![]() |
|
|||||||
| Dive Computers: Συγκρίσεις και απορίες |
|
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|||
|
|||
|
"Err" στα -30μ: Aladin Air Z (UWATEC) Dive Computer
Εδώ και 5 1/2 χρόνια περίπου (από το 2001) βουτάω με ένα UWATEC Aladin Air Z Dive Computer. Το θεωρούσα αρκετά αξιόπιστο και έφτασα στο βλακώδες σημείο τις τελευταίες 15 βουτιές μου να τις κάνω χωρίς καταδυτικό ρολόι (γιατί μου είχε σπάσει το λουράκι) οπότε έπαιρνα όλες τις ενδείξεις χρόνου από το D.C.
Ένα ωραίο απόγευμα του καλοκαιριού που μας πέρασε, το αξιόπιστό μου Aladin, αποφάσισε στα -30 μ. βάθους να μου πει μία και μοναδική φράση: "Err" και να παραμείνει κολλημένο εκεί μέχρι και μια εβδομάδα μετά που το έστειλα τελικά για service ! (δείτε και την εικόνα που επισυνάπτω) Είχα βέβαια μηχανική κονσόλα, πυξίδα, και άπειρο αέρα, οπότε εγκατέλειψα τη βουτιά ομαλά, αλλά σίγουρα όχι χωρίς μικροπροβλήματα. Τις συνθήκες της συγκεκριμένης βουτιάς θα σας τις περιγράψω μόλις βρω λίγο χρόνο στην κατηγορία Επικίνδυνα Περιστατικά και Καταδυτικά Ατυχήματα επειδή εκτός από το βασικό ψυχολογικό λάθος να πιστεύω πως κάτι που δουλεύει για 6 χρόνια θα συνεχίσει να δουλεύει για πάντα, έκανα και μια σειρά από άλλα λάθη που θα μπορούσαν τελικά συνδυασμένα να με οδηγήσουν σε κίνδυνο. Εδώ όμως θέλω να σταθώ περισσότερο στο συγκεκριμένο πρόβλημα του D.C. Τα συμπεράσματα μου είναι: 1. Αυτό που έχουμε πει άπειρες φορές, αλλά τελικά δε το μαθαίνουμε αν δε το ζήσουμε στο πετσί μας: Το D.C. είναι απλά μια ευκολία ή αν θέλετε μια πολυτέλεια. Δεν αντικαθιστά ούτε το πλάνο μας ούτε την ανάγκη για μηχανικά όργανα (ρολόι, βαθύμετρο, μανόμετρο), καταδυτικούς πίνακες πλαστικοποιημένους κλπ. Πρέπει πάντα να έχουμε εναλλακτικές λύσεις και τον απόλυτο έλεγχο του profile της βουτιάς μας. 2. Το D.C. μου, έδειχνε στάθμη μπαταρίας 70%. Ψάχνοντας το θέμα στο internet ανακάλυψα ότι σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις η ένδειξη "Err" στα UWATEC Aladin Air X και Aladin Air Ζ προέρχεται από μπαταρία που τελείωσε. Θεωρώ απαράδεκτο και παραπλανητικό να σβήνει το DC στα -30 μέτρα όταν έχεις ελέγξει στην επιφάνεια ότι έχει μπαταρία 70% και όταν στο manual λέει ότι με 50 βουτιές τον χρόνο η μπαταρία διαρκεί τουλάχιστον 7 χρόνια (έχω κάνει περίπου 30 βουτιές το χρόνο και μόνο για 5 1/2 χρόνια) 3. Προτείνω σε όλους όσους έχουν συγκεκριμένο μοντέλο να το δώσουν για service στα 3-4 χρόνια χρήσης ή όταν η ένδειξη μπαταρίας πέσει κάτω από το 80% για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις σαν τη δική μου. Οφείλω να πω ότι η αντιμετώπιση από την αντιπροσωπεία της UWATEC (Mediterranean Dive Center - Χ.ΠΟΖΙΔΗΣ) ήταν άριστη: Μου έδωσαν δωρεάν αντίστοιχο DC (Aladin Air Pro) για το διάστημα των 15-20 ημερών που θα περιμένω να επιστρέψει το δικό μου D.C. επισκευασμένο από το εξωτερικό και έστειλαν το γράμμα διαμαρτυρίας που ετοίμασα για την UWATEC τυπωμένο μαζί με το το D.C. αλλά και με e-mail. Έτσι σε δύο μέρες είχα και την απάντηση της UWATEC. Σας παραθέτω την επιστολή που έστειλα στην UWATEC και την απάντησή τους. Το DC το περιμένω ακόμη, οπότε θα σας ενημερώσω για τη συνέχεια. Η επιστολή διαμαρτυρίας: Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Δεν αποδέχομαι το ειρωνικό στυλάκι που έχει η επιστολή τους σε κάποια σημεία και κυρίως δεν αποδέχομαι το γεγονός ότι δε λέει κουβέντα ποιος είναι ο λόγος που το DC δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια το ποσοστό της μπαταρίας που απομένει και να σε προειδοποιήσει έγκαιρα, και ότι η οθόνη "Err" δεν περιγράφεται σε κανένα σημείο του manual. Ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτό που έχει γραφτεί σε κάποια fora του εξωτερικού ότι αντί να ελέγχει το πραγματικό επίπεδο μπαταρίας, έχει έναν εσωτερικό μετρητή ωρών λειτουργίας που λόγω των διαφορετικών κλιματικών συνθηκών τελικά καταλήγει να "λέει ψέμματα" για το πραγματικό επίπεδο μπαταρίας. Στο κάτω-κάτω, αν πρέπει να κρατάω το D.C. μου στο ψυγείο όταν δεν το χρησιμοποιώ για να ισχύουν οι ώρες λειτουργίας που αναφέρει ο κατασκευαστής στο user's manual, θα πρέπει να μου το πει κάποιος για να το ξέρω.
Φοίβος Βιλανάκης :: μερικές φωτογραφίες μου :: Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη fivos : 22-03-08 στις 15:10. |
| Εργαλεία Θεμάτων | |
| Τρόποι εμφάνισης | |
|
|