Θα ήθελα τα φώτα σας σε ένα τεχνικό - εγκυκλοπαιδικό θέμα, το οποίο δεν είναι αμιγώς καταδυτικό αλλά αρκετά συναφές
Η ερώτησή μου έχει να κάνει με αναπνευστικές συσκευές ανοικτού κυκλώματος οι οποίες δεν προορίζονται για κατάδυση, αλλά για προστασία από την περιβάλλουσα ατμόσφαιρα και χρησιμοποιούνται από το ΠΣ. Η κατασκευή τους είναι παρόμοια με τις καταδυτικές, απλά το δεύτερο στάδιο σε αυτές καλείται "αεροπνεύμονας" και καταλήγει σε μάσκα πλήρους προσώπου, χρησιμοποιούνται δε πάντα φιάλες αέρα 6lt στα 300bar max. Χρησιμοποιούνται από το προσωπικό του ΠΣ για είσοδο σε χώρους με καπνό, επικίνδυνα για την αναπνοή αέρια κλπ. Υπάρχουν διάφορες παρτίδες, οι περισσότερες όμως είναι της Drager, της Fenzy και της Interspiro.
Μια χαρακτηριστική μορφή τους είναι η εξής:
Για πρώτη φορά στην 10ετή εμπειρία μου σήμερα είδα να παγώνει το 1ο στάδιο μιας τέτοιας συσκευής (στην πυροσβεστική ορολογία καλείται "μειωτήρας", αλλά πρακτικά κάνει ότι και το 1ο στάδιο ενός SCUBA). Παραθέτω φωτογραφία:
Οι περιβαλλοντικές συνθήκες κατά την χρήση ήταν περίπου οι εξής: αρκετό κρύο, θερμοκρασία ~7-8 βαθμοί C, ελαφρύ αεράκι, αρκετή υγρασία (~70%), ψιλόβροχο. Η συσκευή χρησιμοποιήθηκε σε διαστήματα των 5' για συνολικά περίπου 30-40 λεπτά, με ενδιάμεσες διακοπές. Πάγος υπήρξε κυρίως στο κάτω μέρος της φιάλης, σε όλα τα μεταλλικά τμήματα του κλείστρου και του πρώτου σταδίου και στον μεταλλικό σύνδεσμο του σωλήνα μέσης πίεσης (ο αεροπνεύμονας συνδέεται με το 1ο στάδιο μέσω ενός μεταλλικού ταχυσυνδέσμου CEJN με βαλβίδα πάνω στον σωλήνα μέσης πίεσης)
Προσωπικά, έχω χρησιμοποιήσει πάρα πολλές φορές τέτοιες αναπνευστικές συσκευές, ποτέ όμως δεν διαπίστωσα παγοποίηση, και ειδικά τέτοιας έκτασης! Την ίδια ημέρα και με τις ίδιες συνθήκες παρατήρησα ελαφρότερη παγοποίηση και σε άλλες 2-3 συσκευές, όχι όμως σε αυτή την έκταση. (επρόκειτο για εκπαίδευση και δεν ξέρω σε τι κατάσταση -από πλευράς συντήρησης- ήταν οι συγκεκριμένες συσκευες...)
Η ερώτησή μου είναι σε τι οφείλεται το φαινόμενο. Είναι φυσιολογικό; Μήπως υπάρχει κάποιο θέμα ασφαλείας; Μήπως κάτι δεν λειτούργησε σωστά στα πρώτα στάδια; Μπορεί να οφείλεται σε λαχάνιασμα του χρήστη, κάτι το οποίο πιθανώς οδήγησε σε ζήτηση μεγαλύτερης παροχής από το 1ο στάδιο, οπότε και σε μεγαλύτερη εκτόνωση κατά την μείωση της πίεσης από την υψηλή της φιάλης στην μέση; Μήπως η μέση πίεση του 1ου σταδίου είναι ρυθμισμένη πολύ χαμηλά, οπότε και πάλι έχουμε μεγαλύτερη εκτόνωση κατά την μείωση από την πίεση της φιάλης;
Περισσότερες πληροφορίες για τις αναπνευστικές συσκευές του ΠΣ μπορεί να βρει κανείς
εδώ στην σελίδα 93 (σελίδα 82 του pdf - πρόκειται για αρχείο 53ΜΒ!)