Παράθεση:
|
Το ζήτημα της τιμής δε θα ήταν το πρώτο που θα με απασχολούσε αν εκτιμούσα ότι η τιμή αυτή έχει ένα πραγματικό αντίκρυσμα.
|
Κι αν εκτιμούσες πως η τιμή αυτή ΔΕΝ ΕΧΕΙ ένα πραγματικό αντίκρυσμα ; Τότε, τζάμπα λεφτά για να γίνονται πλούσιοι κάποιοι. Αλλά τότε, θα ήταν ήδη αργά, γιατί ήδη θα είχε καθιερωθεί ένα σύστημα κι άντε να το αλλάξουμε. Δεν λέω πως έχεις άδικο - σε πολλές περιπτώσεις έτσι σκέφτομαι κι εγώ - αλλά νομίζω πως είναι σημαντικό να επισημανθεί.
Ας π.χ υποθέσουμε πως πληρώνουμε για να πάρουμε ένα είδος "άδειας" για κατάδυση σε Π.Ο.Α.Κ.Π και τα έσοδα ενός εισιτηρίου ποσοστιαία διαμοιράζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον ιδιιώτη - ιδιοκτήτη του πάρκου για τάχαμ ενός είδους "περιβαντολογικού φόρου". Πόσα από αυτά τα έσοδα που ασφαλώς θα ενίσχυαν τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και τις τοπικές οικονομίες, νομίζεις πως θα τα διέθεταν για το περιβάλλον ; Εγώ νομίζω πως δεν θα έδιναν ούτε φράγκο γιατί αυτές οι τοπικές κοινωνίες, οι δήμοι και οι κοινότητες δηλ. αυτών των περιοχών έχουν πολύ σημαντικότερα προβλήματα από το περιβάλλον. Κάτι ανάλογο που γίνεται όπως είπες με τα διόδια. Αν για τους δρόμους διέθεταν το 100% του εισιτηρίου που πληρώνει ο κοσμάκης, αυτή την στιγμή θα είχαμε δρόμους σαν αυτούς της Φ1. Μόνο το 5% περίπου των εσόδων των διοδίων πηγαίνει για τον σκοπό που έχει δημιουργηθεί αυτό. Το υπόλοιπο ; χάνεται ... στον δρόμο.