![]() |
|
|||||||
| Η λέξη ταμπού. Ο κόσμος το 'χει τούμπανο... |
|
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
||||
|
||||
|
Απάντηση: IWR (In Water Recompression)
Έχω κάνει αναφορά και έχω περιγράψει την διαδικασία εφαρμογής IWR την οποία υποστηρίζω, ότι μπορεί να εφαρμοστεί μόνο για να αποτρέψουμε και όχι για να θεραπεύσουμε ένα ατύχημα που έχει διαπιστωθεί ήδη νόσος TYPE I και TYPE II.
Επίσης να διευκρινίσω ότι αναφέρομαι σε κατάδυση με χρήση αναπνευστικού αερίου τον αέρα. Με την παραπάνω παραδοχή καταλήγω στο εξής συμπέρασμα. IWR (υγρή επανασυμπίεση) κάνουμε όταν: 1. δεν έχουμε άλλη λύση (γρήγορη πρόσβαση σε θάλαμο επανασυμπίεσης) 2. για να αποτρέψουμε ένα ατύχημα και όχι να το θεραπεύσουμε. IWR δεν κάνουμε όταν: 1. Υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς σε οργανωμένο θάλαμο αποσυμπίεσης. 2. Ο δύτης δεν έχει πλήρη γνώση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. 3. Αν ο δύτης έχει απώλεια αισθήσεων. 4. Όταν ο δύτης έχει ζαλάδες ή ναυτία (τάση για εμετό). 5. Αν έχουμε την δυνατότητα παροχής 100% Ο2. 6. Αν δεν έχουμε της ανάλογες ποσότητες αερίου που απαιτείται για τον δύτη και για την ομάδα υποστήριξης που θα βρίσκεται σε όλη την διαδικασία της αποσυμπίεσης μαζί του. 7. Αφού είμαστε σίγουροι ότι δεν θα διακοπή η διαδικασία λόγω χαμηλής θερμοκρασίας ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Θεωρητικά θα ήταν ακόμα εφικτό κάτω από προϋπόθεσης να εφαρμόσουμε IWR με ελαφριά συμπτώματα TYPE I, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή IWR με συμπτώματα TYPE II. Μερικά συμπτώματα νόσου TYPE II:
Για να σχηματίσουμε μια καλύτερη εικόνα και να έχουμε μια σύγκριση παραθέτω ένα πίνακα θεραπείας σε θάλαμο αποσυμπίεσης σε δύτη που δεν ολοκλήρωσε την αποσυμπίεση, χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα νόσου (1 ώρα μετά την ανάδυση). Πίνακας 5 – Εφαρμογή χωρίς συμπτώματα – παράληψη αποσυμπίεσης - Γρήγορη επασυμπίεση στα 18m (1,8 bar υπερπίεση) – παράληψη αποσυμπίεσης - 20 min αναπνοή 100% O2 - 5 min αναπνοή αέρα - 20 min αναπνοή 100% O2 - 30 min διάρκεια με σταδιακή άνοδο στα 9m (0.9 bar υπερπίεση) 100% Ο2 - 20 min αναπνοή 100% O2 - 5 min αναπνοή αέρα - 30 min διάρκεια με σταδιακή άνοδο στα 0m (0.9 bar υπερπίεση) 100% Ο2 Συνολικός χρόνος 2 ώρες και 10 min. Συμπέρασμα: Κάτω από αυτές τις συνθήκες και εφόσον ο θάλαμος επανασυμπίεσης βρίσκεται μακριά μπορούμε να ρισκάρουμε και να εφαρμόσουμε IWR
Μόνο τότε προσωπικά θα αποφάσιζα να ολοκληρώσω την διαδικασία με υγρή επανασυμπίεση αναλαμβάνοντας και την ευθύνη. Εφαρμογή:
Είναι λοιπόν εμφανές πως κανένας δύτης δεν έχει αυτές τις δυνατότητες θεραπείας εφαρμόζοντας την διαδικασία της υγρής αποσυμπίεσης όταν υπάρχει νόσος. Ίσως μόνο ο Pyle και το U.S. Navy που διαθέτουν ανάλογα μέσα. Παράθεση:
Στις διακοπές είμαι προετοιμασμένος ανάλογα, διότι βουτάμε ανεξάρτητα και πολλές φορές σε απομακρυσμένα σημεία. Συσκευή παροχής Ο2 (8 ώρες συνεχόμενης παροχή) Wenoll-system έχω πάντα μαζί στο αυτοκίνητο ακόμα και όταν πάμε για βουτιά στο 2ο λιμανάκι. ![]() Χρήστος Ευθυμίου |
| Εργαλεία Θεμάτων | |
| Τρόποι εμφάνισης | |
|
|