Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Σχετικά με την Αυτόνομη Κατάδυση > Εκπαίδευση, Προβληματισμοί και Εμπειρίες
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο Σημείωσε τα forums ως διαβασμένα

Ας μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, για ακόμη πιο απολαυστικές βουτιές...

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 28-06-07, 08:08
Το avatar του χρήστη GKAM
GKAM GKAM is offline
 
Εγγραφή: 05-06-2007
Περιοχή: Munich
Μηνύματα: 459
Στο πυρετό του DIR

Πάνε δύο χρόνια σχεδόν που η καταδυτική σκηνή στην Ελλάδα έχει αρχίσει να αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Καταλυτικό ρόλο πιστεύω ότι έχουν παίξει οι διαδικτυακές κοινότητες που παρέχουν στους δύτες μια πλατφόρμα επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Μαζί με αυτές τις αλλαγές έχουν έρθει και νέες μόδες, νέες φιλοσοφίες και όροι ή έννοιες όπως DIR, DOTF, END, EAD, CCR, SCR, ICD και άλλα ενδιαφέροντα. Ξαφνικά το DIR και το Trimix μαζί με τα deep stops έχουν γίνει ψωμοτύρι. Τα backplates και τα wings είναι must και ο μέσος δύτης αναψυχής είναι ο «ξενέρωτος»…

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο απλός και ξενέρωτος δύτης αναψυχής φαίνεται ότι είναι τελικά ο μόνος μέσα στο νερό. Συνεχίζει να κάνει τις εκδρομές και τις καταδύσεις του, αμέριμνος αγνοώντας τους «κινδύνους» που τον περιτριγυρίζουν. Στην άλλη πλευρά, βρίσκεται (τις περισσότερες φορές στεγνός και άβρεχτος) ο διαδικτυακά ενημερωμένος και (κατά την άποψη του,) πλήρως καταρτισμένος δύτης. Έχει ακούσει για το DIR και το "techical diving", έχει ξεκοκαλίσει το internet και προσπαθεί να αφομοιώσει όσα διαβάζει και να τα προσαρμόσει στην δική του καταδυτική φιλοσοφία. Έχει δώσει κάμποσα χρήματα μάλιστα, για να αγοράσει και τον «κατάλληλο» εξοπλισμό.

Είναι ο δύτης που κάποτε έκανε ταρζανιές με το «μονομπούκαλο» και κατάλαβε ότι η κατάσταση δε σηκώνει πολλά, ή είναι ο δύτης που απλά αρέσκεται στο «να ψάχνεται». Συνήθως, έχει 45-50 βουτιές και βρίσκεται ακριβώς στην φάση του «ξεψαρώματος». Η βασική του εκπαίδευση βρίσκεται συνήθως στο επίπεδο AOW και έχει και ένα «nitrox-άκι» για να βρίσκεται.

Μιλώντας για τους περισσότερους δύτες εντός Αττικής, ευτυχώς συνεχίζει να καταδύεται (όταν το καταφέρνει) στα ίδια μέρη με τους «κοινούς θνητούς» τσακίζοντας την πλάτη του με stage ή/και διπλές φιάλες, στολισμένος σαν Χριστουγεννιάτικο δένδρο για καταδύσεις που οι κοινοί θνητοί ολοκληρώνουν με μία απλή δωδεκάλιτρη. (Βλέπετε, το κουβάλημα το λύσιμο και το πλύσιμο μαζί με τα τόσα γεμίσματα για μία βουτιά, δεν είναι για κάθε μέρα.) Μέχρι εδώ καλά. Το μόνο που έχουμε είναι καλές πωλήσεις. Ο δύτης πουλά μερικά κιλά «μούρης» και το μαγαζί μερικά κιλά εξοπλισμού...

