικό τρόπο και έχει και διαφορετικές προσδοκίες από ένα καταδυτικό πάρκο. Συμφωνώ με τον Θάνο ότι χάνουμε το πρακτικό της όλης ιδέας. Συμφωνώ και με τον GB στις ανησυχίες του. Τελικά όμως τι είναι καταδυτικό πάρκο; Το ιδεατό καταδυτικό πάρκο σίγουρα δεν ξέρω πως είναι. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ίσως γίνουν η αφορμή να προστατευτούν κάποιες μικρές εκτάσεις γης από το ψάρεμα, το αγκυροβόλι. Από την μικρή μου εμπειρία έχω δει ότι στα μέρη που δεν είναι γνωστά και δεν ψαρεύονται, ούτε αγκυροβολεί κανείς, τα ψάρια αλλά και η υπόλοιπη ζωή (θάλασσα δεν είναι μόνο ψάρια) είναι πολύ ανεπτυγμένη. Στην περσινή μου «εξόρμηση» στην Σαμοθράκη είχα την τύχη να καταδυθώ σε εκπληκτικά μέρη, που δεν προστατεύονταν από κανένα πάρκο.

Τα Καταδυτικά Πάρκα λοιπόν μπορούν να δημιουργήσουν ενδιαφέροντες καταδυτικά τόπους κοντά σε αστικά κέντρα. Δεν μπορούν να σώσουν το περιβάλλον. Θα μπορούσαν να προσελκύσουν πολλούς δύτες αν γινόντουσαν σε έναν αρχαιολογικό χώρο, σε κάποιο σημαντικό ναυάγιο, ή σε κάποια ήδη προστατευόμενη περιοχή. Εμένα αυτά σαν πρώτο βήμα τουλάχιστον μου φτάνουν πάντα στο μέτρο που δεν περιορίζουν την πρόσβαση στην θάλασσα και που επιτρέπουν να καταδυθούν και ιδιώτες δύτες χωρίς την συνοδεία παροχέα καταδυτικών υπηρεσιών
Απάντηση με παράθεση