![]() |
|
Διαβάσατε για κάποιο καταδυτικό ατύχημα? Σας έτυχε κάποιο επικίνδυνο περιστατικό? Βάλτε στην άκρη τις ντροπές κι ας ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας για ακόμη πιο ασφαλείς καταδύσεις... |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
Απάντηση: Περιστατικό υπερκαπνίας με rebreather
Δεν θα σχολιάσω το περιστατικό της επαναχρησιμοποίησης του scrubber μιας και είναι γνωστό της πάση οτι δεν υπάρχει μεγαλύτερη βλακεία στον κόσμο των rebreather.
Ας υποθέσουμε λοιπόν οτι ο τύπος είχε μαζί του μια 3lt bail-out στα 200bar, δηλαδή περίπου 600lt αέρα!!! Ας υποθέσουμε επίσης οτι λόγω υπερκαπνίας η κατανάλωσή του έχει ανέβει στα 200lpm αυτό σημαίνει οτι ο τύπος έχει χοντρικά αέρα για 3 λεπτά!!! Ναι .... βεβαίως πάρα πολύ λίγο ... ΑΛΛΑ βρίσκεται στα 21μ, δηλαδή με 9μ/λεπτό σε 2,5 λεπτά βρίσκεται στην επιφάνεια. Κοινώς αν καθυστερήσει μισό λεπτό να φύγει από 21μ κάπου μεταξεί 4-5μ θα ξεμείνει από αέρα!!! εντάξει όχι και τίποτα τραγικό!!! Η έλλειψη εμπειρίας στο hobby μας σπάνια σκοτώνει/προκαλεί ατυχήματα. Αυτό που μας σκοτώνει είναι η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων και η σιγουριά της "εμπειρίας" μας!!! Η ομάδα δεν αντέδρασε αμέσως προφανώς διότι θεώρησε οτι αυτό ο δύτης είναι "πανέμπειρός" και δεν υπάρχει περίπτωση να πάθει κάτι!!!! Για να ήταν κάποιος με 5-6 βουτιές και να σου πω εγώ πως θα τον βουτάγανε και θα τον σέρνανε στην επίφάνεια χωρίς δεύτερη σκέψη μόλις τον βλέπανε να γυρνάει στο bail-out. Επίσης καθ' όλη την διάρκεια του video δεν είδα κανένα απο τους δύτες να ρωτάει τον buddy του αν είναι ΟΚ!!! Γιατί??? Γιατί ... "Ελα μωρέ ... σιγά ...21μ ... τι μπορεί να συμβεί" σκέφτεται ο καθένας μας!!! Λάθος!!! Γενικώς αυτά τα βίντεο εμένα δεν μου προκαλούν καμιά εντύπωση!!! Δοκιμάστε να κάνετε το εξής πείραμα: Την επόμενη φορά που θα βρείτε ένα παρόμοιο βιντεο με καταδυτικό ατύχημα, κλείστε τον ήχο .... θα δείτε αμέσως όλα τα λάθη και τα στραβά χωρίς να χρειάζεται να σας τα εξηγήσει κάποιος. Εγώ την πρώτη φορά που είδα το video αυτό, η πρώτη ερώτηση που έκανα ήταν "Τo scrubber δεν είναι καινούριο??? Αφού το αδειάζει από ένα ταπερ!!!" Αμέσως προσπαθήστε να θυμηθείτε ποια απο αυτά τα λάθη τα κάνουμε κι εμείς όταν βουτάμε!!! |
|
|