Αυτό που με προβληματίζει, δεν είναι η ενημέρωση, η διάθεση της πληροφορίας ή η ανταλλαγή απόψεων. Ίσα-ίσα, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συμμετέχω σε διαδικτυακές συζητήσεις. Το θέμα μου, βρίσκεται με το «επόμενο βήμα». Αρκετοί από τους επίδοξους «τεχνικαλάδες» αρχίζουν δειλά-δειλά να καταδύονται βαθύτερα. Αρκετοί μάλιστα αποκτούν πιστοποιήσεις με αστρονομική ταχύτητα, την μία μετά την άλλη χωρίς να δίνουν χρόνο ώστε να αφομοιώσουν το υλικό σωστά και να γίνει ένα σωστό πέρασμα από την θεωρία στην πράξη καταλήγοντας στην εμπειρία. Μαζί τους, παρασύρουν και αρκετούς από τους γύρω δύτες αναψυχής μπερδεύοντας τους με όρους και πρακτικές που οι ίδιοι δεν κατανοούν πλήρως.

Οι ανησυχίες μου λοιπόν, είναι δύο:
- Τι θα γίνει όταν οι νέοι techdivers ξεμυτίσουν και αρχίσουν να καταδύονται σε βάθη ή συνθήκες που είναι πέρα από την εμπειρία ή τις δυνατότητές τους.
- Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ημιμάθεια και ή παραπληροφόρηση που προκαλούν σύγχυση στους αυτοδύτες αναψυχής.

Διαβάζοντας τις αντιδράσεις του Γιώργου Δελβερούδη, στην αρχή παραξενεύτηκα και μέσα μου διαφώνησα. Στη συνέχεια όμως συνειδητοποίησα ότι έχει αρκετό δίκιο σε αυτό που κάνει. Στην ουσία, προστατεύει με τον τρόπο του, τους απλούς δύτες αναψυχής επιβάλλοντας το δικό του DIR. Πρακτικά, τους αποτρέπει από πειραματισμούς και τους θυμίζει να μην παρεκκλίνουν από αυτά που έχουν διδαχθεί. (Φυσικά βασική προϋπόθεση είναι να έχουν εκπαιδευτεί σωστά και να καταδύονται εντός των ορίων αναψυχής.)

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες δυτών πλέον. Οι δύτες αναψυχής (sport / recreational divers) και αυτοί που ασχολούνται με την τεχνική κατάδυση (technical divers). Πρόκειται για δύο διαφορετικές και απόλυτα διακριτές κατηγορίες.

Βασικό τους χαρακτηριστικό δεν είναι τα wings ή τα long hoses αλλά η *διαφορετική νοοτροπία*. Πρέπει, και οφείλουμε να κρατήσουμε τις κατηγορίες ξεχωριστά. Οι τρόποι εκπαίδευσης, κατάδυσης και ο τρόπος σκέψης ενός δύτη αναψυχής είναι και πρέπει να είναι διαφορετικός από αυτόν ενός technical diver. (OK, ίσως πρέπει να κάνει και λίγα safety stops παραπάνω ).

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε (doing it right) είναι να κρατήσουμε χωριστά τις καταδύσεις αναψυχής από το technical diving. Σε δεύτερη φάση, να διασφαλίσουμε ότι οι επίδοξοι tech divers «μπαίνουν στον χορό» με την κατάλληλη νοοτροπία, την απαιτούμενη φυσική κατάσταση, τον σωστό εξοπλισμό και επαρκή εκπαίδευση.

Για όσους έχουν διάθεση για διαδικτυακό ξεκοκάλισμα, προτείνω μερικά καλά σημεία:

http://iucrr.org/aa.htm
http://www.nitroxdiver.com/Library/article2.html
http://www.cisatlantic.com/trimix/AQUAcorps/contents.htm
http://www.cisatlantic.com/trimix/AQUAcorps/survive/survivecont.htm
http://www.cisatlantic.com/trimix/AQUAcorps/Incidentreps/incidentcontent.htm

Συγνώμη για την πρωινή φλυαρία.

