Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Σχετικά με την Αυτόνομη Κατάδυση > Επικίνδυνα Περιστατικά και Καταδυτικά Ατυχήματα
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο Σημείωσε τα forums ως διαβασμένα

Διαβάσατε για κάποιο καταδυτικό ατύχημα? Σας έτυχε κάποιο επικίνδυνο περιστατικό? Βάλτε στην άκρη τις ντροπές κι ας ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας για ακόμη πιο ασφαλείς καταδύσεις...

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 01-07-08, 14:05
Το avatar του χρήστη neokles
neokles neokles is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Ν. Ψυχικό
Απάντηση: Οξυγόνο σε καταδυτικό σκάφος!!

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο eye love scuba Εμφάνιση μηνυμάτων
Δε γνωρίζω την εμπειρία του, αλλα σε μία διαδοχική βουτιά ή επαναλληπτική με πολύ μικρό διάστημα επιφανείας, έστω και touch and go στα -45 θα έμπαινε κατά 99% στην αποσυμπίεση. Οπότε με 6ρα φιάλη δύσκολα τα πράγματα, δυστυχώς. Αυτός ο δύτης που έκανε ελεύθερη ανάδυση, έχει και deco obligation πίσω του, πέρα από το τραγικό προφίλ όσον αφορά τη δημιουργία μικροφυσσαλλίδων και τους κινδύνους εμβολής και παρ'ολίγον πνιγμού. Σε μία τέτοια περίπτωση ακόμα και ασυμπτωματικός καλό θα ήταν να πάει στο θάλαμο με free ascend και omitted deco...
Συγγνώμη που επιμένω
Αν είχε όλα τα υλικα για να ξανακατέβει θα ήταν μια βουτιά υψηλού ρίσκου για εμφάνιση νόσου ακόμα και αποσυμπίεση να έκανε.
Έτσι όπως έγινε ήταν σχεδόν αυτοκτονία
Με τον να μην πάει στο ΝΝΑ ακομα και καλά να γίνει τώρα, σίγουρα έχει υποθηκεύσει την υγεία του κάτι που θα φανεί σε μερικά χρόνια

Όλα αυτά -επιμένω- για 1000-1300 ευρώ που μπορεί να κόστιζε ο εξοπλισμός που κατέβηκε να μαζέψει

Αν μας διαβάζει ας πάει έστω και τώρα στον καταδυτικό γιατρό. Δεν ειναι αργά.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-07-08, 15:07
Το avatar του χρήστη Takis
Takis Takis is offline

