Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 14-02-08, 18:00
Tiburon Tiburon is offline

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Βιβλιοπαρουσιάσεις

Το συγκεκριμένο βιβλίο το έχω ξεκινήσει εδώ και καιρό αλλά λόγω συγκυριών δεν έχω καταφέρει να το ολοκληρώσω. Βρίσκομαι κάπου στη μέση και έχω να πω ότι αργεί αρκετά να αρχίσει η δράση...

Όντως είναι πολύ καλό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον για όσους αγαπούν και ασχολούνται με το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά...

Μπορώ να πω ότι δεν είναι καθόλου καλή η μετάφραση! Το πρωτότυπο είναι στα γερμανικά, οπότε το μετέφρασε κάποιος γνώστης της γερμανικής. Από φιλολογικής άποψης είναι ΟΚ αλλά από επιστημονικής είναι αίσχος!

Πολλοί επιστημονικοί όροι είναι μεταφρασμένοι εντελώς λάθος, με αποτέλεσμα να περνούν λάθος πληροφορία στο αναγνωστικό κοινό... Υπήρχαν φάσεις που σε κάθε σελίδα υπήρχε και κάτι να με νευριάσει! Είμαι υπέρ της εκλαϊκευμένης επιστήμης αλλά όχι υπέρ του λάθους μηνύματος.

Ένα επιστημονικό παράδειγμα είναι μία κακή περιγραφή της αρπάγης (δηλαδή της λεγόμενης 'χούφτας' όπως λέμε στο σκάφος οι Ωκεανογράφοι), ενώ ένα καταδυτικό λάθος είναι αυτό που ο Συγγραφέας ή ο μεταφραστής γράφει ως καταδυτικές 'μπουκάλες οξυγόνου'…

Θα πρέπει να καταλάβουν οι εκδοτικοί οίκοι ότι εκτός από μία ξερή λογοτεχνική μετάφραση, θα μπορούσαν να συμβουλευτούν και κάποιον ειδικό όταν πρόκειται για κάτι τόσο εξειδικευμένο. Μερικές φορές τα καταφέρνουμε κι εμείς να μιλήσουμε απλά και μη επιστημονικά…
Απάντηση με παράθεση