/GKAM

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη GKAM : 28-06-07 στις 08:46.
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 28-06-07, 08:28
Το avatar του χρήστη Thanos
Thanos Thanos is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 17-04-2007
Μηνύματα: 1.339
Απάντηση: Στο πυρετό του DIR

Το πρόβλημα Γιώργο εμφανίζεται όταν οι "δύτες αναψυχής" κάνουν βουτιές που απαιτούν γνώσεις τεχνικού δύτη... βουτάνε στα 60μ με μονομπούκαλο και με μόνο το DC τους να τους λέει ότι πρέπει να σταματήσουν στα 3μ για 30λ και αυτοί να ανεβαίνουν βολίδα στα 3μ για να ξεχρεώσουν γρήγορα.. είναι οι ίδιοι που πηγαίνουν στον θάλαμο, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά

Νομίζω ότι κανένας δεν λέει σε κάποιον που βουτάει μέχρι τα 30μ να αλλάξει τις πρακτικές του και να γίνει DIR MIR... εξάλλου DIR είναι και βουτιές με μονή μπουκάλα

Μιλάμε για τους ίδιους "δύτες αναψυχής" που με μία 12άλιτρη κατεβαίνουν στα 45μ για να δείξουν την μαγκιά τους; ή μήπως για αυτούς που δεν μπορούν να υπολογίσουν μια βουτιά με πίνακες;;

Εάν αυτός που έκανε ταρζανιές ξεκοκάλισε όπως είπες τα forum και αγόρασε διπλές μπουκάλες για να κάνει τις ίδιες βουτιές, εγώ το βλέπω μόνο ώς πρόοδο. Έχεις υπάρξει στην Αγγλία όπως και εγώ, όπου όποιος έχει ένα σετ 2*10 δεν τον κοιτάζουν κάπως και συνιστάται απο μια 18άρα με μονή έξοδο...

Τέλος, θεωρώ 1000% πιο επικινδύνους τους Technical Instrutors που έχουν βγει χωρίς να έχουν βάλει ποτέ διπλές στην πλάτη τους, και τους μαθητές τους οι οποίοι δεν έχουν μάθει τι είναι το GAP και τι είναι το CNS..
__________________
Θάνος Αγγελόπουλος

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Thanos : 28-06-07 στις 09:54.
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 28-06-07, 15:42
lcoivera lcoivera is offline
 
Εγγραφή: 21-06-2007
Μηνύματα: 184
Απάντηση: Στο πυρετό του DIR

Παιδιά συμφωνώ απόλυτα και με τους δύο σας.
Υπάρχει όμως σε όλα αυτά μια μικρή λεπτομέρεια ¨το χρήμα¨.
Πώς θα ζήσουν οι σχολές κατάδυσης, όταν κάνουν αμάν για να μαζέψουν μαθητές? Υπάρχει ποτέ περίπτωση κάποια σχολή κατάδυσης να απορρίψει κάποιον μαθητή που δεν έχει τις ανάλογες βουτιές (=εμπειρία) ? και βέβαια ΟΧΙ!
Όταν βλέπεις τους νέους δύτες να βγάζουν τα σχολεία το ένα μετά το άλλο λες και είναι κάτι τόσο τυπικό .... με αποτέλεσμα, μέσα σε 2 με 3 μήνες κάποιος να μπορεί να γίνει Nitrox ή και Trimix δύτης.
Γιατί οι οργανισμοί δεν βάζουν δικλίδες προστασίας? Γιατί ?
Δεν θα ήταν πολύ ωραίο να χρειάζεται πιστοποιημένη εμπειρία. Πώς θα γίνει όμως αυτό? Πώς θα ελέγχετε? Και γιατί τον έμπορα (καταδυτικό μαγαζί) να τον ενδιαφέρει η εμπειρία που έχει ένας δύτης? Θα σου απαντήσει πολύ απλά ¨εγώ πουλάω, υλικά, εκπαίδευση κλτ... Δικό σου θέμα είναι τι θα κάνεις την επόμενη ημέρα, με όλα αυτά που αγόρασες¨.
Ναι, Γιώργο, σίγουρα θα γεμίσουμε με πολλούς άπειρους Tech divers που θα φέρουν στον χώρο δυστυχώς δυσάρεστα αποτελέσματα.....

