Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Άλλα Θέματα > Οτιδήποτε άλλο...
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο Σημείωσε τα forums ως διαβασμένα

...δεν κολλάει πουθενά, αλλά έχει σχέση με την κατάδυση (εεε δεν μπορούμε να τα προβλέπουμε και όλα)

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 07-04-09, 11:56
psyche psyche is offline

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: Διεθνής Αμνηστία: Η Iραηλοπαλαιστινιακή διένεξη από την οπτική της παραβίασης των ανθρ. δι

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο neokles Εμφάνιση μηνυμάτων
Το "παλαιστινιακό" (όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε) πράγματι είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα. Ασφαλώς και η δράση της Δ.Α. δεν μπορεί να σώσει τον κόσμο. Προσπαθεί όμως και τα καταφέρνει αρκετά καλά. Μαζί με άλλες ΜΚΟ έχουν αναδείξει ένα πρόβλημα που μέχρι τώρα παρέμενε στο σκοτάδι. Η Δ.Α δεν απαντάει στο αν πρέπει να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος και με τι σύνορα. Το πρόβλημα στην παλαιστίνη σήμερα είναι πολύ πιο επείγον. Είναι επείγον να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι επειγον να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, να έχουν πρόσβαση σε νερό.

Δεν ξέρω αν μπορούμε να απαντήσουμε γιατί παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σίγουρα μας ενδιαφέρει και αν το βρούμε και μπορέσουμε να το λύσουμε θα είναι ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα που μπορούμε να κάνουμε. Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε άπραγοι μέχρι τότε έτσι δεν είναι;

Έλα εσύ λοιπόν και όταν λέμε ότι θα γίνει ανοιχτή συζήτηση το εννοούμε.

Είμαι σε λίγο δύσκολη θέση, γιατί δεν μου αρέσει να φαίνομαι πως "κατακρίνω" ανθρώπους που προσπαθούνε ανιδιοτελώς για κάτι "γενικώς σωστό". Και ούτε το νόημα βρίσκεται εκεί.

Το να λες όμως ως Δ.Α. ότι "δεν ξέρουμε τα αίτια, δεν γνωρίζουμε το γιατί, δεν απαντάμε στο τάδε ή στο δείνα, γιατί δεν έρχεσαι να μας τα πεις; Εμείς προς το παρόν ασχολούμαστε με τα επείγοντα ανθρωπιστικά ζητήματα" το βρίσκω "κάπως".
Πρώτα και καλύτερα γιατί αυτά που λέω (ή μάλλον υπονοώ γιατί δεν έχω γράψει και τπτ) δεν είναι άγνωστα. Ούτε η Δ.Α. δεν τα έχει ακούσει. Είναι ζήτημα συγκεκριμένης συνειδητής επιλογής, η οποία και προφανώς έχει γίνει πριν από "εμένα" και ούτε πρόκειται να αλλάξει από εμένα. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος της Δ.Α.

Γι' αυτό άλλωστε και δεν καλείται ΚΑΜΙΑ από τις πραγματικά αρκετές και πολυπληθείς οργανώσεις που ασχολούνται με όλα αυτά που λεω, οι οποίες επίσης "έχουν αναδείξει ένα πρόβλημα που μέχρι τώρα παρέμενε στο σκοτάδι", οι οποίες επίσης στέλνουν κόσμο στα παλαιστινιακά εδάφη, οι οποίες επίσης ενεργούν και δραστηριοποιούνται.
Δεν ψέγω τη Δ.Α. γι' αυτό. Προφανώς και δεν θα τις καλέσει, γιατί προφανώς είναι διαφορετικά τα πράγματα που θέλουν να συζητήσουν.

Η Δ.Α. έχει επιλέξει θεωρητικά να ακολουθήσει την "ανθρωπιστική" προσέγγιση, τύπου ΟΗΕ. Εμένα αυτή η θεωρητική προσέγγιση δεν με καλύπτει.

Δεν θεωρώ ότι έχει νόημα να συζητάμε για ένα πρόβλημα, όταν δεν θέλουμε να πάρουμε θέση για τα αίτια.

Γιατί στη συζήτηση που εδώ αναφέρεται, θα μαζεφτούν δεσμευτικές συμμετοχές για το επόμενο καράβι που θα πάει στην παλαιστίνη; Όπως ήταν το Liberty ή το Hope [δεν θυμάμαι πως το έλεγαν], που φαντάζομαι θυμάσαι τι έγινε με αυτό. Επ' αυτού πάντως σημειώνω ότι τρέφω αμέριστο σεβασμό στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, όπως και σε ΟΛΟΥΣ οσοι συμμετέχουν σε τέτοιες ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ενέργειες.

Όμως εδώ δεν συζητάμε για μια εκδήλωση ΠΡΑΞΗΣ αλλά για μια θεωρητική συζήτηση προς ανάδειξη ενός προβλήματος.

Εγώ λοιπόν, δεν αντιλαμβάνομαι ποιος είναι ο στόχος μιας θεωρητικής συζήτησης όταν αυτή δεν ξεκινάει από τα ΑΙΤΙΑ. Για ποιο πρόβλημα μιλάμε, όταν δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με αίτια;

Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι είναι κακό να υποφέρουν οι άνθρωποι; Εντάξει, γνωστό αυτό [επίσης δεν μου αρέσει η προσπάθεια ιδιοποίησης της συνειδητοποίησης του κόσμου, από την Δ.Α.]. Και μην ξεχνάς όμως ότι ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο επιχείρημα καλύπτει ΚΑΙ τους ισραηλινούς για τις δικές τους πράξεις. Και κάπου εκεί πάμε σε λύσεις τύπου "ίσων αποστάσεων".

π.χ. Τι να τον κάνω τον Δυτικό που στεναχωριέται για τους κακομοίριδες παλαιστίνιους που υποφέρουν [άντε και δίνει και λίγα λεφτά για φάρμακα], όταν ο ΙΔΙΟΣ άνθρωπος στηρίζει αμέριστα την κυβέρνησή του, που θα αφήσει τα ανθρωπιστικά καράβια να βουλιάξουν σε διεθνή ύδατα από τα πυρά των των Ισραηλινών, που θα στείλει φρεγάτες για να υποστηρίξουν τον ισραηλινό στρατό, που θα στείλει δωρεάν όπλα για να πολεμήσει ο ισραηλινός στρατός κ.ο.κ., γιατί δεν έχει ιδέα περί της ιστορίας της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ και του ρόλου του. Και εντάξει, αυτός δεν έχει ιδέα. Η Δ.Α. γιατί δεν θέλει να αποκτήσει ιδέα; [Μη μου πεις έλα να τα πεις να αποκτήσει, γιατί σου ξαναλέω ότι όλα αυτά είναι ΓΝΩΣΤΑ και τα λένε ΠΟΛΛΟΙ. Η Δ.Α. φυσικά και τα έχει ακούσει]

Το πρόβλημα της Παλαιστίνης είναι όντως επείγον.
Αλλά αν δεν αναδείξουμε τα ΑΙΤΙΑ, μπας και κάποτε τα εξαλείψουμε, θα παραμείνει επείγον και θα στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια και καταγγελίες στον ΟΗΕ μέχρι να εξαφανιστούν οι Παλαιστίνιοι από προσώπου γης.

Αυτό είναι το πρόβλημά μου.
Απάντηση με παράθεση

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 10:29.