Περιοχή: ΑΘΗΝΑ

Ακουστηκαν πολλες αποψεις και πιστευω οτι πανω κατω ολοι εχετε δικιο αν και σε καποιες περιπτωσεις τραβηγμενα μεν λογικα δε!
Ο Δελβερουδης ειπε μακρια το λιμεναρχειο....για αυτους που ξερουν θα συμφωνησουν μαζι του για αλλους θα τον θεωρησουν τρελο.
Αλλος φιλος εβγαλε το προγραμμα της Padi για DM και θεωρει οτι ειναι λιγες οι βουτιες που πρεπει να εχει για να πιστοποιηθει. 60 βουτιες πιστευω δεν ειναι λιγες αλλα πιο βασικο και πανω απο ολα ειναι η εκπαιδευση του να ειναι ετσι οπως λεει ο εκαστοτε οργανισμος και οχι οπως βολευει τον καθε εκπαιδευτη. Ακουστηκαν πολλες γνωμες και ολες ηταν σωστες ακομα και οτι για 1000 ευρω δεν παιζω με τη ζωη μου η οπως ειπε και ο Κωστας μαρκαρισε το στο gps και καποια αλλη στιγμη ξαναβουτας πιο οργανωμενα και τα μαζευεις. Ενα πραγμα που δεν γραφτηκε καθολου ειναι το εξης . Ναι ειπαμε για τους ιδιοκτητες των καταδυτικων κεντρων και με πια κριτηρια επιλεγουν το προσωπικο τους αλλα εχετε σκεφτει και το αλλο? Καποιος πραγματικα να εχει την αναγκη να δουλεψει αλλα οι οδηγιες που του δινουν οι υπευθυνοι να μην ειναι οι πρεπουσες αλλα σαν υπαλληλος να πρεπει να ακολουθησει οτι προσταζει το αφεντικο!
Ατομα σαν και μενα αλλα και σαν αλλους που εχουμε εργαστει σε καταδυτικα κεντρα ξερουν πολυ καλα οτι οι αποψεις σπανια συμβαδιζουν και οι εργαζομενοι υποχρεωτικα ακολουθουν κανονες που τους βαζουν η φευγουν!
Συμφωνω οτι εμεις θα πρεπει να ζηταμε αναλυτικα το προγραμμα της εκαστοτε καταδυσης, να μας λενε τα μετρα ασφαλειας, το που βρισκετε η μπουκαλα οξυγονο κτλ.
Οταν ημουν ακομα open water ειχα βουτηξει σε καποιο καταδυτικο σε νησι και επειδη ημουν εγω και ο εκπαιδευτης μονο εκτος απο ολα τα αλλα (οξυγονα-τηλεφωνα - κτλ) μου εδειξε και πως θα βαλω μπροστα το σκαφος και θα γυρισω πισω πραγμα που τοτε με εκανε να γελασω αλλα οταν μετα απο καιρο πλεον συνοδευα εγω δυτες το εκανα και γω και αισθανομουνα πιο σιγουρος!
Φυσικα υπηρξαν και περιπτωσεις που με εστελναν να συνοδεψω ταυτοχρονως open water στην πρωτη τους βουτια μετα το πτυχιο , advance, rescue και οι μεν επρεπε να πανε μεχρι 18 μετρα οι αλλοι θελανε να πανε στα 30 και οταν εγω ζηταγα και divemaster μαζι μου για να γινουμε 2 group μου λεγανε ελα μωρε εμπειροι ειναι θα πανε μονοι τους.
Δεν ειναι ομως ετσι και εγω αναγκαζομουνα να βρω τη μεση λυση 18 οι μεν 25 οι δε και γω καπου αναμεσα να κοιταζω τους παντες.
Ευτυχως (γιατι αν ποτε μου παθαινε δυτης κατι δεν θα ξαναβουτουσα) ποτε δεν αντιμετωπισα προβλημα που να μην το ελυσα, αν και καποιες φορες γινανε χοντρα πραγματα (πχ σε rescue δυτη να του τελιωνει η μπουκαλα μεσα σε 10 λεπτα και να ειναι στα 30 μετρα και να μην μου εχει πει τιποτα και να το ανακαλυπτω μονος μου, σε αλλον δυτη να ειναι χαλασμενο το οργανο που βλεπει ποσο αερα εχει και να του τελειωνει ο αερας).
Και τελευταια και ελπιζω να μην σας κουρασα στη συγκεκριμενη πιστευω οτι ο καθενας μας ειναι υπευθυνος για τις πραξεις του. Αρα ο DM θα επρεπε να ειχε σκεφτει καλυτερα τι παει να κανει, ο υπευθυνος αν ηταν παρων να μην τον αφηνε και μετα απο ολα αυτα να ειχε παει στο θαλαμο!

Takis Papafragkiskos
Padi A.Instructor

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Takis : 01-07-08 στις 15:10.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-07-08, 15:24
Το avatar του χρήστη Andreas Triantopoulos
Andreas Triantopoulos Andreas Triantopoulos is offline

Περιοχή: Αθήνα

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο GKAM Εμφάνιση μηνυμάτων
ΟΚ, δηλαδή αν το κατάλαβα καλά:

Μετά από κατάδυση, το BCD ενός πελάτη έφυγε στον πάτο καθώς αυτός έβγαζε για να ανεβεί στο σκάφος. Ένας συνοδός από το καταδυτικό αποφάσισε να κατέβει και να το ανασύρει από βάθος 40-45m. Χρησιμοποίησε μια φιάλη 6L η οποία τελείωσε στην φάση της ανάδυσης στα 30 περίπου μέτρα. Η φιάλη στο που ήταν πάνω στο BCD του πελάτη ήταν και αυτή εντελώς άδεια. Ο συνοδός έφτασε στην επιφάνεια με ελεύθερη ανάδυση αφήνοντας πίσω του την φιάλη των 6L και το άλλο σετ.

Βγήκε μισολιπόθυμος αλλά συνήλθε μετά από παροχή οξυγόνου. Αισθανόμενος καλύτερα, αποφάσισε να μη πάει σε καταδυτικό ιατρό. Correct ?