Για τον λόγω αυτό βγάζω το καπέλο σε φίλο που παράτησε τις εκπαιδεύσεις για αυτό και μόνο τον λόγω, γιατί δεν μπορούσε να εκπαιδεύει ¨άπειρους & ανίκανους δύτες¨ (συγγνώμη για την φράση) που θεωρούσαν ότι επειδή πληρώνουν, μπορούν. Μπορούν να πάνε και πιο βαθιά......

Τέλος θεωρώ απαράδεκτο και λυπάμαι που γνωρίζω άτομα που αγόρασαν τα πτυχία τους από άλλες χώρες.... για ευκολία και για να αποφύγουν τι? Απλά την στοιχειώδη εκπαίδευση.

Δικό μου συμπέρασμα είναι πως ο κάθε άνθρωπος που θέλει να ασχοληθεί γενικά με την κατάδυση καλό είναι να έχει πλήρη επίγνωση του τι κάνει και του τι θέλει να κάνει. Τώρα εάν θα λέγετε DIR Tech κτλ πιστεύω πως είναι πολύ τυπικό με βάση όλα τα παραπάνω !

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη lcoivera : 28-06-07 στις 15:46.
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 28-06-07, 15:59
Το avatar του χρήστη Yannis
Yannis Yannis is offline
 
Εγγραφή: 14-06-2007
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 120
Απάντηση: Στο πυρετό του DIR

ρε παιδια ..................


να σας κανω μια ερωτηση ??

και μην γελασετε !!!

.

.
.
.
.
γιατι ολη την ωρα μπερδευομαι και προσπαθω να καταλαβω...... ? ?


τι ειναι το DIR τελικα.... ? ? ?


με απλα λογια.........
ας μου πει καποιος ...


Εμενα σαν Γιαννη...........που γουσταρω τις καταδυσεις οπως ειναι.......να βουταω απο τα 6 μεχρι το πολυ 25 μετρα.....και να καθομαι κατω απο το νερο χαζευοντας τα ψαρια ή γυρνωντας γυρω-γυρω..........σε τι με βοηθαει αυτη η DIR - φιλοσοφια και πως την εφαρμοζω... μου προσφερει κατι ? ?
αλλα βασικα ......... τι ειναι ?

Σας παρακαλω ...........μη γελατε !!!
__________________
Ι am not a complete idiot . . . . . . . several parts are missing !!

__________________________________________________ __________
Τα βίντεο μου : http://www.youtube.com/idimou
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 28-06-07, 16:07
Το avatar του χρήστη Thanos
Thanos Thanos is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 17-04-2007
Μηνύματα: 1.339
Απάντηση: Στο πυρετό του DIR

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Yannis Εμφάνιση μηνυμάτων
ρε παιδια ..................

Εμενα σαν Γιαννη...........που γουσταρω τις καταδυσεις οπως ειναι.......να βουταω απο τα 6 μεχρι το πολυ 25 μετρα.....και να καθομαι κατω απο το νερο χαζευοντας τα ψαρια ή γυρνωντας γυρω-γυρω..........σε τι με βοηθαει αυτη η DIR - φιλοσοφια και πως την εφαρμοζω... μου προσφερει κατι ? ?
αλλα βασικα ......... τι ειναι ?

