![]() |
|
|||||||
| Ας μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, για ακόμη πιο απολαυστικές βουτιές... |
![]() |
|
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Απάντηση: Solo Diving
Παράθεση:
![]()
|
||||
|
||||
|
Παράθεση:
Πολλές φορές είναι και η γνώση του μεγέθους της πιθανότητας του να συμβεί κάποιο γεγονός μας οδηγεί στο να αναλάβουμε το ανάλογο ρίσκο. Όσα περισσότερα καταλαβαίνεις τόσο μεγαλύτερο "κίνδυνο" παίρνεις. |
|
|
||||
|
||||
|
Παράθεση:
νομίζω πως όσα περισσότερα καταλαβαίνεις τόσο μικρότερο "κίνδυνο" είσαι διατεθειμένος να πάρεις
|
||||
|
||||
|
Παράθεση:
Καταρχήν μιλάω για σκεπτόμενους ανθρώπους. Όχι για αυτούς που πιστεύουν ότι είναι αθάνατοι. Σκέψου ότι δεν ξέρεις πως δουλεύει κάποιο μηχάνημα. Είναι λογικό να ακούς σχόλια από διάφορους "ειδικούς" περί αξιοπιστίας του και συχνότητα βλαβών. Ουσιαστικά φοβάσαι να το ζορίσεις γιατί δεν ξέρεις πως δουλεύει ούτε και τι μπορεί να του συμβεί. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως όταν κατανοείς τη λειτουργία του. Ξέρεις πλέον τα όρια του και πόσο ζόρι μπορεί να τραβήξει, φυσικά με κάποια περιθώρια ανοχής. Αυτό ισχύει φυσικά και για τον εαυτό μας ως "μηχανή". Τουλάχιστον εγώ έτσι λειτουργώ. Βέβαια πάντα θα υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας αλλά αυτός υπάρχει για όλα και για όλους. |
|
|
||||
|
||||
|
Να παραθέσω ένα άρθρο από το περιοδικό Scuba Diving σχετικά με το Solo Diving.
|
||||
|
||||
|
Παράθεση:
Λές ότι όσο περισσότερο μπαίνεις στα ενδότερα ενός μηχανήματος και του τρόπου λειτουργίας του, τόσο περισσότερο διατεθιμένος είσαι να το ζορίσεις μέχρι εκεί που η λογική πιθανότητα λέει πως είναι το όριο του χωρίς να πάθει κάποιο πρόβλημα. Σωστά? Δηλαδή όσα περισσότερα καταλαβαίνεις τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κινείσε ολοένα και πιο κοντά στα όρια? Σωστά το καταλαβαίνω? Δηλαδή η γνώση μας σπρώχνει στα όριά μας? Σε αντίθεση με την άγνοια που μας κρατάει αρκετά πίσω? Αν αυτό είναι που εννοείς τότε εντελώς γενικά διαφωνώ. Η γνώμη μου είναι πως όσο περισσότερα γνωρίζεις τόσο καλύτερα μπορείς να μείνεις μακρυά από τα όρια. Το να ζορίζεις μια κατάσταση ή μια μηχανή είναι στατιστικά συνδεδεμένο με περισσότερες βλάβες ή ατυχήματα. Το να λες ότι επειδή γνωρίζω αρκετά καλά αυτό που κάνω και το τι είμαι, ξέρω πόσο ζόρι μπορώ να τραβήξω και πάω μέχρι εκεί... είναι κατά την άποψή μου ο λόγος που κάποτε μας σπρώχνει στο λάθος... λόγω λάνθασμένης στιγμιαίας εκτίμησης, και μιας συνεπαγώμενης ενέργειας που ξέφυγε λίγο από το όριο! |
|
|
||||
|
||||
|
καλα τα λες Σωτο αλλα νομιζω οτι ο δημητρης αλλο εννοει .σημφωνω με τον δημητρη γιατι πολυ απλα οσα περισσοτερα γνωριζεις τοσο πιο καλα και σωστα θα κανεις αυτα που εχεις σκοπο να κανεις.μετα θα βρεις και τα ορια σου νομιζω ετσι παει με την σειρα.το να βρεις τα ορια σου ειναι θεμα δικο σου και εισαι υπευθηνος για οτι συμβει.....ειναι το γοητρο το βιτσιο το κατι η εξεληξη του ειδους το θεμα ειναι να το κανεις με γνωσεις σ αυτο που πας να κανεις ....εγω μπορει να το εχω σε μικρο βαθμο και αλλος σε μεγαλο αλλα παραμενει το ιδιο συναισθημα ομως δεν αλλαζει ονομα.
|
|
|
||||
|
||||
|
Παράθεση:
Εντάξει δεν θα γίνουμε οι πρωτοπόροι, αυτό είναι και θέμα χαρακτήρα, αλλά όχι αν μπορώ να πάω με 100 να πηγαίνω με 50 για να είμαι σίγουρος ότι δε θα μου συμβεί κάτι άσχημο. Όταν λέω φτάνεις στο όριο δεν λέω να το πας τέρμα το κοντέρ αλλά αν πρόσεξες μιλάω για κάποια ανοχή. Είναι το όριό σου στο 100 θα πας στο 90. Με αυτή τη λογική το "μηχάνημα" διατηρείται πολύ καλύτερα από το να πηγαίνει με ρελαντί. Γι' αυτό και μίλησα για σκεπτόμενα άτομα. Έτσι θα καταφέρεις να φτάσεις στο 110, 120 και παραπέρα. Το αν δε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο αυτό είναι άλλη κουβέντα, αλλά όταν μιλάμε για "ατομικά αθλήματα" αυτός είναι συνήθως και ο στόχος. |
|
|
||||
|
||||
|
Παράθεση:
Στο Accident Report που βγάζει κάθε χρόνο η BSAC, η πλειοψηφία των ατυχημάτων συμβαίνει όταν απομακρυνόμαστε απο το ζευγάρι μας. Το να γινόμαστε πιο έμπειροι ή/και το να πηγαίνουμε βαθύτερα, σημαίνει ότι όταν κάνουμε μια solo στα 40μ, θα μπορούμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά σε μια βλάβη στο BCD ή στον ρυθμιστή μας;;; Υπό ποιες προϋποθέσεις;
|
||||
|
||||
|
Δεν με προσβάλλει η άποψή σου αλλά με βρίσκει κάπως σε έκπληξη! Αυτό που λέω και μάλλον δεν έγινε κατανοητό είναι πως η γνώση κάνει αυτό ακριβώς που περιγράφεις. Σου δίνει μια καλή εικόνα του περιθωρίου ασφάλειας που έχεις και σε κρατάει μακρυά από τα όριά σου.
Τα όρια του καθενός φυσικά και ενδέχεται να μεγαλώνουν με την εμπειρία, την τριβή και την εκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση όμως η αυτόνομη κατάδυση για μένα δεν είναι ένα ατομικό άθλημα. Είναι μια δραστηριότητα που δεν γίνεται για επίτευξη ρεκόρ. |
![]() |
| Εργαλεία Θεμάτων | |
| Τρόποι εμφάνισης | |
|
|