/GKAM
Παλιά 01-07-08, 15:41
Το avatar του χρήστη dimitri
dimitri dimitri is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Άγιοι Αναργυροι

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο seagate Εμφάνιση μηνυμάτων
Οταν ημουν ακομα open water ειχα βουτηξει σε καποιο καταδυτικο σε νησι και επειδη ημουν εγω και ο εκπαιδευτης μονο εκτος απο ολα τα αλλα (οξυγονα-τηλεφωνα - κτλ) μου εδειξε και πως θα βαλω μπροστα το σκαφος και θα γυρισω πισω πραγμα που τοτε με εκανε να γελασω αλλα οταν μετα απο καιρο πλεον συνοδευα εγω δυτες το εκανα και γω και αισθανομουνα πιο σιγουρος!
To ίδιο έκανε και σε μένα ο εκπαιδευτής στο Open Water και μάλιστα το θεωρούσε απαραίτητο να το γνωρίζω (μάλιστα τιμόνευα και το σκάφος για ένα μεγάλο διάστημα για να αποκτήσω την αίσθησή του)

Όσο για το οξυγόνο, είχε στο σκάφος (δυστυχώς δεν θυμάμαι το μέγεθος της μπουκάλας, αλλά νομίζω ότι ήταν αρκετό μεχρι να φτάσουμε λιμάνι και να πάμε στο νοσοκομείο ώστε να παρασχεθούν πρώτες βοήθειες) και ήταν γεμάτη η μπουκάλα.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-07-08, 16:29
Skipper Skipper is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Αφού εξαντλήσαμε τα ουσιαστικά, εμένα, βρε παιδιά, μου έχει δημιουργηθεί και μια άλλη απορία. Πως βρέθηκε το σκάφος να μαζεύει τους δύτες στα 40 - 45.

Αν πήγαν σε μεσοπέλαγη ξέρα, τότε λογικά θα είχε φουντάρει κοντά στο κεφάλι. Κεφάλι στα 40 το κόβω λίγο σπάνιο για rec βουτιά.

Αν πάλι άφησε τους δύτες σε ένα σημείο "Α" με σκοπό να τους μαζέψει στο τέλος της βουτιάς στο σημείο "Β", τότε που τους μάζεψε ; - στο "μπλε" ; και ήταν φουνταρισμένος ; που κάνανε προληπτική ;
Παλιά 01-07-08, 19:20
Το avatar του χρήστη ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ is offline

Περιοχή: ΑΘΗΝΑ

κυριοι το ποστ εξελισεται σε παραθυρο ειδησεων των ιδιωτικων καναλιων....

αρκετα με την φιλολογια , του πως εγινε τι, και γιατι εγινε τι...

ας ελπισουμε οτι ο συναδελφος ειναι καλα, θα ειναι καλα και οτι δεησε να παει να κανει ενα doppler αν μη τι αλλο....

και οτι καποια στιγμη θα εχει το σθενος να βγει και να πει "εκανα μαλακια και οι λογοι ειναι οι εξης"

μπας και βρεθει εστω και ενας απο τους πολλους super ηρωες που ενδημουν στην καταδυση να ξεστραβωθει και γλιτωσει απο αντιστοιχες μελλοντικες καταστασεις

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 02-07-08, 06:49
Το avatar του χρήστη Zin
Zin Zin is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Αυτό που τελικά οφείλουμε να κανουμε ολοι εμείς οι ερασιτέχνες αυτοδύτες, όταν πηγαίνουμε σε καταδυτικά κεντρα ειναι να ρωτάμε-μαθάινουμε- απαιτούμε να υπάρχει το απαραιτητο εμψυχο και άψυχο υλικό για την αντιμετώπιση καταδυτικού ατυχήματος..
Αστοχίες (με την ευρεια εννοια) συμβαίνουν και θα συμβαίνουν. Ειναι τρομακτικό όταν συμβαίνουν... ειναι τραγικό να μην μπορούν να αντιμετωπιστουν αμεσα και επαρκώς.

εμενα αυτό ειναι που με ταρακουνησε και οχι τόσο οι λόγοι του συμβάντος
(και μη ξαναδιαβάσω πουθενα το: "ποτε δε συμβαινει τιποτα.." )

Το καταδυτικό δεν αναφέρθηκε και δε θα αναφερθεί.
Ειναι όλα εν δυνάμει "ενοχα" .
Σκοπός του θεματος δεν ειναι να καταγγείλει/καταδικάσει κάποιον.. Σκοπος ειναι να μας θέσει σε εγρήγορση με όλα τα καταδυτικά και οχι μόνο με ένα για το οποίο αναφέρθηκε κάτι, κάπου, κάποτε.
Αυτή ειναι η ταπεινή μου άποψη και χαιρομαι που οι περισσότεροι την σεβάστηκαν.

ΥΣ: Ο εν λόγο dive master χαίρει άκρας υγείας... και ελπίζω να χαίρει αυτής για πολύ πολύ πολύ ακόμα...