Σας παρακαλω ...........μη γελατε !!!
Εάν έρθεις στην αποψινή παρουσίαση είμαι σίγουρος ότι θα σου λυθούν οι όποιες απορίες
__________________
Θάνος Αγγελόπουλος
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 28-06-07, 16:49
Το avatar του χρήστη Normoxic Diver
Normoxic Diver Normoxic Diver is offline
 
Εγγραφή: 24-06-2007
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 270
Απάντηση: Στο πυρετό του DIR

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο lcoivera Εμφάνιση μηνυμάτων
Παιδιά συμφωνώ απόλυτα και με τους δύο σας.
Υπάρχει όμως σε όλα αυτά μια μικρή λεπτομέρεια ¨το χρήμα¨.
Πώς θα ζήσουν οι σχολές κατάδυσης, όταν κάνουν αμάν για να μαζέψουν μαθητές? Υπάρχει ποτέ περίπτωση κάποια σχολή κατάδυσης να απορρίψει κάποιον μαθητή που δεν έχει τις ανάλογες βουτιές (=εμπειρία) ? και βέβαια ΟΧΙ!
Εαν εσυ φιλε Icovera ξερεις καποια ή καποιες σχολες να πρατουν με αυτον τον τροπο, κατα την ταπεινη μου γνωμη αποτελουν την εξαιρεση και οχι τον κανονα...καλο θα ηταν να μην καταστροφολογουμε...

Παράθεση:
Γιατί οι οργανισμοί δεν βάζουν δικλίδες προστασίας? Γιατί?
Εαν πεις στον φιλο εκπαιδευτη σου να σου ανοιξει ενα Instructor manual θα δεις πως οι ασφαλιστικες δικλειδες/ Standards υπηρχαν και θα υπαρχουν...
Απο κει και περα ειναι θεμα Facility και κυριως μα κυριως χρηστων για το ποσο υπευθυνα θα ασχοληθουν με την εν λογω δραστηριοτητα...

Παράθεση:
Για τον λόγω αυτό βγάζω το καπέλο σε φίλο που παράτησε τις εκπαιδεύσεις για αυτό και μόνο τον λόγω, γιατί δεν μπορούσε να εκπαιδεύει ¨άπειρους & ανίκανους δύτες¨
Συγχαρητιρια στην κυριολεξια στον φιλο σου απο μια αποψη καθωτι μαλλον χομπυστας εκπαιδευτης και αρα ''Large'' θα ηταν, γιατι την σημερον ημερα φιλε καποιος ο οποιος ειναι απλα μονον εκπαιδευτης καταδυσεων και τα παρατα για αυτον τον λογo μαλλον τον ''τρωει η μαρμαγκα''.....

Παράθεση:
Τέλος θεωρώ απαράδεκτο και λυπάμαι που γνωρίζω άτομα που αγόρασαν τα πτυχία τους από άλλες χώρες.... για ευκολία και για να αποφύγουν τι? Απλά την στοιχειώδη εκπαίδευση.
Εγω απο την αλλη φιλε μου ξερω εκπαιδευτες που ΕΚΑΝΑΝ τα σχολεια τους στο εξωτερικο απλα γιατι καποιοι αλλοι δεν τους πιστοποιουσαν σε υψηλοτερες εκπαιδευτικες βαθμιδες για να μην τους φανε την πιτα....
''ο νοων νοειτο''.....

Φιλικα
Normoxic.....
__________________
“dive to express NOT to impress”....anonymous diver
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 28-06-07, 17:15
Το avatar του χρήστη neokles
neokles neokles is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 04-06-2007
Περιοχή: Ν. Ψυχικό
Μηνύματα: 1.172
Απάντηση: Στο πυρετό του DIR

Παράθεση:
Εαν πεις στον φιλο εκπαιδευτη σου να σου ανοιξει ενα Instructor manual θα δεις πως οι ασφαλιστικες δικλειδες/ Standards υπηρχαν και θα υπαρχουν...
Απο κει και περα ειναι θεμα Facility και κυριως μα κυριως χρηστων για το ποσο υπευθυνα θα ασχοληθουν με την εν λογω δραστηριοτητα...
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 29-06-07, 10:57
lcoivera lcoivera is offline
 