Παλιά 02-07-08, 10:38
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Zin η γνώμη όλων γίνεται και πρέπει να γίνεται σεβαστή ιδιαίτερα όταν παρουσιάζεται σωστά, με υπευθυνότητα, και χωρίς υπερβολές όπως έκανες και εσύ.

Ναι, ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί στον καλλίτερο επαγγελματία. Η διαφορά όμως είναι ότι ο καλός επαγγελματίας θα έχει πάρει τα μέτρα εκείνα που θα του επιτρέψουν να διαχειριστεί ένα ατύχημα με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο. Μια γεμάτη μπουκάλα οξυγόνο είναι must σε κάθε βουτιά και όπως είδες όλα τα καταδυτικά έχουν οξυγόνο (άλλα καλλίτερο και άλλα χειρότερο, όλα όμως έχουν έστω και ένα kit συνεχούς ροής)

Φοβάμαι όμως αυτό
Παράθεση:
Ειναι όλα εν δυνάμει "ενοχα" .
που τελικά οδηγεί στην απαξίωση όλων των επαγγελματιών και μοιραία τους δύτες στην νοοτροπία «όλοι ίδιοι είναι ας μην έχει οξυγόνο, δεν είναι ο μόνος».

Αν όντως δεν είχε οξυγόνο (η μπουκάλα ήταν (μισό)άδεια από την αρχή) τότε πιστεύω ότι πρέπει να μάθουμε ποιος ήταν. Ας έρθει εδώ ο ίδιος ή να στείλει μια επιστολή στον σύλλογο να μας πει αν στο μέλλον θα φροντίσει να έχει . Μέχρι τότε και αν είναι έτσι πρόκειται για απαράδεκτη αδιαφορία που δεν θέλω να πιστέψω ότι συνέβη. Αν συνέβη όμως πρέπει να το μάθουμε για να προστατευτούμε

Όπως είπε ο Δελβερούδης δεν θέλουμε λιμεναρχεία, χωροφύλακες, μπαμπούλες και τιμωρίες. Για αυτό τον λόγο όμως πρέπει να αυτορυθμιζόμαστε, σαν ερασιτέχνες και σαν καταδυτική κοινότητα γενικότερα
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 02-07-08, 10:50
MICHALIS MICHALIS is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: THESSALONIKI

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο neokles Εμφάνιση μηνυμάτων
Όπως είπε ο Δελβερούδης δεν θέλουμε λιμεναρχεία, χωροφύλακες, μπαμπούλες και τιμωρίες. Για αυτό τον λόγο όμως πρέπει να αυτορυθμιζόμαστε, σαν ερασιτέχνες και σαν καταδυτική κοινότητα γενικότερα
Συμφωνω τελικα λογω της εμπειριας μου εχεις απολυτο δικιο , αλλα επισης δεν θελουμε αυτοδιορισμενους σεκιουριταδες και δικαστες . Πληρωνουμε ενα κ..οκρατος , ας λειτουργησει επιτελους .
Περαν τουτου , η Ζινα εχει καθε δικαιωμα να μην αποκαλυψει την ταυτοτητα του κεντρου . Μην ανησυχεις ομως , θα αποκαλυφθει αν συνεχισει ετσι . Αν ομως συμμορφωθει , τοτε δεν χρειαζεται τιποτα αλλο για μενα . εμπλεκομενοι (μεσα σε αυτους και η Ζινα ως αυτοπτης μαρτυρας ) , ας αποφασισουν απο μονοι τους τι μετρα θα λαβουν .
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 02-07-08, 11:03
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Ο δικαστής ερμηνεύει τον νόμο και επιβάλει ή όχι κάποιες ποινές. Εγώ απλά θέλω να ξέρω ποιο καταδυτικό δεν είχε οξυγόνο πάνω στο σκάφος για να μην ανέβω. Είναι λογική νομίζω η παράκλησή μου.

Ούτε σεκιουριτάς ούτε αυτοδιορισμένος δικαστής γίνομαι, ο καθένας κρίνει για τον εαυτό του. Αν δεν γίνεται τότε δεν υπάρχει αυτορύθμιση και μάλιστα αφήνει χώρο σε φήμες και λόγια του διαδρόμου που μπορούν να αμαυρώσουν άλλους ή συνολικά τον χώρο. Άρα η πιο τίμια λύση για όποιον μαθαίνει ή παθαίνει κάτι θα γίνει το λιμεναρχείο και η δικαστική οδός. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κατι καλλίτερο
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 01:10.