Εγγραφή: 21-06-2007
Μηνύματα: 184
Απάντηση: Στο πυρετό του DIR

Φίλε Normoxic,
Παράθεση:
Εαν εσυ φιλε Icovera ξερεις καποια ή καποιες σχολες να πρατουν με αυτον τον τροπο, κατα την ταπεινη μου γνωμη αποτελουν την εξαιρεση και οχι τον κανονα...καλο θα ηταν να μην καταστροφολογουμε...
Εύχομαι οι σχολές που λένε ΟΧΙ σε μαθητές, για λόγους εμπειρίας ή και φυσικής κατάστασης, να είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των σχολών σε όλη την Ελλάδα.

Η προσωπική μου γνώμη όμως (χωρίς να θέλω να καταστροφολογίσω), είναι πως τα πράγματα δεν είναι έτσι (ξανάλεω είναι η γνώμη μου!!).Παράθεση:
Εγω απο την αλλη φιλε μου ξερω εκπαιδευτες που ΕΚΑΝΑΝ τα σχολεια τους στο εξωτερικο απλα γιατι καποιοι αλλοι δεν τους πιστοποιουσαν σε υψηλοτερες εκπαιδευτικες βαθμιδες για να μην τους φανε την πιτα....
''ο νοων νοειτο''.....
Δεν γνωρίζω τέτοιου είδους σενάριο που αναφέρεις. Μου φαίνετε πάντως πολύ ενδιαφέρον!


Εγώ όμως θέλω να θίξω αυτούς που πήγαν σε ένα τουριστικό θέρετρο και ¨αγόρασαν¨ Trimix πτυχίο για λόγους ευκολίας (χωρίς τις απαιτούμενες εμπειρίες - βουτιές). Αυτοί είναι που αναφέρει και ο GKAM ότι εμφανίζονται στα λιμανάκια κάθε Κυριακή με στεγανή στολή, διπλές στην πλάτη και με 2 - 3 stage για μπούγιο.....
(σαφώς υπάρχουν και εξαιρέσεις )

Αξίζει να πούμε όμως ότι υπάρχουν και πολύ καλοί δύτες που εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό!!

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη lcoivera : 29-06-07 στις 11:00.
Απάντηση με παράθεση
  #9  
Παλιά 29-06-07, 11:22
Το avatar του χρήστη Thanos
Thanos Thanos is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 17-04-2007
Μηνύματα: 1.339
Απάντηση: Στο πυρετό του DIR

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο lcoivera Εμφάνιση μηνυμάτων
Εγώ όμως θέλω να θίξω αυτούς που πήγαν σε ένα τουριστικό θέρετρο και ¨αγόρασαν¨ Trimix πτυχίο για λόγους ευκολίας (χωρίς τις απαιτούμενες εμπειρίες - βουτιές). Αυτοί είναι που αναφέρει και ο GKAM ότι εμφανίζονται στα λιμανάκια κάθε Κυριακή με στεγανή στολή, διπλές στην πλάτη και με 2 - 3 stage για μπούγιο.....
(σαφώς υπάρχουν και εξαιρέσεις )

Αξίζει να πούμε όμως ότι υπάρχουν και πολύ καλοί δύτες που εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό!!
Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει αυτό μιας και τα σχολεία Trimix είναι πιο ακριβά απο τα Rec, και δεν υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτές που να κάνουν τέτοια σχολεία..

μήπως φταίει που δεν πάω στα λιμανάκια τις Κυριακές;;
__________________
Θάνος Αγγελόπουλος
Απάντηση με παράθεση
  #10  
Παλιά 29-06-07, 11:37
lcoivera lcoivera is offline
 
Εγγραφή: 21-06-2007
Μηνύματα: 184
Απάντηση: Στο πυρετό του DIR

Θάνο έχεις δίκιο,

Είναι λάθος να τους πούμε Trimix, καλύτερα είναι Techdivers
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 12:11.


Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.